Door ondertekening van het verdrag van Malta (1992) heeft Nederland zich verplicht om bij ruimtelijke planvorming nadrukkelijk rekening te houden met het niet zichtbare deel van het cultuurhistorisch erfgoed, te weten de archeologische waarden. In de Monumentenwet is geregeld hoe met archeologische vindplaatsen en zichtbare monumenten moet worden omgegaan. Het streven is om deze belangen tijdig bij de planvorming te betrekken. In dit verband moet een verkenning worden gedaan om archeologische potentie in te schatten. Deze verkenning zal worden gedaan aan de hand van:
De Cultuurhistorische Atlas van de provincie Zuid-Holland geeft een overzicht van de cultuurhistorische kenmerken en waarden in Zuid-Holland. De Cultuurhistorische Atlas (zie afbeelding 11) maakt de historische geografische waardering van de provincie Zuid-Holland inzichtelijk.
Afbeelding 11: Fragment uit de Cultuurhistorische Atlas van de provincie Zuid-Holland
Volgens de Cultuurhistorische Atlas van de provincie Zuid-Holland geldt voor de betrokken gronden een zeer grote kans op archeologische sporen
Uit raadpleging van de provinciale Cultuurhistorische blijkt dat de gronden zeer grote trefkans op archeologische waarde hebben. Dit houdt in dat er archeologische en of cultuurhistorische sporen te verwachten zijn in de bodem. Bij een dergelijke waardering is het uitvoeren van een verkennend archeologisch onderzoek noodzakelijk.
Gemeentelijk beleid
In mei 2007 is in opdracht van de gemeente Hillegom, de Nota Archeologie Hillegom ‘Naar een realistische en duurzame omgang met het archeologisch erfgoed in de gemeente Hillegom’ door RAAP opgesteld. Deze nota dient een eerste aanzet te geven voor het formuleren van het gemeentelijk archeologisch beleid, en te inventariseren wat er in deze ‘overgangsfase’ door de gemeente Hillegom op het gebied van de archeologische monumentenzorg geregeld dient te worden, uitgaande van de aanstaande wettelijke verplichting hiertoe. Tegelijk met de Nota Archeologie Hillegom heeft de gemeente Hillegom RAAP verzocht een archeologische vindplaats- en verwachtingskaart voor het gemeentelijk grondgebied te vervaardigen (‘beleidskaart’). Aan de vindplaats- en verwachtingskaart zijn voorschriften voor in bestemmingsplannen gekoppeld. Om die reden wordt gesproken van een archeologische beleidskaart, zie afbeelding 12.
Afbeelding 12 – uitsnede archeologische beleidskaart (Bron: Hillegom.nl)
Uit de archeologische beleidskaart blijkt dat onderhavig plangebied zich bevindt in een gebied wat zich kenmerkt als ‘strandwal al dan niet met duinen’. Voor dit gebied geldt een hoge archeologische verwachting. Dit impliceert dat archeologisch onderzoek noodzakelijk is.
Inventariserend Archeologisch onderzoek
Op basis van zowel het provinciale als het gemeentelijke beleid is archeologisch onderzoek noodzakelijk. In augustus 2005 is er ter plaatse een verkennend archeologisch onderzoek
1 uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat er ter plaatse geen aanwijzingen zijn gevonden voor vindplaatsen. Het plangebied lijkt in het verleden te zijn omgespit in het kader van de grondverbetering in verband met de bollenteelt. Bij deze grondwerkzaamheden zijn de eventueel aanwezige archeologische vindplaatsen totaal verstoord.
Archeologisch onderzoek toont aan dat in de bodem geen archeologische waarden zijn aangetroffen. Het aspect archeologie en cultuurhistorie vormt geen belemmering voor onderhavig plan.