direct naar inhoud van 7.2 Vooroverleg
Plan: Renbaankwartier
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0185DRenbaankwrt-50VA

7.2 Vooroverleg

Het concept van het ontwerp-bestemmingsplan is op 3 november 2011 in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening aan de volgende instanties toegezonden:

  • 1. Ministerie van Infrastructuur en Milieu, VROM-Inspectie
  • 2. Provincie Zuid-Holland
  • 3. Stadsgewest Haaglanden
  • 4. Rijkswaterstaat Zuid-Holland
  • 5. Dunea
  • 6. Hoogheemraadschap van Delfland
  • 7. Politie Haaglanden
  • 8. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  • 9. Veiligheidsregio Haaglanden Regionale Brandweer
  • 10. HTM Infra
  • 11. Veolia Transport
  • 12. Stedin B.V.
  • 13. TenneT Regio West
  • 14. N.V. Nederlandse Gasunie
  • 15. Het bestuur van de Fietsersbond enfb Afdeling Den Haag
  • 16. Haags Monumentenplatform
  • 17. Stichting BOOG
  • 18. Koninklijk Horeca Nederland Afdeling Den Haag
  • 19. Kamer van Koophandel Haaglanden
  • 20. Het bestuur van Staedion Vastgoed
  • 21. Het bestuur van de Haag Wonen
  • 22. Arcade
  • 23. Vestia Scheveningen
  • 24. Stichting Scheveningen Bad
  • 25. Het bestuur van de Bewonersvereniging Noordelijk Scheveningen
  • 26. Het bestuur van de Gezamenlijke Scheveningse Bewonersorganisaties
  • 27. Wijkoverleg Scheveningen-Dorp
  • 28. Gezamelijke Scheveningse bewonersorganisaties Scheveningen
  • 29. KH Stamrecht BV h.o. Converse DC
  • 30. De Haagse Scholen

Van de onder 1, 2, 6, 9, 13, 16, 19 en 25 genoemde instanties zijn de hierna opgenomen reacties ontvangen. Met de instanties onder 25 en 27 is tevens mondeling overleg gevoerd. Van de overige instanties is geen reactie ontvangen.

7.2.1 Behandeling ingekomen reacties

1. VROM-Inspectie

“Op 4 november 2011 is uw verzoek ontvangen om advies op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening over het voorontwerpbestemmingsplan “Renbaankwartier”.

In de brief van 26 mei 2009 aan alle colleges van burgemeester en wethouders heeft de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) aangegeven over welke nationale belangen uit de Realisatieparagraaf Nationaal Ruimtelijk Beleid (RNRB, TK 2007-2008, 31500 nr. 1) gemeenten altijd overleg moeten voeren met het Rijk. Gemeenten verzoeken zelf de afzonderlijke rijksdiensten om advies. De VROM-Inspectie coördineert de rijksreactie over voorontwerpbestemmingsplannen, -projectbesluiten en -structuurvisies.

Het bovengenoemde plan geeft de betrokken rijksdiensten geen aanleiding tot het maken van opmerkingen, gelet op de nationale belangen in de RNRB.”

Reactie

Deze reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

2. Provincie Zuid-Holland

“De provincie heeft kennis genomen van het bovengenoemde voorontwerpbestemmingsplan. Het plan geeft aanleiding tot de volgende reactie.
Het provinciale beoordelingskader is vastgelegd in de provinciale Structuurvisie en de verordening Ruimte. Het plan is conform dit beleid.
Dit plan is een gecoördineerde reactie van alle betrokken directies van de provincie.”

Reactie

Deze reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

6. Hoogheemraadschap van Delfland

“In het kader van de Wet ruimtelijke ordening heeft u het Hoogheemraadschap van Delfland het bestemmingsplan Renbaankwartier te Den Haag ter consultatie toegezonden.

Delfland kan met het bestemmingsplan Renbaankwartier instemmen. Aan alle aspecten die van belang zijn voor een goede waterhuishouding is invulling gegeven.”

Reactie

Deze reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

9. Veiligheidsregio Haaglanden Regionale Brandweer

“Naar aanleiding van uw verzoek van 3 november 2011 om een advies uit te brengen in het kader van externe veiligheid over het concept ontwerp bestemmingsplan 'Renbaankwartier' te Den Haag heeft de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) het bestemmingsplan geanalyseerd. Op basis daarvan kan ik het volgende berichten.

Plangebied

Het plangebied wordt voornamelijk begrensd door de Badhuisweg, Dirk Hoogenraadstraat, Havenkade, Neptunusstraat, Seinpoststraat en de Haringkade. Het bestemmingsplan maakt enkele kleinere ontwikkelingen mogelijk: de uitbreiding van basisschool 'Het Volle Leven', het vervangen van een kantoor voor een hotel aan de Badhuisweg 11 en de mogelijkheid voor dakopbouwen. Voordat het bestemmingsplan wordt vastgesteld zijn zeer waarschijnlijk ook de nieuwbouwplannen van het woonzorgcentrum 'Deo Gratias' opgenomen. Verder is het bestemmingsplan voornamelijk conserverend van aard.

Risicobronnen

Geconstateerd is dat het plangebied niet in het invloedsgebied ligt van transportroutes gevaarlijke stoffen, buisleidingen of objecten waarop het Besluit externe veiligheid inrichtingen(Bevi) van toepassing is.

Wel is aan de zuidzijde van het plangebied het zwembad 'De Blinkerd' aanwezig. Binnen deze inrichting zijn diverse gevaarlijke stoffen opgeslagen. Op het zwembad is het 'Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer' (Barim), ook wel activiteitenbesluit genoemd, van toepassing. Bij navraag blijkt dat bij het zwembad 'De Blinkerd' de hoeveelheid aanwezige gevaarlijke stoffen kleiner is, dan dat op de risicokaart is aangegeven. In de directe nabijheid van dit zwembad ligt de uitbreidingslocatie van basisschool 'Het Volle Leven'.

Gezien de beperktere hoeveelheid aanwezige gevaarlijke stoffen bij het zwembad 'De Blinkerd' zijn de effecten van deze risicobron, vanuit externe veiligheid gezien, voor dit plangebied beperkt. Daarnaast is door de VRH op 23 februari 2011 per e-mail gereageerd op de uitbreiding van basisschool 'Het Volle Leven', nabij zwembad de Blinkerd. Hierin is onder andere aangegeven dat als maatregel gedacht kan worden aan (eenvoudig) af te schakelen ventilatie binnen het schoolgebouw, om hinder bij het eventueel vrijkomen van gevaarlijke stoffen te beperken.

Vanwege de aanwezigheid van een aardgasmeet- en regelstation aan de Nieuwe Duinweg is eveneens het Barim van toepassing. Bij dit station vindt reductie en verdeling van aardgas plaats. Binnen de plaatsgebonden risicocontour 10-6 van 15 meter bevindt zich op dit moment een gedeelte van een bijgebouw van een woning (op dit moment gerealiseerd als garage). Over dit onderwerp heeft contact plaatsgevonden tussen de gemeente en de VRH.

Hulpverlening

Voor wat betreft de bereikbaarheid en bestrijdbaarheid van incidenten is het van belang dat de toegankelijkheid, opstelplaatsen en bluswatervoorzieningen voor dit plangebied voldoende zijn. Op dit moment zijn hier geen aanvullingen voor. De afstemming op deze aspecten vindt ook binnen reguliere overleggen plaats. Aanvullingen op de bereikbaarheid en bluswatervoorzieningen, in verband met eventuele toekomstige wijzigingen binnen het plangebied, zullen worden gedaan op het moment dat de VRH bij die ontwikkelingen wordt betrokken.

Tot slot

De VRH heeft op basis van bovenstaande besloten om in het kader van externe veiligheid geen specifieke adviezen uit te brengen met betrekking tot dit bestemmingsplan. Wel is het belangrijk dat in de verdere uitwerking van het plangebied, zoals bouwplannen, ook specifiek wordt gekeken naar de brandveiligheid. Hiervoor kunnen extra maatregelen benodigd zijn.”

Reactie

De opmerkingen ten aanzien van de uitbreiding van 'Het Volle Leven' zijn doorgegeven aan initiatiefnemer. Aangezien dit opmerkingen op bouwplanniveau betreffen, vallen deze niet onder de reikwijdte van het bestemmingsplan.
De plaatsgebonden risicocountour 10-6 van 15 meter bevindt zich deels op de garage van de woning Nieuwe Duinweg 16. Op grond van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (bevi) is een kwetsbaar object (zoals een woning) niet toegestaan binnen de plaatsgebonden risicocontour. Dit betreft dan een knelpunt dat gesaneerd moet worden. Een woning wordt in deze wet gedefinieerd als een gebouw of een gedeelte van een gebouw dat voor bewoning is bestemd. Dit gedeelte van de bebouwing wordt thans feitelijk gebruikt als garage. Om te voorkomen dat dit gedeelte in de toekomst mag worden bewoond, zal de aanduiding 'garage' op de plankaart opgenomen worden. Op basis van de regels (art. 20.1) mogen deze gronden dan uitsluitend voor bergingen of garages worden gebruikt en is het wonen binnen dit gedeelte van de bebouwing niet toegestaan. Op de plankaart is de veiligheidszone opgenomen.

13. Tennet Regio West

“Met de brief van 3 november 2011, kenmerk DSO_JZ/2011.270 van uw Dienst Stedelijke Ontwikkeling, ontvingen wij een exemplaar van het concept ontwerp-bestemmingsplan Renbaankwartier.

In het plangebied zijn geen eigendommen van ons bedrijf aanwezig.”

Reactie

Deze reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

16. Haags Monumentenplatform

“In het kader van het vooroverleg ex art 3.1.1 van het Besluit Ruimtelijke Ordening heeft het Haags Monumentenplatform het ontwerp-bestemmingsplan Renbaankwartier beoordeeld. Dit geeft aanleiding voor het platform de volgende opmerkingen te maken. We beperken ons tot een tweetal aspecten die het platform eerder en bij andere bestemmingsplannen voor beschermde gezichten met U heeft gedeeld. Ten eerste: biedt het bestemmingsplan een duurzame bescherming aan de waarden van het beschermde stadsgezicht? Ten tweede: zijn de te beschermen waarden, bestaande toestand en te hanteren regels zorgvuldig vastgelegd en beschreven?

Het platform constateert dat beide vragen in het ontwerp-bestemmingsplan Renbaankwartier niet naar behoren zijn beantwoord en maakt daartegen bezwaar.

Zo impliceert de kwalificatie 'dubbelbestemming Waarde-Cultuurhistorie' slechts dat de waarden die in de oorspronkelijke aanwijzingstekst zijn omschreven in acht genomen moeten worden, voor zover het gemeentebestuur, nadat hierover advies is ingewonnen bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, dit wenselijk acht. Dit biedt daardoor niet de transparantie en bescherming die in de Monumentenwet is bedoeld, te meer daar niet wordt verduidelijkt welke waarden precies beschermd moeten worden en waarom.

Zoals bij alle andere bestemmingsplannen is geconstateerd, is ook in het ontwerp bestemmingsplan Renbaankwartier de bestaande toestand niet goed geïnventariseerd. Zo is er geen beschrijving van de hoogwaardige 'kustarchitectuur' in bij voorbeeld de Dirk Hoogenraadtstraat, geen nuanceringen van de kapvormen en dakschilden. Gevoegd bij de verleende bouwrechten van 12 meter plus een verleende overschrijding van maar liefst 15 % (normaal: 10%) betekent dit een toegestane bouwhoogte van 13,8 meter, een hele verdieping hoger dan de fraaie jugendstil-gevelwanden met souterrains die er nu staan. In de bijlage ontbreekt verder de tekst tot aanwijzing door het Rijk tot beschermd stadsgezicht van Westbroekpark en Belgisch Park. Ook ontbreekt (een bijlage met) de aanwijzingstekst van het gemeentelijk beschermd stadsgezicht Scheveningen Dorp. Deze zaken verdienen aanpassing.”

Reactie

De aanwijzingsbesluiten voor het rijksbeschermde stadsgezicht Westbroekpark en Belgisch Park en voor het gemeentelijkbeschermde stadsgezicht Scheveningen Dorp zijn als bijlagen in de regels respectievelijk toelichting opgenomen. Door het gebruik van de dubbelbestemming 'Waarde-Cultuurhistorie' worden de cultuurhistorische waarden, zoals deze zijn beschreven in het aanwijzingsbesluit en de toelichting daarop, behouden en beschermd. Uitsluitend als er sprake zou zijn van een onevenredige aantasting van de gebruiks- en bouwmogelijkheden van gronden en bouwwerken binnen het rijksbeschermde stadsgezicht kan hiervan worden afgeweken. Hierbij dient tevens advies te worden ingewonnen bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De veronderstelling van het Haags Monumentenplatform dat dit niet de transparantie en de bescherming biedt zoals dit in de Monumentenwet is aangegeven, delen wij niet. Door zowel het aanwijzingsbesluit en de toelichting daarop als bijlage bij de regels op te nemen, kan een ieder bij raadpleging van dit plan bezien wat cultuurhistorische waarden van het gebied zijn.

De beschrijving van de hoogwaardige kustarchitectuur is in paragraaf 2.3.1.1 opgenomen. In het vigerende bestemmingsplan Renbaankwartier zijn geen nuanceringen ten aanzien van kapvormen of dakschilden opgenomen, uitsluitend (goot)hoogten en aantal bouwlagen. De systematiek van het aantal bouwlagen wordt thans niet meer gebruikt. Op de plankaart zijn derhalve goot- en nokhoogten opgenomen. Bij het opstellen van dit plan hebben hoogtemetingen plaatsgevonden. Deze zijn vertaald naar de op de plankaart opgenomen goot- en nokhoogten.

In het bestemmingsplan Renbaankwartier is in de algemene afwijkingsregels een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor het afwijken van goot- en bouwhoogte tot een maximum van 15%. Deze algemene afwijkingsbevoegdheid geldt voor het hele plangebied en niet alleen in de Dirk Hoogenraadstraat. Met deze afwijkingsbevoegdheid kan enige flexibiliteit bij alle bouwplannen in het plangebied worden geboden zodat bij kleine overschrijdingen van bijvoorbeeld de toegestane goot- en bouwhoogte niet de omgevingsvergunning verleend hoeft te worden met de uitgebreide procedure van 26 weken. De mogelijkheid tot afwijken is echter geen recht maar een bevoegdheid van de gemeente (van het college van burgemeester en wethouders). Dit betekent dat bij binnenkomst van een aanvraag, per geval zal worden beoordeeld of de gemeente bereid is medewerking te verlenen. Hierbij zal uiteraard ook de inpassing in het gemeentelijkbeschermde stadsgezicht worden beoordeeld.

Een dakopbouw of een gelijksoortige uitbreiding kan ook op grond van het Besluit omgevingsrecht (art. 4 lid 4 bijlage II Bor) aangevraagd worden. Dit betekent dat ook op het Besluit omgevingsrecht een dergelijke verhoging van de hoogte bereikt kan worden. De procedure voor deze aanvraag is verder dezelfde als de afwijkingsbevoegdheid in het bestemmingsplan.

De besluiten, kaarten en toelichting op de rijks- en gemeentelijk beschermde stadsgezichten zijn opgenomen in de bijlage van de regels respectievelijk toelichting van het bestemmingsplan.

19. Kamer van Koophandel

“Wij hebben kennis genomen van het concept-ontwerp-bestemmingsplan Renbaankwartier. Op pagina 34 maakt u melding van het nieuwbouwplan van woonzorgcentrum Deo Gratias. U geeft aan dat in het onderhavige bestemmingsplan nog de vigerende situatie is opgenomen, omdat op dit moment nog afstemming plaatsvindt over het nieuwbouwplan. Wij hebben samen met de ondernemersvereniging Belgisch Park onlangs een brief over dit plan gestuurd aan de verantwoordelijk wethouder. Wij hebben deze brief ter informatie bijgevoegd. Voor het overige geeft dit plan ons geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.

Reactie

Deze reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

25. Bewonersvereniging Noordelijk Scheveningen

Op 13 december 2011 heeft een overleg plaatsgevonden met de Bewonersvereniging Noordelijk Scheveningen. Uit dit overleg zijn de volgende afspraken/vragen gerezen:

  • 1. In de toelichting zullen ter verduidelijking kaartjes worden toegevoegd voor de volgende onderwerpen/aspecten:
    • a. Rijks- en gemeentelijk beschermd stadsgezicht;
    • b. Waterstaat-Waterkering;
    • c. Waarde-Archeologie;
    • d. Geldende planologische regelingen;
    • e. Ligging Masterplan Scheveningen-Kust
  • 2. Het renvooi van de dubbelbestemming Waterstaat-Waterkering zal worden aangepast (golfjes zullen erin gezet worden);
  • 3. De gemeente zal reageren op de vraag of met het 'aanpijlen' van dakopbouwen de analoge kaart leesbaarder gemaakt kan worden;
  • 4. In de toelichting zal een tekst worden opgenomen over de Haagse Nota Mobiliteit en deze zal worden bezien in relatie tot de bestemmingslegging van de Nieuwe Parklaan;
  • 5. Bij de regels zal een bijlage worden toegevoegd met daarin een toelichting op en het aanwijzingsbesluit van het Rijksbeschermd stadsgezicht Westbroekpark/Belgisch Park;
  • 6. Blz. 35 tekstueel: 'grondstedelijk' wordt aangepast in 'grootstedelijk';
  • 7. De gemeente zal onderzoeken of dakopbouwen passen binnen de badplaatsarchitectuur van de Rotterdamsestraat (blz. 37 van de toelichting);
  • 8. De gemeente zal onderzoeken hoe om te gaan met eventuele verhardingen van de tuin binnen het Rijksbeschermd stadsgezicht;
  • 9. De gemeente zal onderzoeken of de bestemming Horeca-Hotel opgenomen kan worden in plaats van Horeca, aangezien binnen deze bestemming uitsluitend hotels mogelijk zijn;
  • 10. Voor de terinzagelegging van het plan zal aan BNS teruggekoppeld worden of de ontwikkeling Deo Gratias in het bestemmingsplan is opgenomen.

Reactie

Ad. 1

In de bijlagen bij de toelichting/regels zijn de kaartjes voor het rijks- en gemeentelijk beschermd stadsgezicht, de dubbelbestemmingen "Waarde-Cultuur", "Waterstaat-Archeologie" en "Waarde-Waterstaat" en de ligging van de vigerende regelingen opgenomen. In paragraaf 3.3.4 zijn kaartjes van het Masterplan Scheveningen-Kust opgenomen.

Ad. 2/5

Deze aanpassingen zijn verwerkt.

Ad. 3

Het bestemmingsplan zal bij de terinzagelegging digitaal beschikbaar worden gesteld om www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze digitale versie is het mogelijk om op pandniveau te kijken welke regels er van toepassing zijn, waaronder ook de dakopbouwen. Op deze wijze is direct te zien of een dakopbouw mogelijk is en welk deel van het bouwvlak bebouwd mag worden.

Ad. 4

De tekst over de Haagse Nota Mobiliteit is opgenomen in 3.4.2. In deze paragraaf is een kaart opgenomen van de hoofdstructuur van het wegverkeer. Alle wegen die op deze kaart staan aangegeven zijn bestemd als 'Verkeer- Hoofdverkeersweg'. De inrichting van deze wegen is echter wel verschillend en wordt bepaald door de categorie van de weg. De wijkontsluitingswegen (waaronder ook De Nieuwe Parklaan) zullen op den duur ingericht worden als 'stadslaan'.

Ad. 6

Bij nadere bestudering bleek dit deel van de tekst niet correct te zijn. Deze tekst is in zijn geheel aangepast.

Ad. 7

In paragraaf 5.2.2 is nader ingegaan op de locaties van de toegestane dakopbouwen.

Ad. 8

Het verharden van gronden was reeds in het vigerende bestemmingsplan reeds toegestaan.

Ad. 9

Het bestemmingsplan wordt opgebouwd op basis van de systematiek van de SVBP 2008 (Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen). Deze systematiek zorgt voor vergelijkbare bestemmingsplannen in heel Nederland. Hotels vallen onder de bestemming Horeca. Specificatie van bestemmingen kan met behulp van letters (V-HO) of cijfers (GD-1). Specificatie met letters is uitsluitend mogelijk als voor de specificatie een functieaanduiding bestaat, zoals atelier, bedrijf of detailhandel (zie voor meer voorbeelden het renvooi van het bestemmingsplan). In de lijst van functieaanduidingen in de SVBP wordt nader onderscheid gemaakt in horeca-categorieën en niet in bijvoorbeeld cafe, restaurant of hotel. In het bestemmingsplan is daarom de bestemming Horeca gehandhaafd en is in de regels aangegeven dat hier uitsluitend hotels zijn toegestaan. In aanvulling hierop is nog de aanduiding 'di' opgenomen voor de discotheek aan de Badhuisweg 3/5.

Ad.10

Aan deze afspraak is voldaan.