Plan: | Schilderswijk |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0174ESchildersw-70OH |
Het bestemmingsplan bestaat uit een plankaart, regels en een toelichting. De eerste twee onderdelen zijn juridisch bindend, de toelichting is juridisch niet bindend maar helpt bij de interpretatie van de plankaart en de regels.
De regels zijn als volgt ingedeeld:
In artikel 1 worden belangrijke begrippen die in het plan veel voorkomen, nader gedefinieerd. In artikel 2is aangegeven hoe afstanden en maten die in de regels worden voorgeschreven, moeten worden gemeten. Het definiëren van begrippen en de aanwijzingen voor het meten vergroten de duidelijkheid en de rechtszekerheid. Een belangrijk onderdeel van de begrippen zijn de definities van inrichtingen die voorheen in de Leefmilieuverordening Recreatie-inrichtingen c.a. werden geregeld: dit plan vervangt voor wat betreft het plangebied het beleid in deze verordening. De regeling voor bestaand gebruik dat afwijkt van de bestemming is onderdeel van de algemene gebruiksregels.
Deze bestemming staat bedrijven toe in de categorieën A en B van de Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging die als Bijlage 2 onderdeel van de regels is. Gebouwen mogen worden gebouwd binnen het op de plankaart aangegeven bouwvlak. Aanbouwen zijn niet toegestaan, bijgebouwen mogen buiten het bouwvlak worden gebouwd tot een maximum oppervlak van 30 m2.
Artikel 4 Cultuur en Ontspanning
De voormalige school aan de Abraham van Beyerenstraat 2-4, die in het kader van het actieprogramma 'Ruimte voor de kunst' herontwikkeld wordt tot werk- en presentatieruimte voor kunstenaars is bestemd als Cultuur en Ontspanning. Ook de Hamman gelegen aan de Rubenstraat valt binnen deze bestemming.
Binnen de bestemming Gemengd - 1 zijn woningen, detailhandel, dienstverlening, horeca en parkeervoorzieningen mogelijk. Ze is toegekend aan de detailhandelsconcentraties aan de Hoefkade, Vaillantlaan, Hobbemastraat (inclusief Hobbemaplein en Paletplein) en twee kleine concentraties aan de Ruijsdaelstraat en Zusterstraat. Horeca, detailhandel en dienstverlening zijn met uitzondering van de gebouwen aan het Paletplein uitsluitend op de beganegrondlaag toegestaan. Uitzondering hierop vormen die bouwvlakken waarvoor op de plankaart een functieaanduiding "horeca" of "detailhandel" is opgenomen. Bij deze panden mag ook de eerste verdieping gebruikt worden voor respectievelijk horeca (tot maximaal categorie III van de staat van horeca-inrichtingen als opgenomen in de bijlage van de regels) of detailhandel.
Woningen zijn uitsluitend op verdieping toegestaan, tenzij een functieaanduiding "wonen" is opgenomen. In dat geval mag ook de begane grondlaag gebruikt worden voor wonen.
Gebouwen mogen worden gebouwd binnen de op de plankaart aangegeven bouwvlakken. De hoogte van gebouwen mag niet meer bedragen dan op de plankaart staat aangegeven.Voor aan- en bijgebouwen geldt dat het gezamenlijke brutovloeroppervlak van aanbouwen en/of bijgebouwen buiten het bouwvlak niet meer mag bedragen dan 50% van de oppervlakte van het erf met een maximum van 30 m² ; de hoogte van aanbouwen mag de vloer van de eerste verdieping van het hoofdgebouw met niet meer dan 25 centimeter overschrijden.
Binnen deze bestemming zijn ateliers, bedrijven, dienstverlening, sportvoorzieningen, culturele voorzieningen, levensbeschouwelijke voorzieningen, welzijnsvoorzieningen, speelvoorzieningen, parkeervoorzieningen en woningen toegestaan. In tegenstelling tot de bestemming Gemengd - 1 zijn bij deze bestemming detailhandel en horeca alleen met een specifieke functieaanduiding op de plankaart toegestaan.
Bedrijven zijn toegestaan in categorie A van de staat van bedrijfsactiviteiten voor functiemenging: activiteiten die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn dat deze aanpandig aan woningen kunnen worden uitgevoerd. De eisen uit het bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend.
Gebouwen mogen worden gebouwd binnen de op de plankaart aangegeven bouwvlakken. De hoogte van gebouwen mag niet meer bedragen dan op de plankaart staat aangegeven.
Voor aan- en bijgebouwen (met uitzondering van Culturalis) geldt dat het gezamenlijke brutovloeroppervlak van aanbouwen en/of bijgebouwen buien het bouwvlak niet meer mag bedragen dan 50% van de oppervlakte van het erf met een maximum van 30 m² ; de hoogte van aanbouwen mag de vloer van de eerste verdieping van het hoofdgebouw met niet meer dan 25 centimeter overschrijden. De hoogte van bijgebouwen mag niet meer zijn dan 3,5 meter. Voor Culturalis geldt dat bijgebouwen buiten het bouwvlak mogen worden gebouwd tot een maximum percentage van 30% van de oppervlakte van het bouwvlak van Culturalis.
De Houtzagerij, bestaande uit een overdekt zwembad, de krachtsportvereniging Simson KDO en buitenspeelvoorzieningen, is bestemd als Gemengd - 3. Binnen de bestemming zijn recreatie, sportvoorzieningen, speelvoorzieningen, welzijnsvoorzieningen en horeca toegelaten.
Voor het gebruik van de sporthal voor recreatie is op 23 november 2004 een vrijstelling verleend (art 19 lid 3 WRO).
De oude tramremise aan de Parallelweg dat gerenoveerd en geschikt gemaakt is als museum is bestemd als Gemengd - 4. In de bestemmingsomschrijving worden het museum met bijbehorende educatieve en toeristisch-recreatieve voorzieningen en de tramsporen mogelijk gemaakt. Daarnaast is horeca tot categorie III van de staat van horeca-inrichtingen toegestaan.
In de Schilderswijk zijn grote en kleine groenvoorzieningen aanwezig die op stadsniveau, wijkniveau, buurtniveau en straatniveau van belang zijn. Kleine groenvoorzieningen maken deel uit van het straatprofiel en zijn daarom onderdeel van de verschillende verkeersbestemmingen (artikel 13 tot en met 17).
De meeste bestemmingsvlakken met de bestemming Groen hebben betrekking op een groter wijk- of buurtpark. In afwijking van de algemene bebouwingsregeling in verschillende andere bestemmingen mogen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, in deze bestemming tot 7 m hoog zijn en mag het brutovloeroppervlak niet meer beslaan dan 25% van de oppervlakte van het bestemmingsvlak, dat wil zeggen van het park.
De bestemming heeft ook betrekking op de kinderboerderijen aan de Rubensstraat en de Jacobahof. Binnen de groenbestemming van het Teniersplantsoen is – binnen het aangeduide bouwvlak – een gebouw toegestaan met een oppervlak van max. 200m2, en een maximale nok- en goothoogte van resp. 8 en 3m en een bijgebouw van max. 30m2. In de Jacobahof is een gebouw toegestaan van max. 100m2, een nok- en goothoogte van resp. 9 en 6 m en een bijgebouw van max. 30 m2.
Deze bestemming heeft betrekking op het kantoor (en de zorg- en welzijnsvoorziening) van Parnassia op de hoek van de Zoutkeetsingel en de Schapenlaan. Gebouwen mogen worden gebouwd binnen het bouwvlak met een maximale hoogte die niet meer bedraagt dan op de plankaart is aangegeven. Bijgebouwen buiten het bouwvlak mogen worden gebouwd tot een maximum van 30 m2.
De bestemming Maatschappelijk betreft een breed scala van maatschappelijke voorzieningen. Een brede bestemming maakt uitwisseling van verschillende maatschappelijke voorzieningen mogelijk: in een wijkgebouw kan nu zonder juridisch-planologische maatregel een onderwijsinstelling worden gehuisvest. In de bestemmingsomschrijving is een onderscheid gemaakt tussen welzijnsvoorzieningen en levensbeschouwelijke voorzieningen. Eerstgenoemde betreft onderwijsvoorzieningen, gezondheidscentra, kinderdagverblijven en andere jeugd- en kinderopvang, verenigingsgebouwen en wijkgebouwen en overheidsvoorzieningen. Levensbeschouwelijke voorzieningen heeft betrekking op bijvoorbeeld een kerk, synagoge of moskee.
De gymzalen in het plangebied zijn als onderwijsvoorziening onderdeel van de bestemming Maatschappelijk. Om sportverenigingen de mogelijkheid te bieden gymzalen ook buiten schooltijden te gebruiken, is binnen de bestemming een functieaanduiding "sport" opgenomen.
Voor een groot deel van de bestemmingvlakken is een bebouwingspercentage op de plankaart opgenomen waardoor bestemmings- c.q. bouwvlakken mogen worden bebouwd tot een bepaald bebouwingspercentage dat op de plankaart is aangegeven. Voor de overige bestemmingsvlakken is een bouwvlak opgenomen. In dat geval mogen gebouwen binnen het bouwvlak worden opgericht.
In de Schilderswijk is aan twee locaties de bestemming Sport toegekend. Binnen het bouwvlak mogen gebouwen worden opgericht die gebruikt mogen worden voor sportdoeleinden.
Artikel 13 Verkeer - Hoofdverkeersweg
Hoofdverkeerswegen bestaan uit rijbanen voor het gemotoriseerde verkeer op doorgaande hoofdroutes in hoofdzaak ten behoeve van de algemene ontsluiting van wijken en grote delen van de stad en de verbinding met rijks- en andere invalswegen. De bestemming Verkeer - Hoofdverkeersweg staat naast hoofdverkeerswegen ook openbaarvervoerstroken en -banen, voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen en alle daarbij behorende bouwwerken, groen, water en overige voorzieningen.
Artikel 14 Verkeer - Openbaar vervoer
De vrijliggende trambaan langs de Parallelweg is bestemd als Verkeer - Openbaar vervoer. Binnen de bestemming zijn trambanen en -haltes toegestaan.
Onder deze bestemming vallen de straten met doorgaande rijbanen. Het gaat om doorgaande rijbanen voor verkeer, in hoofdzaak ten behoeve van de ontsluiting van wijken en buurten: de buurtontsluitingswegen. Ten aanzien van de inrichting zijn dezelfde voorzieningen als bij hoofdverkeerswegen toegestaan.
Artikel 17 Verkeer - Verblijfsstraat
Onder deze bestemming vallen de verblijfs- en woonstraten in het plangebied: rijbanen voor alle verkeer ten behoeve van de ontsluiting van buurten en direct aangelegen bestemmingen. Ook speelvoorzieningen zijn binnen deze bestemming toegestaan.
Artikel 16 Verkeer - Verblijfsgebied
De op de plankaart voor Verkeer - Verblijfsgebied aangewezen gronden zijn bestemd voor voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen en speelvoorzieningen.
Deze bestemming heeft betrekking op eengezins- en meergezinshuizen.
In een woning, in deze bestemming maar ook in de bestemming Gemengd - 1 en Gemengd - 2, is een aan-huis-gebonden bedrijf en/of beroep toegestaan. De regels hiervoor zijn in de algemene gebruiksregels (artikel 25) en de begripsbepaling (artikel 1.6 en 1.7) opgenomen. Verder is op de begane grond van een gebouw, alleen ter plaatse van een bepaalde functieaanduiding op de plankaart, een bedrijf, een garagebedrijf, detailhandel, een dienstverlenend bedrijf, kantoor, een horeca-inrichting, een levensbeschouwelijke voorziening, sportschool of welzijnsvoorziening toegestaan. Het gaat hierbij niet om een aan-huis-gebonden bedrijf en/of beroep. De staat van bedrijfsactiviteiten voor functiemenging is ook van toepassing op bedrijven die op de plankaart zijn aangeduid. Daarnaast is op een aantal hoeken ook de functieaanduiding gemengd op de plankaart opgenomen. Bij deze functieaanduiding zijn welzijnsvoorzieningen, bedrijf, dienstverlening en kantoor toegestaan.
In deze bestemming, maar ook in een aantal gemengde bestemmingen worden dakopbouwen mogelijk gemaakt. Dit wordt nader toegelicht in paragraaf 5.3.
Voor aan- en bijgebouwen geldt dat het gezamenlijke brutovloeroppervlak van aanbouwen en/of bijgebouwen buien het bouwvlak niet meer mag bedragen dan 50% van de oppervlakte van het erf met een maximum van 30 m² ; de hoogte van aanbouwen mag de vloer van de eerste verdieping van het hoofdgebouw met niet meer dan 25 centimeter overschrijden. De hoogte van bijgebouwen mag niet meer zijn dan 3,5 meter.
Deze dubbelbestemming heeft betrekking op de gastransportleiding gelegen aan de Monstersestraat, De Heemstraat en het gebied ten zuiden van de Parallelweg.
Artikel 20 Leiding - Hoogspanning
De dubbelbestemming Leiding - Hoogspanning heeft betrekking op de hoogspanningsleiding gelegen aan de Fruitweg, de Ferdinand Bolstraat, Wouwermanstraat, Vaillantlaan.
De rioolwaterpersleiding van het Hoogheemraadschap is bestemd als Leiding - Riool.
Artikel 22 Waarde - cultuurhistorie
Op de plankaart zijn de grenzen van het rijksbeschermd stadsgezicht aangeduid. In dit gebied mag slechts worden gebouwd als de cultuurhistorische waarden en de uitwendige architectonische vormgeving, niet worden aangetast. Bij strijdigheid met andere bouwregels hebben deze algemene regels voorrang. Leidend bij de beoordeling ervan is de beschrijving van het bebouwingsbeeld, de typering en de waardering van het stadsgezicht in toelichting op het aanwijzingsbesluit – als Bijlage 4bij de regels opgenomen – in samenhang met het gemeentelijk beleid in de notitie Bouwen en behouden in beschermde stadsgezichten.
Artikel 23 Anti-dubbeltelregel
Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
Artikel 24 Algemene bouwregels
De algemene bouwregels gelden voor alle bestemmingen. In de eerste plaats wordt hierin nu ook algemeen gesteld dat bouwwerken niet buiten bestemmings- en bebouwingsgrenzen mogen worden gebouwd. Kleine overschrijdingen van deze grenzen voor stoepen, kozijnen en dergelijke zijn tot 0,2 m wel toegestaan. Voor overstekende daken en soortgelijke delen van gebouwen is een overschrijding tot 1,2 m toegestaan. Verder is algemeen voorgeschreven dat bouwwerken beneden peil uitsluitend zijn toegestaan binnen een bouwvlak, dat deze ondergrondse bebouwing uit niet meer dan één bouwlaag mag bestaan en is de bouw van installaties voor mobiele telecommunicatie in principe toegestaan op alle gebouwen met uitzondering van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten of gebouwen in een rijksbeschermd stadsgezicht. In het gehele plangebied zijn de ondergrondse parkeergarages die op het moment van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan reeds aanwezig waren, positief bestemd. Afwijken met een omgevingsvergunning van deze algemene bouwregels worden geregeld in de algemene afwijkingsregels, in artikel 27.
Artikel 25 Algemene gebruiksregels
In dit artikel is een algemeen gebruiksverbod opgenomen: het is verboden de in het plan begrepen gronden en de zich daarop bevindende opstallen te gebruiken op een wijze of tot een doel, strijdig met de bestemming of met de regels van het plan. Er is expliciet aangegeven dat onder zulk gebruik ook wordt begrepen het gebruik als opslagplaats voor voorwerpen, stoffen en materialen die niet meer bruikbaar zijn of niet meer worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld en het gebruik als sekswinkel, seksinrichting, kamerverhuurbedrijf, paddoshop, belwinkel of garagebedrijf: functies die voorheen in de Leefmilieuverordening werden verboden of althans gereguleerd.
Als in de bestemmingsregels wonen is toegestaan, is expliciet ook het uitoefenen van een aan huis gebonden bedrijf en/of beroep toegestaan.
Afwijken via een omgevingsvergunning van de algemene gebruiksregels, ook de afwijking voor het meest doelmatige gebruik, worden geregeld in de algemene afwijkingsregels, in artikel 27.
Artikel 27 Algemene afwijkingsregels
Burgemeester en wethouders kunnen een omgevingsvergunning verlenen voor geringe afwijkingen in de maatvoering die in de bouwregels is bepaald en ook voor geringe afwijkingen in de begrenzing van bestemmings- en/of bebouwingsgrenzen. Verder is het verlenen van een omgevingsvergunning mogelijk voor de bouw van kleine nutsvoorzieningen, geluidwerende voorzieningen en containers voor afval, glas et cetera. Ten slotte is het verlenen van een omgevingsvergunning mogelijk voor het bouwen beneden peil, buiten het bouwvlak.
Een belangrijk element van dit artikel is het afwijken met een omgevingsvergunning van het algemeen gebruiksverbod: burgemeester en wethouders kunnen een omgevingsvergunning verlenen voor het afwijken van het algemeen gebruiksverbod, indien strikte toepassing van het algemeen gebruiksverbod leidt tot een beperking van het meest doelmatige gebruik, die niet door dringende redenen wordt gerechtvaardigd. Wel moet dit andere gebruik aansluiten bij het gebruik conform de bestemming en mag het verlenen van de omgevingsvergunning niet leiden tot een bestemmingswijziging.
Daarnaast is de bouw van ondergrondse parkeergarages in één laag met een omgevingsvergunning mogelijk gemaakt.
De overgangsregels hebben als doel tijdens de overgang naar een nieuw bestemmingsplan de rechtstoestand vast te leggen van bouwwerken die op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerp van het plan zijn gebouwd of nog gebouwd kunnen worden – dat wil zeggen waarvoor bouwvergunning, dan wel een omgevingsvergunning is verleend of nog te verlenen is – en die afwijken van de bouwregels in dit plan. Het tweede lid van dit artikel heeft betrekking op het gebruik van gronden en bouwwerken, voor zover dit gebruik op het tijdstip van rechtskracht verkrijgen van dit bestemmingsplan afwijkt van dit plan.
Dit artikel geeft aan onder welke naam de regels van het bestemmingsplan moeten worden aangehaald: 'Regels bestemmingsplan Schilderswijk'