direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingsregeling
Plan: C100
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3771BP-0402

6.3 Bestemmingsregeling

6.3.1 Inleiding

De regels van het bestemmingsplan zijn opgebouwd uit 4 onderdelen. In hoofdstuk 1 Inleidende regels staan de begripsbepalingen en de wijze van meten. Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels bevat de regels die betrekking hebben op alle in het bestemmingsplan opgenomen bestemmingen. In hoofdstuk 3 Algemene regels zijn regels opgenomen die geen betrekking hebben op een specifieke bestemming, maar die gelden voor het gehele plangebied of betrekking hebben op meerdere bestemmingen. Tenslotte bevat hoofdstuk 4 de Overgangs- en slotregels.

6.3.2 Plansystematiek en planprincipes

In het plangebied zullen ingrijpende veranderingen optreden. De nu aanwezige schoolgebouwen van het Regiocollege zullen worden gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. In plaats van een schoollocatie ontstaat er een woonwijkje. De planregels zijn sterk op ontwikkeling gericht. Daarom is hier gekozen voor een globaal bestemmingsplan met uitwerkingsverplichting.

Bij een globaal bestemmingsplan moeten burgemeester en wethouders één of meer uitwerkingsplannen maken, waarin de bebouwing en de functies gedetailleerder worden geregeld dan in het globale bestemmingsplan. De juridisch-planologische kaders en algemene regels worden in het globale plan vastgelegd, de specifieke uitwerking daarvan vindt pas plaats in het uitwerkingsplan. Om te voorkomen dat er tussen de totstandkoming van het globale plan en het uitwerkingsplan ongewenste situaties ontstaan, is in het globale plan een voorlopig bouwverbod opgenomen met afwijkingsmogelijkheid.

Gekozen is voor het opnemen van de 30-70 % verhouding tussen sociale en vrije sectorwoningbouw in het bestemmingsplan. Deze verhouding vloeit voort uit het Woonprogramma Inverdan, waar de ontwikkellocatie Cypressehout (bestaande uit de locatie Torens 3+4 en de locatie C100 gezamenlijk) deel van uitmaakt. Met de exploitant van de ontwikkellocatie is de afspraak gemaakt dat locatie C100 volledig bebouwd kan worden met vrije sectorwoningen, mits de 30% sociale woningbouw voor de hele ontwikkellocatie zal worden gerealiseerd op de locatie Torens 3 + 4. De anterieure overeenkomst voor locatie C100 is in 2009 getekend, de anterieure overeenkomst voor locatie Torens 3 + 4 nog niet, Nu er geen zekerheid is dat de ontwikkellocatie in zijn geheel (of beide locaties afzonderlijk) door dezelfde exploitant ontwikkeld zal worden is daarmee ook geen zekerheid dat de sociale woningbouw door de exploitant gerealiseerd zal worden. Door opneming van de 30/70-regel in het bestemmingsplan C100 is de sociale woningbouw voor deze locatie publiekrechtelijk zeker gesteld. In de regels is onder 3.2 sub n. de mogelijkheid opgenomen dat bij omgevingsvergunning van deze regel afgeweken kan worden, waarna 100 % vrije sectorwoningen gerealiseerd kunnen worden op locatie C100. Dit kan o.a. door (privaatrechtelijke) afspraken met de exploitant over de sociale woningbouw.

6.3.3 Regels algemeen
6.3.3.1 Inleidende regels

In de inleidende regels wordt nader ingegaan op de begrippen en de wijze van meten:

Begrippen

In dit artikel staan de begrippen gedefinieerd die worden gebruikt in de regels van het bestemmingsplan.

Wijze van meten

Bij het toepassen van de regels wordt op de in artikel geregelde wijze gemeten.

6.3.3.2 Bestemmingsregels
  • a. Hoofdgroepen van bestemmingen

In het bestemmingsplan komen de volgende hoofdgroepen van bestemmingen voor.:

Wonen - Uit te werken (UW)

De bestemming Wonen - Uit te werken (UW) wordt uitgewerkt in het in een later stadium vast te stellen uitwerkingsplan.

6.3.3.3 Algemene regels

Waar nodig is op enkele artikelen een nadere toelichting opgenomen.

Anti-dubbeltelregel
Doel van deze regel is te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw, waaraan een soortgelijke eis kan worden gesteld.

Algemene gebruiksregels

Deze regel vormt het sluitstuk van de bestemmingsplansystematiek in die zin, dat deze regel alle gebruik dat strijdig is met de aan de gronden gegeven bestemming verbiedt. In dit artikel zijn enkele specifieke vormen van gebruik als verboden gebruik aangemerkt. Daaronder valt onder meer het verbod op seksinrichtingen.

Algemene afwijkingsregels
Hierin zijn onder meer afwijkingsmogelijkheden opgenomen ten behoeve van de oprichten van bijvoorbeeld antennemasten voor mobiele telefonie, beperkte overschrijdingen van bouwgrenzen en het toelaten van nieuwe nutsgebouwtjes, etc.

Overgangs- en slotregels
De overgangsregels hebben ten doel een rechtstoestand te creëren voor situaties die afwijken van de in het plan opgenomen bepalingen. In principe mogen deze situaties worden gehandhaafd. Indien het gaat om afwijkingen van de bebouwingsregels mag het bouwwerk zelfs worden verbouwd. Alleen als ze door een calamiteit verloren gaan, mogen ze geheel worden herbouwd.