direct naar inhoud van 4.6 Niet-agrarische bedrijven
Plan: Landelijk gebied Westzaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3761BP-0301

4.6 Niet-agrarische bedrijven

4.6.1 Bestaande niet-agrarische bedrijven

Westzaan is oorspronkelijk een agrarisch georiënteerde nederzetting geweest. In de loop der tijden heeft de bevolking ook andere activiteiten ontplooid, waarbij de benutting van windenergie een rol heeft gespeeld. In de 19e en 20e eeuw vond een economische verbreding plaats en hebben zich ook bedrijven in de lintbebouwing gevestigd die in steeds mindere mate als grondgebonden aangemerkt kunnen worden. Er komen in het plangebied de volgende niet-agrarische bedrijven voor:

  • Aan de Middel 136 ten noorden van de Coentunnelweg is een opslagplaats met reparatieloods gevestigd van een baggerbedrijf;
  • Aan het Guispad 5 is bedrijf Smitco gevestigd dat is voortgekomen uit een voorheen daar gevestigd scheidingsbedrijf van hoogovenslakken. Het is voornamelijk een groothandelsonderneming in tuinhout en sierbestrating, die door het gehele land levert. Er hoort een vrij groot opslagterrein bij.
    Één en ander is gesitueerd tegen de achtergrond van de fraaie molen 'De Schoolmeester’, die nog altijd als papiermolen functioneert, en is gelegen tussen de aangrenzende weilanden en rietpercelen. In landschappelijk opzicht is het hierdoor een minder passend geheel;
  • aan de J.J. Allanstraat 11-13 is een verhuurbedrijf voor hydraulische graafmachines gevestigd.

4.6.1.1 De Staat van Bedrijfsactiviteiten

Met uitzondering van het bedrijf aan het Guispad, behoren alle bedrijven tot de milieu-categorie 3.1 volgens de Staat van Bedrijfsactiviteiten bij dit bestemmingsplan. De Staat van Bedrijfsactiviteiten is een lijst waarin in zijn algemeenheid is aangegeven binnen welke milieucategorieën verschillende soorten bedrijven vallen. In het bestemmingsplan zélf, in dit plan in Artikel 4 Bedrijf, wordt aangegeven wélke van de categorieën in het plangebied binnen de bestemming bedrijven maximaal zijn toegestaan.

Het bedrijf aan het Guispad is een categorie 2 bedrijf. In het bestemmingsplan worden de bedrijven, net zoals in het vorige plan, in overeenstemming met hun functie bestemd. Bovendien zijn naast deze functies bedrijfsactiviteiten toegelaten met een beperkte milieubelasting (categorie 1 en 2 uit de VNG brochure Bedrijven en milieuzonering, uitgave 2009).

Ook het braakliggende terrein van het voormalig bedrijf Pont Meyer aan de Overtoom heeft een bedrijfsbestemming. Er is een wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan opgenomen voor een nieuwe invulling van het terrein, namelijk woningbouw ( zie 4.15 Locaties Westzanerwerf en Westzanerdijk 150).

4.6.2 Uitgangspunten voor de niet-agrarische bedrijven

Gemeentelijk en regionaal zijn er verschillende nota's op het gebied van kantoren en bedrijvigheid. Vanwege het karakter van het buitengebied in het plangebied, worden in het plangebied geen mogelijkheden gecreëerd voor nieuwe zelfstandige niet-agrarische bedrijfsbestemmingen. Daarom wordt hier niet verder op de ruimtelijk-economische beleidsnota's van Zaanstad en de regio ingegaan.
De bestaande rechten van de thans legaal gevestigde bedrijven worden in dit plan voortgezet. De bouwmogelijkheden voor de bestaande bedrijfspercelen zijn conform het vorige bestemmingsplan. Dat betekent, dat de niet-agrarische bedrijven zodanig zijn bestemd dat geen uitbreiding van bestaande bebouwing, anders dan binnen het aangegeven bouwvlak, is toegestaan. Het beleid is er op gericht geen toename van zelfstandige niet-agrarische bedrijfsfuncties in het landelijk gebied toe te staan.

4.6.3 Uitgangspunten voor bedrijfsbeëindiging niet-agrarische bedrijven

Wanneer op zeker moment de bedrijfsuitvoering van de bestaande bedrijven in het gebied wordt beëindigd, wil de gemeente bevorderen dat de op dat moment ongebruikte bedrijfsgebouwen worden afgebroken, tenzij deze bebouwing bescherming geniet. Conform het bestemmingsplan Landelijk Gebied Westzaan 2003 wordt voor een bedrijfspand aan de Middel een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om na bedrijfsbeëindiging de bouw van een woning mogelijk te maken.