direct naar inhoud van 5.1 Resultaten uit milieuonderzoek
Plan: Westzanerdijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3755BP-0307

5.1 Resultaten uit milieuonderzoek

Door de afdeling Milieu van de gemeente Zaanstad is een onderzoek uitgevoerd naar de milieu-aspecten in het bestemmingsplan Westzanerdijk. Het plangebied van het bestemmingsplan Westzanerdijk is aangegeven op figuur 1 (van bijlage 4 milieuonderzoek). Binnen het plangebied zijn vanuit stedenbouwkundig oogpunt grofweg een drietal deelgebieden zijn te onderscheiden (zie figuur 2 van bijlage 4 milieuonderzoek als ook paragraaf 2.2.3), te weten:

  • historisch gevormde lintbebouwing aan de noordzijde van de Westzanerdijk/Overtoom grenzend aan de Zaandammerpolder;
  • woongebied ten zuiden van de Westzanerdijk/Overtoom dat zich vooral rond midden van de 20ste eeuw heeft gevormd;
  • woon- en werkgebied dat zich in de laatste 30 jaar heeft ontwikkeld.


Binnen het plangebied is hoofdzakelijk woongebied aanwezig, afgewisseld met een enkel bedrijf. Daarnaast ligt rond de Aris van Broekweg een klein binnenstedelijk bedrijventerrein.

Voor het plangebied is de verwachting is dat er geen grote ontwikkelingen plaats zullen vinden binnen de geldigheidsduur van het bestemmingsplan.

De volgende milieuaspecten onderzocht:

  • 1. Geluid
  • 2. Externe veiligheid
  • 3. Geur
  • 4. Luchtkwaliteit
  • 5. Bedrijven en Schiphol
  • 6. Bodem
  • 7. Natuurwaarden
  • 8. Horeca


De belangrijkste conclusies zijn hieronder weergegeven. Het volledige milieuonderzoek is als bijlage bijgevoegd.

5.1.1 Geluid

Binnen het bestemmingsplan Westzanerdijk zijn de aspecten Industrielawaai, railverkeerslawaai, vliegtuiglawaai en wegverkeerslawaai onderzocht. Hieruit blijkt het volgende:

Industrielawaai

Het plangebied valt onder de invloed van een tweetal bedrijfsterreinen.

  • Industrieterrein 'Zaandammer- en Achtersluispolder'
    Het plangebied ligt gedeeltelijk binnen de zone van het gezoneerde industrieterrein 'Zaandammer- en Achtersluispolder' in Zaandam. Op 8 januari 1991 is door middel van een Koninklijk Besluit deze geluidszone vastgesteld. In figuur 3 zijn de geluidszone en de 50 en 55 dB(A) geluidscontouren weergegeven. De huidige geluidszone is voor het plangebied toereikend. Geen van de geluidsgevoelige objecten ligt binnen de 50 of 55 dB(A) contour.
  • Industrieterrein 'Westpoort'
    Het plangebied ligt binnen de geluidszone van het industrieterrein 'Westpoort' in Amsterdam. In figuur 4 zijn de geluidszone en de 50 en 55 dB(A) geluidscontouren weergegeven. Het plangebied ligt gedeeltelijk binnen de 50 dB(A) contour van het industrieterrein 'Westpoort'. Voor de geluidsgevoelige objecten binnen de 50 dB(A) contour zijn, bij de vaststelling van het gezoneerde industrieterrein, hogere waarden vastgesteld.


Railverkeerslawaai

Het plangebied ligt gedeeltelijk binnen geluidzone van het spoortraject Zaandam-Uitgeest. Binnen deze geluidszone bevinden zich in het plangebied geen nieuwe geluidsgevoelige ontwikkelingen.


Wegverkeerslawaai

Het plangebied ligt gedeeltelijk binnen de geluidszone van de Provincialeweg, de Westzanerdijk, de Ringweg en de Houtveldweg. Hierbij wordt opgemerkt dat het grootste deel van de Westzanerdijk en de Ringweg 30 km wegen zijn. Verder bestaat een deel van het plangebied uit woonerven, welke geen geluidszone hebben. De Aris van Broekweg is niet berekend aangezien hier enkel bedrijven zijn gevestigd. Bedrijven worden niet beoordeeld als geluidsgevoelig.

De geluidscontouren voor het plan Westzanerdijk zijn berekend voor 2020. Voor de berekening zijn de verkeersprognoses van 2020 gebruikt. De afstanden van de geluidscontouren zijn berekend ten opzichte van het midden van de weg op een hoogte van 5 meter. Hierbij is uitgegaan van een situatie zonder afschermende bebouwing. Wat betreft de Houtveldweg is uitgegaan van het toekomstige tracé en intensiteit. De contouren zijn van toepassing bij verschillende mogelijke ontwikkelingen (van voorkeursgrenswaarde tot vervangende bouw). De geluidscontour van de voorkeursgrenswaarde (48 dB) varieert tussen ca 61 meter tot ca. 228 meter vanaf de kant van de weg. Deze afstand is vooral afhankelijk van de verkeersintensiteit en wegdektype van het wegvak. De geluidscontour van de maximaal te verlenen hogere waarde (vervangende binnenstedelijke nieuwbouw, 68 dB) varieert tussen 0 meter tot ca. 9,9 meter vanaf het midden van de weg. Voor een verklaring van de verschillende waarden wordt verwezen naar hoofdstuk 3.

Ofschoon het plangebied een relatief hoge geluidsbelasting kent, vooral als gevolg van industrielawaai, vormt dit geen belemmering ten aanzien van het plangebied. In het verleden zijn enkele hogere waarden verleend als gevolg van industrielawaai van gezoneerde industrieterreinen en als gevolg van geluidsbelasting als gevolg van wegverkeer. Voor het bouwplan Vicomte aan de Overtoom zijn 14 nieuwe hogere waarden noodzakelijk.

Bij nieuwe ontwikkelingen moet rekening worden gehouden met een noodzakelijke hogere waarde. Daarnaast moet bij nieuwe ontwikkelingen rekening gehouden worden met de strengere ambitiewaarden en de basiskwaliteit zoals verwoord in de Milieuvisie. De waarden uit de Milieuvisie zullen ook vertaald worden in de nieuwe beleidsregel Hogere Waarden Gemeente Zaanstad.

5.1.2 Externe veiligheid

In en rond het plangebied zijn de risicodragende activiteiten bij inrichtingen en het vervoer van gevaarlijke stoffen beoordeeld.

Binnen het plangebied bevinden zich geen bedrijven met risicodragende activiteiten (BEVI-bedrijven). Wel ligt het plangebied binnen het invloedsgebied van het volgende bedrijf, gevestigd in het Westelijk havengebied te Amsterdam:

Chemtura Netherlands B.V.

Invloedsgebied: 4200

Maatgevend scenario: toxisch

Er zijn geen saneringssituaties omdat nergens de grenswaarde 10-6 per jaar voor plaatsgebonden risico wordt overschreden. Het plangebied ligt gedeeltelijk binnen het invloedsgebied van Chemtura.

Het plangebied leent zich niet voor vestiging van BEVI-bedrijven. Vestiging van BEVI-bedrijven wordt door middel van een verbod in de planregels tegengegaan.

Gezien de afstand van het bedrijf, de beperkte omvang van de ontwikkeling ter plaatse van Vicomte en de beperkte verdere mogelijkheden voor potentieel nieuwe ontwikkelingen binnen het plangebied en de grootte van het plangebied in relatie tot de omvang van het invloedsgebied wordt geen aantoonbare toename ven het groepsrisico verwacht. Daarom wordt het niet noodzakelijk geacht het groepsrisico, als gevolg van risico's bij inrichtingen, verder uit te werken en te verantwoorden.

De externe veiligheid op basis van de aspecten vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, per spoor, over het water en via hogedruk transportleidingen voor aardgas vormen geen belemmering voor het plangebied omdat het plangebied buiten de toetsingszones valt dan wel er geen kwetsbare objecten binnen de toetsingszones vallen.

5.1.3 Geur

Uit de inventarisatie blijkt dat voor de bedrijven buiten het plangebied wordt voldaan aan de richtafstand voor geur. Ofschoon buiten de standaard richtafstanden, kan wel enige geurhinder ontstaan door het bedrijf Exter BV (DSM). De geuroverlast vanuit het verleden is echter drastisch afgenomen door het toepassen van actieve koolfilters voor het zuiveren van de afgassen van de aromafabriek.

Een drietal bedrijven binnen het plangebied voldoen niet aan het aspect geur volgens de VNG brochure 'Bedrijven en milieuzonering' weergegeven. Deze bedrijven krijgen een maatbestemming voor het aspect geur (zie bedrijvenlijst).

Op de langere termijn is de verwachting dat door de geurbeperkende maatregelen, die zullen worden opgenomen in de milieuvergunning, de geuremissie van de bedrijven zal afnemen. Hierdoor zal de mate van geurhinder ook geleidelijk afnemen. Binnen het plangebied zijn geen nieuwe ontwikkelingen voorzien die een toename van de geuremissie kunnen veroorzaken.

5.1.4 Luchtkwaliteit

Voor het plangebied is de luchtkwaliteit voor de stoffen stikstofdioxide, fijn stof, benzeen, zwaveldioxide, koolmonoxide en bezo(a)pyreen onderzocht. Voor alle berekende jaren blijven alle berekende concentraties onder de plandrempelwaarden en grenswaarden. Het plangebied kent, op basis van de huidige gegevens, een matige luchtkwaliteit.

Het bouwplan Vicomte valt binnen een categorie zoals opgenomen in de Regeling NIBM. De ontwikkeling kan zonder toetsing aan de grenswaarden voor het aspect luchtkwaliteit uitgevoerd worden.

5.1.5 Bedrijven

De toelaatbaarheid van bedrijven wordt getoetst op basis van de Brochure "Bedrijven en milieuzonering" van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), uitgave 2009. De toelaatbaarheid van bedrijven op een bedrijventerrein ten opzichte van de omliggende gevoelige functies gebeurt op basis van functiescheiding (Staat van Bedrijfsactiviteiten- Bedrijventerreinen). Voor de beoordeling van bedrijven binnen een gemengd gebied wordt uitgegaan van de functiemengingssystematiek (Staat van Bedrijfsactiviteiten- Functiemenging). Beoordeling van bedrijven op basis van de functiescheidingssystematiek gebeurt op basis van richtafstanden. Bij de functiemengingssystematiek gaat het om kleine, meestal ambachtelijke, bedrijven en wordt niet uitgegaan van richtafstanden maar gelden andere voorwaarden zoals bijvoorbeeld een bouwkundige scheiding.



Vijftien bedrijven, verspreid over het plangebied, passen niet binnen de algemene toelaatbaarheid. De algemene toelaatbaarheid wordt bepaald aan de hand van de afstand (richtafstand) tot de dichtstbijzijnde gevoelige objecten, zoals woningen van derden. Uitgangspunt hierbij is dat het gebied wordt opgedeeld in een gebied met functiemenging, een bedrijventerrein (rond de Aris van Broekweg), en een rustige woonwijk. Het gebied rond het bedrijventerrein aan de Aris van Broekweg en het gebied met functiemenging zijn bovendien gemengde gebieden. Dit is van belang in verband met de te hanteren richtafstanden tussen bedrijven en gevoelige functies, zoals wonen. De richtafstanden van de bedrijven ten opzichte van gevoelige objecten worden bij gemengd gebied met één afstandsstap teruggeschaald. Zo wordt bijvoorbeeld de richtafstand voor een categorie 2 bedrijf in plaats van 30 meter, 10 meter. Op het bedrijventerrein zelf zijn bovendien bedrijfswoningen aanwezig. Voor deze bedrijfswoningen is de richtafstand, zoals die van toepassing is voor gemengd gebied, met nog een afstandstap teruggeschaald, omdat deze bedrijfswoningen zich al bevinden op een milieubelaste locatie. De richtafstand van een categorie 2 bedrijf wordt daarmee, ten opzichte van een bedrijfswoning, gelegen op het bedrijventerrein, 0 meter. De richtafstanden worden vertaald in een algemeen toelaatbare milieucategorie. Een bedrijf past niet binnen de algemene toelaatbaarheid wanneer de standaard milieucategorie van het bedrijf groter is dan de algemene toelaatbaarheid. De algemene toelaatbaarheid geeft aan hoe zwaar het bedrijf mag zijn dat in een nieuwe situatie terug zou mogen komen. Het zegt dus niets over de huidige situiatie. De huidige situatie is geregeld middels milieuvergunningen. De bedrijven met een maatbestemming zijn op basis van hun milieuvergunning op dit moment immers wel toelaatbaar op de desbetreffende locatie. Omdat de maatbestemming een specifiek type bedrijf aangeeft is in een nieuwe situatie ook een zelfde aard bedrijf toelaatbaar op die locatie. De bedrijven met een maatbestemming zullen via een functieaanduiding een maatbestemming krijgen. Daarnaast zijn er een aantal bedrijven die binnen het functiemengingsgebied liggen maar te milieubelastend zijn voor de functiemengingssystematiek. Deze worden ook beoordeeld volgens de functiescheidingssystematiek.



Op de verbeelding en in de regels is voor het bedrijventerrein Aris van Broekweg een algemene toelaatbaarheid van maximaal categorie 2 gehanteerd. Bedrijven die zwaarder zijn dan categorie 2 of bedrijven waar nog een lichtere categorie als algemene toelaatbaarheid van toepassing is, zoals bij de Aris van Broekweg 18, krijgen een maatbestemming. De bedrijven met een maatbestemming zijn hieronder in de tabel opgenomen.


Tabel: bedrijven met een maatbestemming

Naam   Adres
 
SBI-2008   Aard van het bedrijf   Milieu-categorie   Richtafstand op basis van gemengd gebied in meters   Maat-gevend milieu-aspect   Algemene Toelaat-baarheid  
Stuccenter Zaanstad B.V.   Westzanerdijk 265
Zaandam  
4673.2   Groothandel in bouwmaterialen <2000 m2   2   10   geluid   1  
Schipper Kaas B.V.   Westzanerdijk 309
Zaandam  
1051   Zuivelproduktfabriek   4.2   200   geluid   1  
Hordijk Verpakkingsin-dustrie Zaandam.   Westzanerdijk 388
Zaandam  
222.3   Kunststofverwerkend bedrijf-produktie van verpakkingsmateriaal   3.1   30   Geur en geluid   2  
R. Koopmans   Westzanerdijk 456
Zaandam  
0143   Fokken en houden van rundvee   3.2   50   geur   2  
Watersport-vereniging 't Kleine Rond   Overtoom 16A
Westzaan  
932G   Jachthavens   3.1   30   geluid   2  
Bouwbedrijf Vebon   Overtoom 24
Westzaan  
4120   Bouw/aanneembedrijf <2000 m2   3.1   30   geluid   1  
VOF Van der Heijden   Aris van Broekweg 4a   4120   Bouw/aanneembedrijf <2000 m2   3.1   30   Geluid   2  
Dorjee, speciaalgereedsch. en werkt. BV   Aris van Broekweg 5   2561   Metaaloppervlakte en behandelingsbedrijf   3.2   30   Geluid   3.1  
Dekamarkt timmerwerkplaats (vergunning op naam van bouwbedrijf De Wit)   Aris van Broekweg 7   162.0   Timmerfabriek,
vervaardiging van overige artikelen van hout.  
3.2   50   Geluid   3.1  
Samlex Europe BV   Aris van Broekweg 15   4662   Grooth. In machines en apparaten-overige   3.1   30   geluid   2  
Machinefabriek K. van Nek B.V.   Aris van Broekweg 18
Zaandam  
2829   Machine en apparatenfabriek <2000m2   3.2   50   geluid   1  
Stansvormen-Inrichting Tuza B. Tuijn   Aris van Broekweg 20
Zaandam  
2829   Machine en apparatenfabriek <2000m2   3.2   50   geluid   2  
Lagerweij Grondverzet   Ringweg 272B
Zaandam  
773   Verhuurbedrijf voor machines en werktuigen   3.1   30   geluid   1  
Spitshuis antiek BV   Ringweg 274B
Zaandam  
310   Meubelfabriek   3.2   50   geluid   1  
Sneldak   Ringweg 278
Zaandam  
4391   Aanneembedrijf >1000 m2   3.1   30   geluid   1  

De overige bestemmingen, weergegeven in bijlage 5.1 van het milieuonderzoek, zijn in het plangebied toelaatbaar. De bedrijven buiten het plangebied geven geen belemmeringen binnen het plangebied.

Is op de desbetreffende locatie aan de Aris van Broekweg echter een hogere maatbestemming mogelijk dan categorie 2 dan zal dit ook aangeduid worden op de verbeelding. Deze bedrijven zijn weergegeven in de onderstaande tabel.

Tabel: locaties of bedrijven op bedrijventerrein Aris van Broekweg waar een hogere categorie mogelijk is dan categorie 2

Naam   Adres
 
SBI-2008   Aard van het bedrijf   Milieu-categorie   Richtafstand op basis van gemengd gebied in meters   Maat-gevend milieu-aspect   Algemene Toelaat-baarheid  
Niet in gebruik   Aris van Broekweg 11-13   NVT   NVT   NVT   50   geluid   3.1  
Dorjee, speciaalgereedsch. en werkt. BV   Aris van Broekweg 5   2561   Metaaloppervlakte en behandelingsbedrijf   3.2   30   Geluid   3.1  
Dekamarkt technische dienst   Aris van Broekweg 7   310122   Vervaardiging van overige goederen n.e.g.   3.1   30   geluid   3.1  

5.1.6 Bodem

Op basis van de huidige informatie zijn geen locaties bekend waarvan de huidige bodemkwaliteit niet geschikt is voor de huidige functie. Er bestaat in de huidige situatie geen aanleiding tot het uitvoeren van aanvullend bodemonderzoek of sanerende maatregelen.

In geval van de aanvraag van een bouwvergunning, grondverzet of een bestemmingswijziging kan het echter wel noodzakelijk zijn aanvullend onderzoek of sanerende maatregelen uit te voeren. Bij een bestemmingswijziging moet de kwaliteit van de grond in de nieuwe bestemming voldoen aan de maximale waarden die horen bij de functie volgens de bodemfunctiekaart op de betreffende locatie.

Gezien de aanwezige verontreinigingen moet voor elk bouwplan een historisch onderzoek en een bodemonderzoek volgens geldende regelgeving worden uitgevoerd.

Voor het Vicomte terrein is in het verleden een bodemgeschiktheidsverklaring afgegeven. Deze moet geactualiseerd worden. Aangezien er geen bodemverontreinigende activiteiten hebben plaatsgevonden is de verwachting dat dit geen belemmering zal geven.
 

5.1.7 Natuurwaarden

Met uitzondering van het Vicomte terrein aan de Overtoom 30 te Westzaan zijn er geen ontwikkelingen voorzien in het plangebied.

Het Vicomte terrein is gelegen nabij een beschermd natuurgebied. In het kader van de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet dient een nader onderzoek te worden uitgevoerd naar de (mogelijke) aanwezigheid van beschermde soorten planten en dieren en de effecten van de ontwikkeling op het nabijgelegen natuurgebied. Aandachtspunten hierbij zijn: (meer)vleermuizen, amfibieën en vissen. Onderzoek naar vissen kan achterwege blijven wanneer er geen werkzaamheden in het water worden verricht. Belangrijk is het onderzoek in de juiste periode uit te voeren. Voor de meervleermuizen is de meest geschikte periode van maart tot september, bij voorkeur aangevuld met een inventarisatie in de winterperiode om vast te stellen of er een winterverblijfplaats aanwezig is. De verwachting is dat er vanuit de natuurwetgeving geen onoverkomelijke belemmeringen zijn.

Natuurwetgeving zal naar verwachting geen belemmering vormen voor het bestemmingsplan. Echter indien er ontwikkelingen plaatsvinden is onderzoek naar de voorkomende flora en fauna noodzakelijk. Afhankelijk van de ontwikkeling kan ook een toetsing aan de instandhoudingsdoelstellingen van het nabijgelegen beschermde Natura 2000-gebied “Polder Westzaan” vereist zijn.

5.1.8 Horeca

Voor horecabedrijven wordt gebruikt gemaakt van de Staat van Horeca-activiteiten, zie bijlage 7 Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten. Deze maakt onderscheid tussen 3 categorieën:

  • I. lichte horeca;
  • II. middelzware horeca;
  • III. zware horeca.

Het bestemmingsplan kent één aparte horecabestemming. Ter plaatse van de horecabestemming zijn horecabedrijven met categorie I, subcategorie 1a toegestaan.