direct naar inhoud van 2.3 Functionele structuur
Plan: Wonen Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0450.10BPWonenZuid-VS01

2.3 Functionele structuur

Wonen

Zoals in de voorgaande paragraaf is beschreven, zijn er verschillende deelgebieden te onderscheiden binnen het plangebied. Assum, De Kleis en Weeg zijn van oudsher al plaatsen waar gewoond wordt, in vroegere tijden vaak in combinatie met agrarische activiteiten.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is begonnen met de ontwikkeling van de wijk De Kleis. Deze wijk is in de jaren '90 voltooid en bevat voornamelijk grondgebonden eengezinswoningen. Aan het spoor en verspreid over de wijk staan ook gestapelde woningen.

Ten oosten van De Kleis ligt de nieuwbouwwijk Waldijk. Deze wijk is op dit moment in ontwikkeling. Ook hier bevinden zich voornamelijk grondgebonden eengezinswoningen. Tevens liggen centraal in de wijk enkele appartementencomplexen.

Bedrijven

In het plangebied zijn zeven bedrijfsbestemmingen aanwezig. Deze bevinden zich aan de historische linten. Hiervoor zijn de bestemmingen van de voorgaande bestemmingsplanregelingen overgenomen. Vijf locaties liggen aan Assum en drie locaties aan de Weeg. Assum 22, Assum 7, Assum 5a en Weeg 7 betreffen agrarische bedrijfsbestemmingen. De overige bedrijvenbestemmingen zijn gelegen aan Assum 16a en Assum 24. Gekozen is om het agrarische bedrijf aan Assum 25 niet op te nemen in dit bestemmingsplan vanwege de directe relatie met het agrarische gebruik van het buitengebied.

De bedrijven die zich al van oudsher in de linten bevinden, zijn door de ontwikkelingen in Kleis en Waldijk als solitaire elementen in het woongebied komen te liggen. De wens is bestaande bedrijven te stimuleren van de Weeg en Assum naar het bedrijventerrein dan wel landelijk gebied te verhuizen zodat de woonbestemming in dit overwegend woongebied kan worden versterkt. Het bestemmingsplan heeft nu reeds een wijzigingsbevoegdheid om bij bedrijfsbeëindiging dan wel verplaatsing woningbouw te realiseren. Die flexibiliteit wordt ook in dit bestemmingsplan overgenomen. Omdat het een wijzigingsbevoegdheid betreft, blijft het vestigen van nieuwe bedrijven nog tot de mogelijkheden behoren.

Detailhandel

Binnen het plangebied bevindt zich de supermarkt DEEN. Deze supermarkt ligt aan het Anna van Renesseplein 1 en beslaat de volledige begane grond van het bovengelegen appartementengebouw. Aan De Kleis is tevens een kringloopwinkel (Kringloopwinkel Uitgeest).

Kantoren

Binnen het plangebied, tegen het spoor, ligt een kantoorlocatie. Op de locatie op de hoek van de Anna van Renesselaan met De Dadelboom staat een kantoorgebouw. De andere locatie, gelegen aan het spoor in de uitbreidingswijk Waldijk, is tot op heden nog niet ingevuld. Deze locatie maakt geen onderdeel uit van het plangebied van het bestemmingsplan Wonen Zuid.

Maatschappelijk

Verspreid over het plangebied liggen zes maatschappelijke functies: twee scholen (basisschool De Wissel en basisschool Kornak), drie kinderdagopvang verblijven (De Regenboog, Koekeloeren en Kindergarden Uitgeest) en een woonvorm voor mensen met een beperking.

Sport en ontspanning

Binnen de wijk Waldijk ligt tegen het spoor een complex met tennisvelden van “TCU”, Tennis Club Uitgeest”. Verder zijn in de wijk geen sportaccommodaties aanwezig. Wel is in de aanwezige groengebieden ruimte voor sport en spel. Aan de noordzijde van de Tolweg, grenzend aan de percelen van de Weeg en op de overgang naar het buitengebied, ligt een volkstuinencomplex.

Conclusie

Het plangebied heeft verschillende functies. De hoofdfunctie in het gebied is wonen. Daarnaast bevinden zich in de oude dorpslinten nog enkele agrarische en bedrijfsfuncties die hier van oudsher zijn gevestigd. Aan het Anne van Renesseplein bevinden zich een kantoorgebouw en een supermarkt. In de wijk bevinden zich op verschillende locaties enkele wijkondersteunende functies zoals scholen, kinderopvang en een woonvorm voor mensen met een beperking. Door de aanwezigheid van woningen zijn de uitbreidingsmogelijkheden van de aanwezige bedrijven beperkt vanwege milieukundige voorwaarden voor uitbreidingen.