Plan: | buitengebied Oostzaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0431.BP2012003001-0401 |
De weilanden die deel uitmaken van het Oostzanerveld , en die geen uitmaken van het Natura 2000 gebied, krijgen de bestemming 'Agrarisch met waarden'. Door middel van specifieke aanduidingen worden de natuur- en landschappelijke waarden vastgelegd, waaronder 'weidevogelgebied', 'openheid' en 'karakteristiek verkavelingspatroon. De groenelementen, die te klein zijn om op de verbeelding op te nemen, maken onderdeel uit van de bestemming 'Agrarisch met waarden'. Duurzaam beheer van de gronden wordt mogelijk gemaakt.
Om verrommeling tegen te gaan en om de openheid te handhaven, wordt in principe buiten de erven geen nieuwe bebouwing, opgaande beplanting en niet agrarische gebruiksvormen toegelaten. Verder dienen alle agrarische gebouwen, sleufsilo's, mestsilo's, kuilvoerplaten alsmede verhardingen, behorende bij het bedrijfsgebouw (zoals parkeergelegenheid), binnen het bouw- of bestemmingsvlak gerealiseerd te worden. Dit uitgangspunt geldt voor alle voorkomende functies in het landelijk gebied. Dit geldt ook voor de aanleg van nieuwe paardenbakken ten behoeve van paardenstalling en de opslag van hooi- en strobalen.
Buitenopslag (ook van caravans) wordt als verboden gebruik opgenomen in het bestemmingsplan. De bestaande caravanlocaties met het bestaande aantal caravans (peildatum : 1997) mogen worden gehandhaafd. Oneigenlijk gebruik van agrarische opstallen in het buitengebied wordt preventief geweerd door in de regels van het bestemmingsplan een noodzakelijkheidcriterium op te nemen bij de bouw van nieuwe opstallen. (toetsing nut en noodzaak) Hierbij dient de betreffende aanvrager aan te tonen/geven dat de nieuwe bebouwing nodig is of ten dienste staat van de toegelaten bestemming
Daarnaast zal een nader te bepalen aantal werken en werkzaamheden eerst moeten worden getoetst op hun effect op de natuur- en landschapswaarden. Door een "aanlegvergunning" (omgevingsvergunning) te eisen heeft de gemeente een dergelijk toetsingsmoment. Deze werkzaamheden zijn dus niet bij voorbaat strijdig met de natuur- en landschapswaarden. Wanneer de werkzaamheden geen blijvende, wezenlijke invloed hebben op de natuur- en landschapswaarden, zal een aanlegvergunning worden verleend.
Een aanlegvergunning hoeft niet te worden aangevraagd wanneer er sprake is van normaal onderhoud of beheer. Onder normale onderhoudswerkzaamheden worden werkzaamheden verstaan die periodiek moeten worden uitgevoerd ter instandhouding van de binnen een gebied aanwezige functies en waarden, zoals deze blijken uit de opgenomen bestemming.
Per 1 oktober 2010 is de aanlegvergunning onderdeel geworden van de omgevingsvergunning.
De regeling voor archeologie is opgenomen conform de nota archeologie gemeente Oostzaan van juni 2011 (zie paragraaf 2.6.5 Archeologienota Oostzaan 2011 / 2011). De dubbelbestemming Waarde-Archeologie 1 t/m 3 is waar van toepassing op de verbeelding opgenomen met bijbehorende regels.
Verder zijn de bestaande archeologische waardevolle vindplaatsen en gebieden in het buitengebied (inclusief de lintbebouwing) op de verbeelding aangegeven.
Het buitengebied van Oostzaan bestaat uit een landschap van laaggelegen veenweidegebieden. Via een aanlegvergunningstelsel wordt het historische kavelpatroon beschermd. Hierbij wordt slootdemping of afgraving van het gebied aan een vergunning en aan regels gebonden.
De cultuurhistorisch waardevolle lintbebouwing wordt beschermd door specifieke bouwbepalingen binnen de woonbestemming op te nemen, die moeten voorkomen dat zichtlijnen verdwijnen, bijvoorbeeld door een nadere eisen regeling, waarin B&W eisen kunnen stellen aan de specifieke locatie van bebouwing. Daarnaast is de 'Wegsloot' in het noordelijk deel van het plangebied planologisch beschermd. Doel is de huidige beeldkwaliteit van de sloot te behouden en te beschermen.