Plan: | buitengebied Oostzaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0431.BP2012003001-0401 |
De gemeente Oostzaan bestaat uit een kleine stedelijke kern en een viertal lintbebouwingen. Dit stedelijke gebied is omgeven door een uitgestrekt waterrijk veenweidegebied. De gemeente beslaat delen van de polder Oostzaan en polder Het Twiske. In de polders is relatief veel open water (plassen en sloten)
De afwatering van de polder Oostzaan vindt plaats via het gemaal De Waker naar het Noordzeekanaal. Het water uit Oostzaan wordt via drie doorgangen onder de snelweg A8 naar het gemaal gevoerd. Door de locatie van gemaal de Waker is de stroomrichting in de polder van landelijk naar stedelijk gebied (van schoon naar vies). De belangrijkste inlaat van de polder ligt in de noordoosthoek en komt vanuit de ringvaart van de Wijde Wormer. In de zomerperiode wordt water ingelaten voor peilaanvulling en doorstroming. Langs de rand van de polder Oostzaan is een aantal relatief kleine uitlaten aanwezig naar de aangrenzende polders, zoals de Wijde Wormer en Landsmeer.
Afbeelding - Watersysteem
Het peil in de polder Oostzaan wordt zo hoog mogelijk gehouden om inklinking van het veenweidegebied tegen te gaan. Hierdoor is de drooglegging relatief klein. In het gebied is een aantal beroepsagrariƫrs actief, voor wie het peilbeheer van groot belang is.
In het noorden van de polder ligt het natuurgebied Oostzanerveld, een open veenweidegebied. Een groot deel van het gebied is in bezit van Staatsbosbeheer. In het gebied komt een groot aantal onderbemalingen voor, dat op peil wordt gehouden met behulp van windmolentjes. In een deel van het gebied vindt begrazing door schapen plaats.
Aan de oostkant van Oostzaan ligt het recreatiegebied 't Twiske. Dit is een aparte polder die is onderverdeeld in een aantal peilgebieden, onderling verbonden door stuwen. In het Twiske is de openheid van het veenweidegebied vervangen door een parklandschap met weiden, water en bos. In de noordelijke helft van 't Twiske ligt de Stootersplas, een diep binnenmeer waar flexibel peil wordt toegepast. In de zomerperiode zakt het peil uit, waardoor de inlaat van water vanuit de polder Oostzaan (met een slechtere waterkwaliteit) kan worden geminimaliseerd. In de winter wordt het (schonere) regenwater vastgehouden. Pas wanneer het peil boven een maximum stijgt, stort er water over naar het benedenstroomse peilgebied. Polder het Twiske watert aan de zuidkant met een molen af naar de polder Oostzaan.
In het buitengebied speelt de afweging tussen recreatief gebruik en natuurbelangen. Bij de uitwerking van maatregelen wordt ingezet op een zodanige inrichting van de recreatieve routes, dat de natuur in het Oostzanerveld en het Twiske wordt gewaarborgd. Daarvoor is het nodig de bevaarbaarheid van de recreatieve routes te verbeteren, bewegwijzering te plaatsen en aanlegplaatsen aan de randen te maken. Daarnaast is wordt in het gemeentelijk waterplan de wens aangegeven om de route voor de recreatievaart aan te passen en te reguleren om het ecologische waardevol gebied te ontzien. Inmiddels is hiervoor een plan opgesteld.