Plan: | Buitenwijken |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0406.BPBUITENWK2012-VG01 |
artikel 1 Begrippen
In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd die in de planregels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.
artikel 2 Wijze van meten
Dit artikel geeft aan hoe hoogte- en andere maten die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.
artikel 3 Bedrijf
De bestaande bedrijven in het plangebied, de steenfabriek en de puinbrekerij zijn als zodanig bestemd. Bedrijfswoningen zijn niet toegestaan. De bestaande bebouwingsmogelijkheden zijn geconsolideerd.
artikel 4 Bedrijf - Nutsvoorziening
De bestaande openbare nutsvoorzieningen in het plangebied zijn voorzien van deze bestemming.
artikel 5 Bos
Deze bestemming is opgenomen voor enkele waardevolle bospercelen in het plangebied die zich duidelijk onderscheiden van de overige groengebieden. Er is een stelsel van omgevingsvergunningen voor werken en werkzaamheden opgenomen ter bescherming van het bos opgenomen.
artikel 6 Groen
Het structurele groen zoals dat is opgenomen binnen het groenstructuurplan is bestemd tot Groen. Naast groenvoorzieningen en water, zijn binnen deze bestemming speelvoorzieningen, sportvoorzieningen, recreatievoorzieningen en voet- en fietspaden toegestaan.
artikel 7 Kantoor
Binnen het plangebied zijn enkele locaties aanwezig met de bestemming Kantoor. Deze bevinden zich op het Landgoed Oud Bussem en in de hofstede Oud-Bussem, beide gelegen aan de Flevolaan. In de bestemmingsomschrijving is opgenomen dat er tevens voorzieningen ten behoeve van de bestemming mogen worden gerealiseerd, zoals toegangspaden, onder- en bovengrondse parkeervoorzieningen en groenvoorzieningen. Op de verbeelding is een bouwvlak opgenomen waarbinnen gebouwen mogen worden gebouwd. De kantoorfunctie ter plaatse van het landhuis Oud Bussem is een cultuurhistorisch waardevol pand. Dit karakteristieke pand (en monument) heeft derhalve een aanduiding 'cultuurhistorische waarden' gekregen. Met deze aanduiding gelden er aanvullende regels, zodat ongewenste vergroting en/of verandering aan dit betreffende pand voorkomen wordt.
artikel 8 Maatschappelijk
De bestaande maatschappelijke voorzieningen in het plangebied, het Blindeninstituut (Koninklijke Visio) en het revalidatiecentrum (De Trappenburg) zijn als zodanig bestemd. Binnen de regels is opgenomen dat onderwijs, sociaal-medische, sociaal-culturele en levensbeschouwelijke doeleinden, evenals kinderopvang en verenigingen zijn toegestaan. In het voorgaande bestemmingsplan hadden deze locaties de bestemming Bijzondere doeleinden I respectievelijk II. De bestaande bebouwingsmogelijkheden zijn geconsolideerd.
artikel 9 Natuur
Deze bestemming is gegeven aan de gronden die zijn aangewezen als Ecologische hoofdstructuur, in eigendom zijn van terreinbeherende natuurbeschermingsorganisaties en als natuurgebied worden beheerd. De Warandebergen en Bikbergen behoren tot de Ecologische Hoofdstructuur. Op de gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Er is een stelsel van omgevingsvergunningen voor werken en werkzaamheden opgenomen ter bescherming van de natuur- en landschapswaarden opgenomen. Het huidig gemeentelijk gronddepot is verbeeld met de functieaanduiding gronddepot (gr). Deze gronden zijn bestemd voor de berging en het depot van grond en tevens voor werkterreinen ten behoeve van grond. Er is geen bebouwing toegestaan.
artikel 10 Recreatie - Verblijfsrecreatie
Het kampeerterrein aan de Woensbergweg is als zodanig bestemd. Op het kampeerterrein zijn ten hoogste 125 standplaatsen en één bedrijfswoning toegestaan. De inhoud van de bedrijfswoning mag ten hoogste 600 m3 bedragen. De totale oppervlakte van gebouwen en overkappingen bedraagt ten hoogste het ter plaatse van de aanduiding 'maximum bebouwd oppervlak (m2)' aangegeven oppervlakte van het bouwvlak. Van dit oppervlak mag de totale oppervlakte aan recreatiewoningen ten hoogste 550 m2 bedragen.
artikel 11 Tuin
In tegenstelling tot de achtererven en de meeste zijerven bij woningen zijn de voortuinen en delen van de zijtuinen, behorende bij de woningen, niet onder de bestemming Wonen opgenomen, maar apart bestemd als Tuin. Binnen de bestemming Tuin mogen, in tegenstelling tot de bestemming Wonen, beperkt bouwwerken worden gerealiseerd. Aan de voorzijde mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Hierbij geldt voor erf- en perceelafscheidingen een bouwhoogte van ten hoogste 2 m. Voor overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt een bouwhoogte van ten hoogste 3 m.
In de regels van artikel 11.2.3 is opgenomen dat reeds aanwezige en legale aan- uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen behouden mogen blijven. Deze bouwwerken mogen worden vernieuwd of herbouwd maar niet vergroot of verplaatst ten opzichte van het oorspronkelijke bouwwerk.
In het bestemmingsplan is een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor de realisatie van een vrijstaand bijgebouw op gronden met de bestemming Tuin. Het gaat hier om een vrijstaand bijgebouw met een maximale oppervlakte van 30m2. De oppervlakte van het bijgebouw mag niet meer dan 10% bedragen van de tuinbestemming. De bouwhoogte mag niet meer bedragen dan 3 meter en de afstand tot de voorerfgrens bedraagt minimaal 15 meter. Daarnaast geldt een afstand tot de zijdelingse perceelgrens van minimaal 5 meter. Op deze manier bestaat er voor de grotere percelen een mogelijkheid om in de voor- of zijtuin een ondergeschikt bijgebouw te realiseren. Het betreft een kleinschalige bouwmogelijkheid die uitsluitend bedoeld is voor vrijstaande bijgebouwen.
Gelet op de genoemde randvoorwaarden is er geen sprake van een onevenredige verdichting van (hoofd)bebouwing in het plangebied.’
artikel 12 Verkeer
Wegen met een 50 km/h-regime hebben de bestemming Verkeer. Deze wegen dienen voornamelijk ter ontsluiting van het plangebied. Verder vallen binnen deze bestemmingen de openbare ruimten en de groenvoorzieningen die deels worden gerekend tot het structurele groen van het gebied.
artikel 13 Verkeer - Verblijfsgebied
Wegen die aangeduid zijn als 30 km/h-wegen zijn opgenomen binnen de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied. Dit vanwege de beoogde functie en mogelijkheden om bijvoorbeeld speeltoestellen in de woonstraten te kunnen realiseren. Verder vallen binnen deze bestemmingen de openbare ruimten en eventuele groenvoorzieningen.
artikel 14 Water
Het structurele water binnen het plangebied is als zodanig bestemd. Binnen deze bestemming zijn ook bruggen toegestaan. Eén van deze bruggen heeft cultuurhistorische waarden.
artikel 15 Wonen
De belangrijkste functie binnen het bestemmingsplan is Wonen.
Hoofdgebouwen zijn uitsluitend binnen het bouwvlak toegestaan. Aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen mogen zowel binnen het bouwvlak als buiten het bouwvlak worden gebouwd. Ten aanzien van bouwen zijn in 15.2 regels opgenomen. Voor de bebouwing op het erf (de gronden buiten het bouwvlak die tot de bestemming Wonen behoren) is geregeld dat ten hoogste 50% van deze gronden mag worden bebouwd, met een maximum van 60 m². Indien de oppervlakte van het erf groter is dan 300 m², bedraagt het maximum bebouwingsoppervlakte van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen 80 m². Hoe groter het bouwperceel hoe meer bebouwingsoppervlakte van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen is toegestaan. In 15.2.3 zijn ten aanzien hiervan regels opgenomen.
De monumenten hebben een aanduiding 'cultuurhistorische waarden' gekregen. Met deze aanduiding gelden er aanvullende regels, zodat ongewenste vergrotingen en/of verandering aan de betreffende panden voorkomen wordt.
In artikel 15.4 zijn gebruiksregels opgenomen om het gebruik van de gronden nader te specificeren. Beroepen-aan-huis zijn onder voorwaarden toegestaan: zo moet het beroep door de bewoner worden uitgeoefend en moet de woonfunctie in overwegende mate gehandhaafd blijven. Bedrijven-aan-huis zijn met afwijking mogelijk.
De bestemming voorziet in enkele afwijkingsbevoegdheden ten aanzien van de bouw- en gebruiksregels, opgenomen in artikelen 15.3 en 15.5. Ten behoeve van de zorgwoningen is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen. De afwijking wordt alleen onder voorwaarde verleend.
artikel 16 Leiding - Gas
Binnen het plangebied komt een gasleiding voor. Deze leiding is met een dubbelbestemming op de verbeelding weergegeven. Binnen dit gebied zijn enkel bouwwerken, geen gebouwen zijnde, van ten hoogste 3 m toegestaan. De leiding heeft een zakelijk rechtstrook van 4 m. Binnen deze zone mogen geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Voor overige bouwwerkzaamheden is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden noodzakelijk. Als de behorende bouwregels in acht worden genomen en het belang van de leiding(en) niet onevenredig wordt geschaad, dan kan het bevoegd gezag afwijken van de huidige regelgeving.
artikellen 17 Waarde - Archeologie - 1, 18 Waarde - Archeologie - 2 en 19 Waarde - Archeologie - 3
Bij ruimtelijke inrichting en ontwikkelingen in het plangebied moet worden gezocht naar beschermings- en inpassingsmogelijkheden van eventuele archeologische waarden. De dubbelbestemming Waarde - Archeologie is gehanteerd voor de gebieden die op de Gemeentelijke archeologische waardenkaart zijn aangegeven zoals uiteengezet in paragraaf 3.2.
artikel 20 Anti-dubbeltelregel
Het doel van de antidubbeltelregel is te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
artikel 21 Algemene gebruiksregels
In dit artikel zijn enkele bepalingen opgenomen die van toepassing zijn op alle bestemmingen. In dit artikel is aangegeven welk gebruik in ieder geval strijdig is met de bestemming.
artikel 22 Algemene afwijkingsregels
Voor ondergeschikte afwijkingen van het bestemmingsplan zijn algemene afwijkingsregels opgenomen. De onderhavige regeling voorziet in verband met de gewenste duidelijkheid, in een objectieve begrenzing van het toepassingsbereik van de afwijking. Daarnaast is er een specifieke afwijkingsmogelijkheid opgenomen waarmee de realisatie van één woning aan de Beukenlaan op het perceel tussen huisnummers 6 en 10 gerealiseerd kan worden.
artikel 23 Algemene wijzigingsregels
In het voorgaande bestemmingsplan was voor de Naarderstraat 282c en 282d een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Van deze wijzigingsbevoegdheid is geen gebruik gemaakt. In dit artikel is een wijzigingsbevoegdheid wederom opgenomen ten behoeve van de realisering van twee woningen.
artikel 24 Overige regels
Werking wettelijke regelingen
In dit artikel is bepaald dat alle wettelijke regelingen waarnaar in de planregels wordt verwezen, gelden zoals deze luidden op het moment van vaststelling van het plan. In de planregels bij bestemmingsplannen wordt in een (toenemend) aantal gevallen met verwijzing naar een (andere) wettelijke regeling, een procedure, begrip en/of functie uit die andere regeling van toepassing verklaard. Zo ook in dit bestemmingsplan. Sinds jaar en dag mag van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) een bestemmingsplan slechts volgens de vereiste procedure van de Wro worden gewijzigd en heeft de Afdeling er bezwaren tegen dat een plan impliciet kan worden gewijzigd, zoals het geval kan zijn als zonder verdere aanduiding een van-toepassing-verklaring van een wettelijke regeling in de planregels is opgenomen. Het is dan ook nodig dat verwijzingen naar toepasbare wettelijke regelingen worden gefixeerd, namelijk naar de tekst ervan zoals die op het moment van vaststelling van het plan gold.
Parkeren
Voorts is in dit artikel een regeling opgenomen, dat bij het oprichten van een nieuw bouwwerk, de vergroting van een bestaand bouwwerk en/of de verandering van functie op het perceel, voldaan moet worden aan een minimumaantal parkeerplaatsen. Parkeerplaatsen die ten tijde van het rechtskracht krijgen van dit bestemmingsplan bestaan, worden buiten beschouwing van de berekeningen gelaten. Indien een gewenste functie niet voorkomt in de lijst, dient de parkeernorm uit de CROW publicatie 182 uit september 2008 te worden aangehouden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor het bevoegd gezag af te wijken van het aantal benodigde parkeerplaatsen indien redelijkerwijs op of in de buurt van het bouwperceel geen parkeerplaatsen te realiseren valt. Eveneens is afwijking mogelijk indien in de bestaande situatie meer of een gelijk aantal parkeerplaatsen aanwezig is.
artikel 25 Overgangsrecht
In artikel 3.2.1. van het Bro zijn standaardregels opgenomen met betrekking tot het overgangsrecht voor bouwwerken en gebruik. Deze maken onderdeel uit van dit bestemmingsplan.
artikel 26 Slotregel
Het laatste artikel van de planregels betreft de citeertitel van het onderhavige bestemmingsplan Buitenwijken.