Plan: | Utrechtseweg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.15bp00utrechtseweg-oh01 |
Het plangebied van het voorliggend bestemmingsplan bestaat grotendeels uit woongebied. De welstandsnota maakt in het plangebied onderscheidt tussen Binnenstad, Villabuurten, Tuindorp en Inbreidingen. Het grootste gedeelte van dit woongebied bestaat uit de Villagebieden. Dit woongebied is opgedeeld in het gebied rondom de Emmastraat en het gebied rondom de Utrechtseweg. De Waaier wordt beschreven als tuindorp het noorden van het plangebied ligt de bij de Binnenstad behorende Sint Vitusbuurt. Verder heeft op enkele plaatsen stadsvernieuwing plaatsgevonden zoals de buurt Laan van Heelmeesters en Park Diependaal.
De woonbebouwing in het plangebied is heel divers. Het gebied grenzend aan de binnenstad heeft voornamelijk rijtjes (voormalige) arbeiderswoningen, waar op enkele plaatsen stadsvernieuwing plaats heeft gevonden. In het gebied rond de Pieter de Hooghlaan staan voornamelijk middenstandswoningen. In de rest van het gebied staan voornamelijk stadswoonhuizen, villa's en buitenwoonhuizen in verschillende architectuurstijlen.
Het plangebied kent ook nog diverse locaties waar sprake is van gestapelde woonbebouwing. Deze locaties zijn gelegen aan de Laan van de Heelmeesters, Mondriaanstraat, aan de Eikbosserweg 183 en in het noordelijke gedeelte van de Utrechtseweg. Daarnaast is aan de Holleweg een woonwagenterrein gelegen. Een exacte beschrijving van de woonstructuur is gegeven in paragraaf 3.1.2 van deze toelichting.
In dit bestemmingsplan is een regeling opgenomen voor splitsing van één zelfstandige woning (hoofdgebouw) in meerdere zelfstandige woonruimten (appartementen). Het bestemmingsplan staat dit bijna overal toe. Alleen in het gebied St. Vitusbuurt is splitsing niet toegestaan om het woon- en leefklimaat niet verder te belasten.
Bedrijven
In het plangebied liggen enkele tientallen bedrijven. Het plangebied kent geen bedrijventerreinen, maar verspreid liggende bedrijvigheid. Het betreft hier dan ook geen zware bedrijvigheid. Uit de bedrijvenregistratie blijkt in het noordelijk gebied (Sint Vitusbuurt) het grootste cluster van bedrijven aanwezig te zijn. De karakteristiek van het gebied is hier een oorzaak van.
Figuur 5: bedrijvigheid aan de Achterom (bron: Google Streetview)
Kantoren
In het gebied van het Laapersveld is één cluster van kantoren aanwezig. Daarnaast zijn verspreid aan de Utrechtseweg ook verschillende kantoren gelegen. Veelal zijn deze in een van de statige villa's gevestigd.
Horeca
Verspreid in het plangebied zijn verschillende vormen van horeca aanwezig, zoals enkele café´s, hotels en een snackbar. Op onderstaande figuur is het hotel bij de rotonde tussen de Gijsbrecht van Amstelstraat, Utrechtseweg en Laapersweg weergegeven.
Figuur 6: Hotel Laapershoek, ing Gijsbrecht van Amstelstraat, Utrechtseweg en Laapersweg (bron: Google Streetview)
Detailhandel
Het plangebied kent diverse locaties met detailhandel. Het ligt nabij het stadscentrum en is gelegen aan grote ontsluitingswegen. Al de detailhandellocaties zijn in het gedeelte ten noorden van de Diependaalselaan gelegen. Het plangebied kent geen perifere detailhandelsvestigingen (PDV). De detailhandel is met name geconcentreerd bij de kruising tussen de Gijsbrecht van Amstelstraat en de Eikbosserweg. Op onderstaande figuur is hiervan een weergave opgenomen.
Figuur 7: Enkele locale detailhandel (bron: Google Streetview)
Onderwijsvoorzieningen
Het plangebied kent een verzameling voorzieningen in het Laapersveld. Hier zijn de Annie M.G. Schmidtschool en de Gooische Praktijkschool gelegen. De overige basisscholen zijn aan de Frans Halslaan en de Fabritiuslaan gelegen. Daarnaast zijn nog diverse specialistische scholen gelegen verspreid over het plangebied.
Religieuze voorzieningen
Het plangebied kent totaal drie kerken, te weten aan de Frans Halslaan 53, Nassaulaan 22 en Wernerlaan 28. Deze kerken zijn niet allemaal in de vorm van een klassiek idee van een kerk, maar (zoals onderstaande figuur weergeeft) ook in een modern vormgegeven gebouw.
Figuur 8: de Regenboogkerk aan de Nassaulaan (bron: Google Streetview)
Maatschappelijke doeleinden
Naast de scholen en kerken kent het plangebied enkele andere maatschappelijke bestemmingen. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan: