Plan: | Buitengebied 2013 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.00bp00buitengeb-oh01 |
Relatie buitengebied met rioolsystemen in kern Hilversum
In de gemeente Hilversum is bijna overal een gescheiden rioolstelsel, met aparte inzameling van regenwater, aanwezig. De Utrechtse Heuvelrug verdeelt het rioolstelsel voor zowel het vuilwater- als het hemelwaterrioolstelsel in twee delen, een oostelijk en een westelijk deel. Daarnaast is nog een noordelijk deel aanwezig in de Hilversumse Meent. Het vuilwater wordt met behulp van rioolpersleidingen ondergronds vanaf de hoofdrioolgemalen afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het schone hemelwater wordt onder vrij verval afgevoerd naar het oppervlaktewater binnen Hilversum. Dit betreft ook een aantal waterpartijen in het buitengebied. Hieronder wordt de relatie van de onderscheiden riooldelen met het buitengebied beschreven.
Noordelijk deel
Het noordelijk deel bestaat uit de Hilversumse Meent. Hier ligt een gescheiden rioolstelsel waarvan het hemelwaterstelsel afwatert op de Meentsingel (buiten het plangebied). De Meentsingel watert af op de 's Gravelandse polder om zo het watertekort in deze polder aan te vullen.
Westelijk deel
Het vuilwaterrioolstelsel van het westelijk deel voert af naar het rioolgemaal Naarden-Bussum. De enige gemengde overstort vanuit het westelijke rioolstelsel is aangesloten op de buiten het plangebied gelegen Vijver Kerkelandenlaan. Op de waterpartijen in het buitengebied zijn geen overstorten uit de riolering aanwezig.
Het westelijk hemelwaterrioolstelsel heeft onder andere afvoerpunten op de in dit plangebied gelegen vijvers Bantam, vijvers Spanderswoud, Mickey Mousevijver, vijver Oscar Romerolaan en zakgreppels in Egelshoek. De hemelwaterriolen naar de verschillende vijvers functioneren tevens als koppelriolen tussen de onderlinge vijvers en voor de aanvoer en verdeling van suppletiewater.
Oostelijk deel
Het oostelijk deel van het vuilwaterrioolstelsel is een absoluut stelsel dat afvoert naar de RWZI Hilversum. Het oostelijk deel van het hemelwaterrioolstelsel heeft onder meer afvoerpunten naar de waterpartijen Watergat, 't Ven en vijvers Anna's Hoeve. De openbare (hemelwater)riolering wordt eveneens gebruikt voor het transport van water tussen vijvers onderling. Na uitvoering van het waterinrichtingsplan Hilversum-oost zal in de nabije toekomst via de Laapersvijvers ook regenwater naar infiltratievelden in het zuidoosten van Hilversum (plan Huydecoper) worden afgevoerd om de Laarder Wasmeren te ontzien.
Riolering buitengebied in relatie tot watersysteem
In het buitengebied ligt een groot aantal woningen. Deze liggen vooral in het westelijk deel van het buitengebied (Noodweg, Utrechtseweg, Van Genthlaan, Melkmeent). Het beleid van de provincie is om alle percelen aan te sluiten op de riolering. De vuilwaterriolering van bijna al deze woningen is middels een persleiding aangesloten op het vuilwaterstelsel. Bij een drietal woningen aan de Utrechtseweg is nog sprake van een bodemlozing. Deze zullen echter in de toekomst ook worden aangesloten op het rioleringsysteem.
Naast de gemeentelijke rioolgemalen zijn in het buitengebied nog enkele tientallen minigemalen aanwezig. Deze zijn in particulier eigendom gebracht. Het hemelwater wordt afgevoerd naar infiltratievoorzieningen of het oppervlaktewater.
Rioolpersleidingen in beheer bij AGV
Vanaf de hoofdrioolgemalen lopen rioolpersleidingen van AGV naar de rioolwaterzuiveringen. In het plangebied ligt in het deelgebied de Meent een rioolpersleiding vanaf Bussum richting de RWZI Horstermeer in de gemeente Wijmeren. Deze rioolpersleiding heeft bijbehorende beschermingszone, waar beperkingen qua graaf-, bouw- en aanplantwerkzaamheden gelden.
Watertransportleiding
In het bestemmingsplan Buitengebied 2013 liggen transportleidingen ten behoeve van de distributie van drinkwater. In het oosten ligt een dergelijke leiding vanaf de drinkwaterwinning aan de Larenseweg richting Laren. In het noordwesten wordt het deelgebied De Meent gekruist door een drinkwatertransportleiding die langs de noordgrens van Laegieskamp de gemeente Hilversum verlaat. Langs de Loosdrechtseweg in het noordwesten van het zuidelijk deel kruist eveneens een drinkwatertransportleiding het bestemmingsplan Buitengebied 2013.
Gasleidingen
In het plangebied zijn een aantal hoge druk gasleidingen aanwezig. Deze gasleidingen hebben diverse vertakkingen door het gehele plangebied. Volgens het Besluit externe veiligheid buisleidingen dienen berekeningen uitgevoerd te worden, ondanks het conserverende karakter van dit bestemmingsplan. Deze berekeningen zijn uitgevoerd en worden toegelicht in paragraaf 3.9.
Verder ligt er een gasontvangststation in het plangebied. Hierop wordt in paragraaf 3.5.1 en 3.9.2 kort ingegaan.
In het plangebied zijn enkele straalverbindingen gelegen vanaf een zendmast net buiten het plangebied. De aanwezigheid van deze straalverbindingen hebben invloed op de bouwhoogte in het plangebied. De maximale bouwhoogte varieert van 65 tot 77 meter. Omdat in voorliggend bestemmingsplan geen dusdanige bouwhoogte wordt mogelijk gemaakt, zijn in dit bestemmingsplan geen nadere regels opgenomen.
Voor de beveiliging van het nationale luchtruim en voor de veilige afhandeling van het militair- en burgerluchtverkeer staan militaire radarstations en burgerradarstations verspreid over Nederland. Objecten in een gebied rond een radarstation kunnen aanleiding geven tot verstoring van het radarbeeld dat de gezamenlijk radarstations opbouwen. Hilversum ligt in het radarverstoringsgebied van Soesterberg en Muiden. Bouwwerken hoger dan 45 meter kunnen voor de radar in Soesterberg verstoring veroorzaken. Voor het baken Muiden (burgerluchtveerkeer) geldt dat bouwwerken hoger dan 100 meter (t.o.v. NAP) kunnen leiden tot verstoring van de radar. Omdat in voorliggend bestemmingsplan geen dusdanige bouwhoogtes mogelijk worden gemaakt zijn in dit bestemmingsplan geen nadere regels opgenomen.
In de uiterste noordwesthoek van het plangebied loopt een 150 kV hoogspanningsverbinding door het plangebied. Deze verbinding kent vanwege de veiligheidspecten een zone van twee keer 25 meter, waarbinnen niet gebouwd mag worden.
Figuur 10: Ligging kabels, leidingen, hoogspannings- en straalverbindingen