direct naar inhoud van 2.5 Visie op de gewenste ontwikkeling
Plan: Kern Linschoten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0335.BPKernLinschoten-VA03

2.5 Visie op de gewenste ontwikkeling

Het plangebied Kern Linschoten is deels ontwikkeld op basis van de onderliggende landschappelijke verkavelingsstructuur en bestaat voornamelijk uit woongebieden met centraal gelegen een concentratie van voorzieningen en maatschappelijke functies. De belangrijkste uitgangspunten voor het plangebied zijn behoud en zo mogelijk versterking van de ruimtelijke structuur, het woon- en leefklimaat en het voorzieningenniveau.

Voor het plangebied worden de volgende uitgangspunten in de juridische regeling van het bestemmingsplan opgenomen:

  • 1. behoud van de ruimtelijke structuur ten behoeve van een heldere functionele opbouw en om doorgaand verkeer te weren; er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt in verkeersruimte op de schaal van het gehele plangebied, verblijfsruimte rond de woningen en ruimte met specifieke groene en blauwe kwaliteiten;
  • 2. handhaving van het woon- en leefklimaat;
  • 3. handhaving van het voorzieningenniveau;
  • 4. er worden drie ontwikkelingen opgenomen te weten de uitbreiding van de begraafplaats, de bestemmingswijziging van een perceel aan de Jacob Barneveldstraat en de verruiming van het bouwvlak aan de Nieuwe Zandweg 21.
  • 5. behoud van de cultuurhistorisch waardevolle elementen en het beschermd dorpsgezicht.

Onderstaand wordt de visie op de gewenste ontwikkeling nader toegelicht.

2.5.1 Behoud van de ruimtelijke structuur

De in het plangebied aanwezige en duidelijk herkenbare verkavelings- en wegenstructuur dient behouden en waar mogelijk te worden versterkt. Daarbij dient voldoende aandacht te zijn voor de aanwezige cultuurhistorische waarden en behoud en versterking van de groenstructuur. In het kader van het behoud van de ruimtelijke structuur heeft in dit bestemmingsplan iedere functie zijn eigen bestemming gekregen.

2.5.2 Handhaving van het woon- en leefklimaat

In de kern Linschoten is wonen de belangrijkste functie. Uitbreiding van het woongebied is op dit moment niet aan de orde. Mogelijke inbreidingslocaties voor woningbouw in de kern dienen zorgvuldig te worden benut. In het voorliggende bestemmingsplan is geen rekening gehouden met nieuwe inbreidingslocaties voor woningbouw.

De bedrijvigheid in de kern draagt een belangrijke rol bij in de leefbaarheid en werkgelegenheid. In dit plan wordt voldoende ruimte geboden aan de bedrijven. Alle bedrijven zijn positief bestemd.

Het beleid van de gemeente is daarnaast gericht op behoud en versterking van bestaande groen- en recreatiegebieden. Daarnaast streeft de gemeente naar een verkeersveilige kern en dient rekening te worden gehouden met de belemmeringen die door diverse milieuaspecten aanwezig zijn en met de aanwezige en potentiƫle natuurwaarden in en om het gebied.

2.5.3 Handhaving van het voorzieningenniveau

In het huidige voorzieningenniveau worden op korte termijn geen veranderingen voorzien. Detailhandel, dienstverlening, horeca en het theater zijn geconcentreerd in en rondom de Dorpstraat/Kerkplein/Strick van Linschotenstraat en Vaartkade NZ. Deze concentraties worden gehandhaafd. In het vigerende bestemmingplan hebben deze gronden een gemengde bestemming. Ook in het voorliggende bestemmingsplan krijgen deze percelen een gemengde bestemming, zie figuur 2.3.

afbeelding "i_NL.IMRO.0335.BPKernLinschoten-VA03_0006.jpg"


2.5.4 Ontwikkelingen

De begraafplaats aan de Nieuwe Zandweg zal worden uitgebreid met circa 180 graven. Deze zullen worden aangelegd in het gebied ten noordwesten van de huidige begraafplaats. In het bestemmingsplan is hiervoor de bestemming 'Maatschappelijk' met de aanduiding 'begraafplaats' opgenomen.

Aan de Jacob Barneveldstraat 19 wordt het bestemmingsplan verruimd ten opzichte van het vigerende plan. Er worden naast woningen nu ook maatschappelijke voorzieningen en kantoren toegestaan.

Op het perceel Nieuwe Zandweg 21 is een verzoek ingediend om de bestaande woning te vervangen voor een twee aaneengebouwde woningen. Om die reden is het bouwvlak verruimd.

De benodigde milieuonderzoeken zijn in Hoofdstuk 6 weergegeven.

Tot slot zijn in het bestemmingsplan nog een aantal wijzigingsbevoegdheden opgenomen die een aantal functieveranderingen mogelijk maken. Bij het opstellen van een wijzigingsplan dient een afzonderlijke afweging plaats te vinden van de diverse (milieu-)onderzoeksaspecten.

2.5.5 Behoud cultuurhistorisch waardevolle elementen en beschermd dorpsgezicht

De gemeente heeft een eigen archeologiebeleid geformuleerd waarvan de beoogde vaststellingsdatum 31 januari 2011 is.

Monumenten en MIP-panden zijn in dit bestemmingsplan door middel van een functieaanduiding op de verbeelding opgenomen.

Voor het beschermd dorpsgezicht is in dit bestemmingsplan een aanlegvergunningstelsel opgenomen voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden. Hierin is een verbod opgenomen binnen het beschermd dorpsgezicht zonder of in afwijking van een aanlegvergunning werkzaamheden te verrichten zoals bijvoorbeeld het bestraten of herstraten, het geheel of gedeeltelijk vergraven of dempen van waterlopen, het bebossen of aanbrengen van houtachtige gewassen en het slopen van gebouwen of delen van gebouwen. Voor meer informatie over dit onderwerp wordt verwezen naar paragraaf 3.3 en 6.5.