direct naar inhoud van 5.2 Toelichting op de bestemmingen
Plan: Cabauw - Uitbreiding
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0331.04cabauwuitbr00000-BP00

5.2 Toelichting op de bestemmingen

Groen
De in het plangebied gelegen openbare, structuurbepalende groenvoorzieningen zijn bestemd als "Groen". De groenstroken bevinden zich veelal langs de watergangen in het gebied.
Binnen deze bestemming zijn naast groenvoorzieningen en bermen ook fietspaden, ontsluitingswegen, speelvoorzieningen alsmede watergangen en -partijen toegestaan.

Horeca
Het dorpshuis/horecagelegenheid 'In 't Witte Paard' heeft in het plan de passende bestemming "Horeca" gekregen. Binnen deze bestemming zijn niet alleen de middelzware horecabedrijven (categorie 2) als een bar, café, biljartcentrum en zalenverhuur (gen partycentrum) toegestaan. Ook de lichte vormen van horeca (categorie 1) is toegestaan.
In het geval van 'In 't Witte Paard' is ook sprake van een partycentrum. Deze vorm van horeca wordt in de gemeentelijke staat van horeca activiteiten in principe aangemerkt als zware horeca (categorie 3). Vanwege de grote hinder die een dergelijke horecagelegenheid met zich mee kan brengen voor de omgeving is op deze locatie geen andere horecagelegenheid uit categorie 3 gewenst. In de regels is daarom uitsluitend het partycentrum, als onderdeel van categorie 3, binnen deze "Horeca" bestemming toegestaan.

Maatschappelijk
De maatschappelijke voorzieningen die gebouwd worden in het plangebied, zoals de school en het verenigingsgebouw hebben de bestemming "Maatschappelijk" gekregen. Hieraan zijn de aanduidingen "verenigingsleven" en "onderwijs" toegevoegd om de specifieke voorziening aan te geven. Binnen de aanduiding "onderwijs" zijn ook brede school activiteiten zoals een kinderdagverblijf en bibliotheek mogelijk. Het hele bestemmingsvlak ten behoeve van de realisatie van het verenigingsgebouw is getekend als bouwvlak. Het maximale aantal vierkante meters wat het verenigingsgebouw mag bedragen is op de plankaart aangegeven. Tevens geldt een maximale bouwhoogte voor het verenigingsgebouw.

Recreatie - Evenemententerrein
Het gebruik van de voor "Recreatie - Evenemententerrein" bestemde gronden is beperkt tot het gebruik als evenementen zoals kermissen, volksfeesten, tentfeesten, speelvoorzieningen, wegen en water. De parkeervoorzieningen voor het evenemententerrein bevinden zich op eigen terrein. Binnen deze bestemming is het niet mogelijk om permanente gebouwen te realiseren. Het is binnen deze bestemming wel toegestaan om hoge hekken te plaatsen.

Tuin
Op de voor "Tuin" bestemde gronden mag niet worden gebouwd. Zodoende wordt langs de watergangen een strook van 1,5 meter vrijgehouden van enige vorm van bebouwing.

Verkeer
De wegen in het plangebied hebben de bestemming "Verkeer" gekregen.
De gronden met de bestemming "Verkeer" bewerkstelligen hoofdzakelijk de bereikbaarheid van de woningen. Binnen de bestemming zijn tevens ook parkeervoorzieningen, water- en nutsvoorzieningen toegestaan. De bestemmingen "Verkeer", "Water" en "Groen" vormen samen het verblijfsgebied van het plangebied.

Water
Binnen de bestemmingen "Groen", "Verkeer" en "Recreatie - Evenemententerrein" mogen watergangen gerealiseerd worden. De belangrijkste watergangen zijn echter in de bestemming "Water" opgenomen. De oevers kunnen een ecologische inrichting krijgen. Tevens is het binnen de bestemming "Water" mogelijk om bruggen aan te leggen.
Net als bij groen en verkeer mogen ook binnen deze bestemming geen gebouwen worden gerealiseerd.

Wonen
In het plangebied hebben de geplande locaties van de woningen en de bestaande woningen de bestemming "Wonen" gekregen. Binnen de woonbestemming is een bouwvlak opgenomen, waar de woning mag worden gebouwd. De aanduidingen "aaneengebouwd [aeg]", "twee-aaneen [tae]" en "vrijstaand [vrij]" geven aan waar welk type woning gerealiseerd mag worden.
Op de gronden gelegen buiten het bouwvlak mogen bij de aanduiding "bijgebouwen [bg]" de aan- en uitbouwen en bijgebouwen worden gebouwd. Deze gronden mogen eveneens ook gebruikt worden als erf, tuin en ontsluitingsweg. In de regels zijn nadere bouwregels geformuleerd ten behoeve van de realisatie van de woningen en aan- en bijgebouwen. Daarnaast zijn stedenbouwkundige en ruimtelijke eisen opgenomen om de inpassing van de woningen te garanderen.

Voor het perceel Cabauwsekade 43 wordt in de regels binnenopslag mogelijk gemaakt tot maximaal 200 m². De betreffende gronden zijn op de verbeelding aangeduid met de functieaanduiding "opslag (op)". Binnen de aanduiding "opslag (op)" is in afwijking van de aanduiding "bijgebouw [bg]" maximaal 335 m² aan bijgebouwen toegestaan. Om te voorkomen dat op het perceel één grote hal ontstaat, is bepaald dat de oppervlakte van een bijgebouw niet groter mag zijn dan 200 m².

Binnen de bestemming "Wonen" is het gebruik van de woning en bijgebouwen ten behoeve van beroepsuitoefening aan huis tot aan 30 m2 als recht toegestaan, met een ontheffingsmogelijkheid tot 50 m².
Met ontheffing is het mogelijk om tijdelijk extra woonruimte te realiseren ten behoeve van het bieden van mantelzorg. In de regels wordt deze mogelijkheid aan strikte voorwaarden gebonden.

Tot slot is binnen deze bestemming met de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied' een wijzigingsgebied opgenomen. In dit gebied is onder bepaalde voorwaarden de realisatie van één woning mogelijk.

Wonen - Uit te werken
De geplande locatie voor de seniorenwoningen heeft de bestemming "Wonen - Uit te werken" gekregen. Reden hiervoor is dat de plannen voor de nieuwe seniorenwoningen tot dusverre nog te onduidelijk zijn om zo gedetailleerd te bestemmen.
In de regels zijn uitwerkingsregels opgenomen waar bij de uitwerking rekening mee gehouden dient te worden.