Plan: | ABC cluster Liendert e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00084-0301 |
Groenvelden
In de huidige situatie zijn in het plangebied meerdere groenstroken aanwezig. Sommige groenstroken hadden in het voorgaande bestemmingsplan "Amersfoort Oost" geen groenbestemming, bijvoorbeeld omdat deze gronden bij een school hoorden en in principe verhard mochten worden. In onderstaande afbeelding is te zien welke groenstroken in het plangebied ook daadwerkelijk een groenbestemming hadden in het voorgaande bestemmingsplan:
Te zien is dat in totaal 1056 + 3123 m2 = 4179 m2 aan groen aanwezig was in het plangebied dat ook als dusdanig bestemd was.
In dit nieuwe bestemmingsplan kiezen we voor een nieuwe groenstrook langs de Ibisstraat, als nieuw onderdeel van een groene verbinding tussen het Waterwingebied en het Valleikanaal. Daarnaast kiezen we voor een situering van het appartementengebouw in het groen, aansluitend op het speeltuinterrein. De nieuw te realiseren groenstroken zijn ongeveer 4373 m2 en 296 m2 groot, waarmee het groen in het plangebied in zijn geheel toeneemt.
Bomen
Ten behoeve van dit bestemmingsplan is in 2011 een bomeneffectrapportage opgesteld. Deze bomeneffectrapportage is opgenomen als bijlage 9 bij deze toelichting. Het doel van het onderzoek dat heeft geresulteerd in de rapportage was om de invloed van de toekomstige werkzaamheden op de bomen te achterhalen. Uitgangspunt is dat de kans op schade aan de bomen moet worden geminimaliseerd en dat zoveel mogelijk bomen duurzaam gehandhaafd blijven. Voor alle bomen gelden in beginsel algemeen geldende boombeschermingsmaatregelen tijdens de uitvoering van werkzaamheden. Deze zijn in bijlage 4 van het rapport benoemd. De plannen worden getoetst aan het bomenprotocol van de gemeente Amersfoort.
Van 7 bomen in het plangebied van dit bestemmingsplan staat vast dat deze een levenverwachting van minder dan 10 jaar hebben. In onderstaande afbeelding is dat verduidelijkt:
Levensverwachting bomen in plangebied
De bomen met een kortere levenverwachting dan 10 jaar worden niet in de planvorming meegenomen, omdat deze vanwege een verminderde conditie of aantastingen extra gevoelig zijn voor veranderingen in de groeiplaats. Voor alle overige bomen gelden de knelpunten en randvoorwaarden zoals benoemd in hoofdstuk 4 en 5 van de bomeneffectrapportage. Bij het opstellen van het inrichtingsplan moet hiermee zoveel als mogelijk rekening worden gehouden.
Het is onvermijdelijk dat als gevolg van de ontwikkeling van de ABC school en de woningen enkele bomen gekapt moeten worden. Hiervoor geldt het bomenbeleid van de gemeente Amersfoort, zoals omschreven in paragraaf 2.2.8. Verder wordt het definitief inrichtingsplan voor het plangebied door een boomdeskundige getoetst.
Opvallend in het plangebied zijn 6 bestaande grote lindes langs de Ibisstraat (de grootste cirkels in de bovenstaande afbeelding).
Deze bomen zijn beeldbepalend in de wijk, hebben een goede conditie en hebben een levensduur langer dan 10 jaar. Twee van deze bomen hebben een kruin en wortelzone die tot buiten de geplande groenzone lopen en daarmee niet passend zouden zijn in de nieuwe inrichting. Echter, vanwege de uitstraling en goede condieie van deze bomen is het niet wenselijk deze te kappen ten behoeve van de woningbouw. Om deze reden is het bouwvlak voor de te bouwen woningen ter hoogte van de Lindes iets naar achteren geschoven, zodat de bomen kunnen blijven staan. Dat ziet er als volgt uit:
Voor de overige bomen geldt: moeten er bomen worden gerooid, dan is een vleermuisonderzoek noodzakelijk. Dit vleermuisonderzoek heeft als doel vast te stellen of en in welke mate de bomen door vleermuizen gebruikt worden als foerageergebied of als vliegroute en of met het rooien sprake is van negatieve beïnvloeding van deze functies. Dit protocol is goedgekeurd door het ministerie van EL&I en beschrijft de wijze van zorgvuldig onderzoek als het gaat om vleermuizen.