direct naar inhoud van 2.3 Argumentatie legalisering
Plan: Riverparc
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0299.BP08RIVERPARC-VA01

2.3 Argumentatie legalisering

De gemeente Zevenaar heeft al spoedig nadat de voormalige gemeente Angerlo was overgegaan naar de gemeente Zevenaar het dossier ‘permanente bewoning recreatiewoningen’ van de toenmalige gemeente Angerlo opgepakt en besloten om mee te werken aan legalisering van de woonfunctie van beide complexen.

Op grond van de brief van Minister Dekker van VROM van 11 november 2003 hebben gemeenten de mogelijkheid het permanent bewonen van een recreatiewoning positief te bestemmen. Hierbij moet aan een viertal voorwaarden worden voldaan:

  • De woning moet op 31 oktober 2003 onrechtmatig worden bewoond, voor complexen geldt dat deze in overwegende mate onrechtmatig moeten worden bewoond.
  • De woning moet zijn gelegen buiten waardevolle en/of kwetsbare gebieden die als zodanig door Rijk, de provincie of de gemeente zijn aangewezen.
  • De woning moet voldoen aan het bouwbesluit voor reguliere woningen.
  • De bestemmingswijziging mag niet in strijd zijn met milieuwetgeving.

Op 8 april 2008 heeft een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer een motie aangenomen, waarin de regering wordt opgeroepen de provincie Gelderland te bewegen het beleid ten aanzien van permanente bewoning van recreatiewoningen in overeenstemming te brengen met de intentie van het kabinet.

De provincie Gelderland heeft daartoe op 2 juli 2008 besloten. Onderdeel van dat besluit was onder andere permanente bewoning van recreatie in het groenblauwe raamwerk niet toe te staan. Onder voorwaarden wordt legalisatie van permanente bewoning toegestaan in niet kwetsbare gebieden conform het Streekplan, behoudens de concentratiegebieden intensieve teelten en voor zover niet in strijd met de waardevolle landschappen en en het natura 2000-beleid. Legalisatie van buitendijkse parken dient te passen binnen de Beleidslijn grote rivieren. Voorwaarde voor legalisatie van parken is dat de recreatiewoningen voor het grootste deel permanent worden bewoond.

Inmiddels hebben Provinciale Staten van Gelderland een Ruimtelijke Verordening vastgesteld op 15 december 2009. Met een ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen.

De regels in de verordening kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema's. Gemeenten moeten binnen een bepaalde termijn hun bestemmingsplan op deze regels afstemmen.

Een woonbestemming voor recreatieparken die grotendeels permanent worden bewoond wordt volgens de verordening toegestaan, indien de permanente bewoning van recreatiewoningen reeds dateert van, op of vóór 31 oktober 2003 en deze recreatiewoningen niet gelegen zijn binnen het groen-blauwe raamwerk, de weidevogel- en ganzengebieden en concentratiegebieden voor intensieve teelten. Tevens dient minimaal de helft van het totale aantal recreatiewoningen op het park permanent te worden bewoond.

De situatie op Riverparc voldoet aan de randvoorwaarden die door hogere overheden worden gesteld. Daarbij komt dat de voormalige gemeente Angerlo al in 2004 heeft besloten om onder voorwaarden mee te werken aan een functiewijziging van (onder andere) Riverparc van recreatie naar wonen.

In de paragrafen 3.2 Rijksbeleid en 3.3 Provinciaal beleid Gelderland wordt aan de hand van het rijksbeleid en het provinciale beleid nader ingegaan op de beoogde ontwikkeling in relatie tot het beleid van het rijk en de provincie Gelderland inzake het legaliseren van permanente bewoning van recreatiewoningen op recreatieparken.