direct naar inhoud van 2.4 Beschrijving huidige situatie
Plan: Riverparc
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0299.BP08RIVERPARC-VA01

2.4 Beschrijving huidige situatie

2.4.1 Algemene gebiedsbeschrijving

Het gebied Riverparc betreft het schiereiland temidden van de Rhederlaag. Door het verleggen van de watergang tussen de Lathumse Plas en de Gieseplas en het ophogen van de oorspronkelijke doorgang is begin jaren negentig een groot schiereiland ontstaan. In de daarop volgende jaren is op dit eiland het vakantiepark Riverparc gerealiseerd. Het park wordt omgeven door een bebouwingsvrije oeverstrook. In de zuidwesthoek en de oosthoek bestaat deze strook uit een tweetal stranden. Riverparc bestaat uit ruim driehonderd recreatiewoningen met bijbehorende voorzieningen. De woningen zijn geformeerd in boogvormige clusters. De woningen aan de randen van het schiereiland zijn met de achterzijde georiënteerd op de Rhederlaag. De woningen op het binnenterrein zijn met de achterzijde georiënteerd op de verschillende waterpartijen op het park. Het park kenmerkt zich door uniformiteit zowel qua massaopbouw van de woningen als materiaal- en kleurgebruik. De verschillende typen woningen, die grote overeenkomsten in de vormgeving vertonen, liggen in clusters bijeen. De woningen bestaan uit anderhalve laag onder een zadeldak. Vrijwel alle woningen hebben een zadeldak met de nokrichting loodrecht op de voorgevel. Veel woningen hebben aan de achterzijde een wolfseind. De pannendaken van alle woningen zijn gedekt met dezelfde soort felrode gebakken pannen. De gevels zijn gestuukt in witte en zachtgele tinten en hebben een grijze plint. In de architectuur van de woningen zijn historiserende details als wolfseinden, beschoten topgevels en stootplinten toegepast. Aan de oostzijde van het schiereiland liggen een aantal woningen die aan de voorzijde bestaan uit twee lagen met een plat dak en aan de achterzijde uit een laag onder een schuin pannendak. De gevels van deze woningen zijn opgetrokken uit lichtgrijze stenen. De dakpannen hebben weer de kenmerkende felrode kleur. Bij de entree van Riverparc zijn de voorzieningen geconcentreerd zoals de receptie, een restaurant, twee tennisbanen en een centraal parkeerterrein. Het restaurant bestaat uit anderhalve laag onder lessenaarsdak met een opvallend grote overstek. Zie afbeelding 1 voor enkele foto's die gemaakt zijn binnen het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP08RIVERPARC-VA01_0001.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP08RIVERPARC-VA01_0002.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP08RIVERPARC-VA01_0003.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP08RIVERPARC-VA01_0004.png"

Afbeelding 1 Foto's bestaande situatie Riverparc

Bron: Gemeente Zevenaar

Stedenbouwkundig gezien kan Riverparc worden opgedeeld in 3 verschillende gebieden: zie onderstaande afbeelding 2.

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP08RIVERPARC-VA01_0005.png"

Afbeelding 2 Stedenbouwkundige opdeling Riverparc in drie gebieden

‘Landelijke rand’

De Landelijke rand loopt vanuit de zuidzijde tot en met de noordoostzijde van het Riverparc. Deze rand heeft een open zicht vanuit de achtertuin naar het water toe. De woningen hebben een beukmaat van 8m en bestaan uit vrijstaande woningen. Het dak (zadeldak) van de woningen in deze locatie heeft een rode kleur. Er is een sterk contrast tussen de lichte kleur van de wanden en het dak. De éénlaagse hoge kap is één van de karakteristieken van deze rand. Deze rand wordt minder groen ervaren dan de ‘binnenwereld’. Dit komt door de inrichting van de kavel. Veel van de voortuinen zijn verhard. De woningen hebben een aangebouwd bijgebouw aan de voorkant. Er wordt grotendeels op eigen terrein geparkeerd (in de voortuin).

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP08RIVERPARC-VA01_0006.png"

Afbeelding 3 Voorbeeld woning 'Landelijke rand'

‘Binnenwereld’

Dit gebied ligt ingepakt tussen de ‘Landelijke en Stedelijke rand’. Het ligt midden in het Riverparc. De kavels hebben een waaier vorm. De opstelling van de huizen is organisch en minder geordend dan de andere deelgebieden. De huizen hebben een beukmaat van 8m en bestaan uit vrijstaande woningen. De huizen zijn royaler opgezet dan de ‘Landelijke en ‘Stedelijke rand’. Het dak (zadel dak) van de huizen op deze locatie heeft een rode kleur. Vanwege lichte kleur van de wanden (licht wit/geel) valt de kleur van het dak op. De éénlaagse hoge kap is één van de karakteristieken van deze locatie. Een andere karakteristiek van deze locatie is dat het dak asymmetrisch is. Dat wil zeggen dat de huizen verschillende goothoogtes hebben. Deze locatie heeft meer groene uitstraling in vergelijking met de ‘Landelijke en Stedelijke rand’. Dit komt door de groene inrichting van de kavels. Een ander verschil met de Landelijke rand is dat de aangebouwde bijgebouwen aan de achterkant gesitueerd zijn. Er zijn incidentele aangebouwde bijgebouwen die aan de voorkant zijn gesitueerd. Er wordt grotendeels op eigen terrein geparkeerd (in de voortuin).

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP08RIVERPARC-VA01_0007.png"

Afbeelding 4 Voorbeeld woning 'Binnenwereld'

‘Stedelijke rand’

De woningen in deze locatie zijn de eerste woningen die zijn gebouwd op Riverparc. De meeste kavels hebben een rechttoe rechtaan kavelvorm. Er zijn incidentele kavels die een waaier vorm hebben. Deze woningen liggen aan de oostkant van het Riverparc. De woningen hebben een beukmaat van 6m en zijn van het type twee onder één kap. De meeste woningen hebben bijgebouwen tot direct aan het zijerf. Daardoor lijken de woningen in deze locatie op een rijwoning. Er is weinig/geen transparantie tussen de kavels en het water. Het water is niet zichtbaar vanaf de voorzijde van de woning. De woningen hebben twee lagen verdiepingen met een platdak. De woningen hebben een stedelijke uitstraling en de kleinste woningoppervlakte in vergelijking met de andere deelgebieden. De dominantie van verharding versterkt de stedelijke uitstraling van deze locatie. Er wordt grotendeels op eigen terrein geparkeerd (in de voortuin).

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP08RIVERPARC-VA01_0008.png"

Afbeelding 5 Voorbeeld woning 'Stedelijke rand'