Plan: | Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20100-VS00 |
Het bestemmingsplan kan in beperkte mate invloed uitoefenen op het waterbeheer. De Keur van de waterbeheerder is hiervoor het geƫigende instrument. Het Waterschap stemt het beheer zoveel mogelijk af op de aanwezige functies in het gebied. Het bestemmingsplan kan op de Keur worden afgestemd door het adequaat bestemmen van functies die essentieel zijn voor het waterbeheer (hoofdwaterkeringen, hoofdwatergangen en dergelijke). Daarnaast kan in het bestemmingsplan een aanlegvergunningenstelsel worden opgenomen om bepaalde activiteiten die van invloed zijn op het waterbeheer (graven en dempen van sloten, afdammen van sloten), afweegbaar te maken.
Een goede afstemming met de Keur is van belang, omdat er niet meer moet worden geregeld dan strikt noodzakelijk is. Daar staat tegenover dat de Keur en het bestemmingsplan elk een ander afwegingskader hanteren. De Keur vertegenwoordigt het belang van het integraal en duurzaam waterbeheer. Het bestemmingsplan weegt alle ruimtelijke belangen integraal tegen elkaar af. Bij het verlenen van een aanlegvergunning voor bijvoorbeeld het graven van sloten, wordt niet alleen het belang van duurzaam waterbeheer gewogen, maar ook de belangen van natuur en landschap en landbouw. In die gevallen waarin met betrekking tot het waterbeheer een bredere belangenafweging gewenst is, worden aanvullende regels in het bestemmingsplan opgenomen.
In het bestemmingsplan worden alle hoofdwatergangen bestemd als Water. Ook de aanwezige weteringen en beken, die in het LOP zijn aangemerkt als waardevolle landschapselementen, vallen hieronder. De Klarenbeek is door de provincie aangewezen als SED-water (water met een Speciale Ecologische Doelstelling). Het Gagelveld (onderdeel van Landgoed Beekzicht) is door de provincie aangewezen als Hoog Ecologisch Niveau Water (HEN-water).
Binnen de bestemming Water wordt extensief recreatief medegebruik van de watergangen mogelijk gemaakt teneinde de recreatieve functie te versterken. Ondergeschikte watergangen en sloten die in het gebied gelegen zijn dat agrarisch in gebruik is of die binnen de bestemming Natuur gelegen zijn, worden niet als zodanig bestemd. Indien het hier waardevolle landschapselementen betreft, worden deze door het opnemen van een vergunningenstelsel voor werken en werkzaamheden beschermd.
Om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen zijn in het Waterplan Voorst enkele maatregelen benoemd. Om de uitvoering hiervan mogelijk te maken, wordt voor de mogelijke verbreding van watergangen een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Door middel van deze wijzigingsbevoegdheid kunnen gronden omgezet worden naar de bestemming Water indien dit vanuit een waterbergingsopgave noodzakelijk is. Om integraal invulling te geven aan alle wateropgaven worden robuuste watergangen gecreƫerd.
Conform de Provinciale Ruimtelijke Verordening en sectorale wet- en regelgeving worden de primaire waterkeringen en het waterwingebied in het bestemmingsplan beschermd door middel van een dubbelbestemming Waterstaatsdoeleinden.