Plan: | Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20100-VS00 |
Naast de landbouw, is de recreatie een belangrijke en in betekenis toenemende economische functie in het buitengebied, onder meer door de aanwezigheid van het recreatiegebied Bussloo, de verblijfsrecreatieve terreinen en de vele dagrecreatieve mogelijkheden. Voor de ontwikkeling van deze sector is het van belang dat het plangebied een belangrijke rol vervult als recreatief middengebied van de stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer, Zutphen).
In deze paragraaf worden de aanwezige recreatieve voorzieningen beschreven en wordt ingegaan op de verwachte toekomstige ontwikkeling. Voor de analyse is gebruikgemaakt van de Beleidsnota Recreatie en Toerisme gemeente Voorst.
Huidige situatie
Verblijfsrecreatieve voorzieningen
In de gemeente Voorst is één grootschalig verblijfsrecreatief terrein aanwezig, camping De Scherpenhof. Deze camping is ongeveer 30 ha groot en ligt ten noorden van Terwolde in de uiterwaarden van de IJssel. Recreatieterrein De Scherpenhof maakt geen deel uit van het bestemmingsplan Buitengebied. Daarnaast is er een aantal kleine campings, enkele minicampings, zijn er bed & breakfastmogelijkheden bij particulieren en zijn er vakantiewoningen en groepsaccommodaties. Hotel Thermen Bussloo is de enige grootschalige hotelaccommodatie in de gemeente. Dit hotel is gelegen aan de rand van het meer van Bussloo.
Dagrecreatieve voorzieningen
Met 300 ha en meer dan 1 miljoen bezoekers op jaarbasis is het recreatiegebied Bussloo de grootste dagrecreatieve voorziening van de Oost-Veluwe. Het terrein is in eigendom van de Recreatiegemeenschap Veluwe (RGV Holding) en heeft een bovenregionale functie. Op dit recreatieterrein zijn verschillende functies aanwezig zoals een thermencomplex, een outdoorcentrum, een evenemententerrein, een golfclub, een pitch & putt, een natuureducatief centrum, een sterrenwacht en een duikplaats.
Overige dagrecreatieve voorzieningen zijn de wandel- en fietsroutes/netwerken, inclusief de fiets-/voetveer Gorssel-Wilp. Voor paardrijden en kanoën zijn op dit moment weinig tot geen officiële routes aanwezig. De vele restaurantjes en terrasjes ondersteunen het recreatieve netwerk binnen de gemeente.
Net buiten het plangebied liggen het zwembad De Schaeck en vliegveld Teuge dat veel dagtoeristen trekt.
Toekomstige ontwikkelingen
De recreatiemarkt is een continu veranderende markt. Recreatieondernemers passen het aanbod continu aan aan de veranderende vraag.
De huidige demografische en maatschappelijke ontwikkelingen leiden tot een verandering in de toeristisch recreatieve vraag. De komende jaren zal het aantal ouderen toenemen en het aantal jongeren juist afnemen. Daarnaast is over het geheel gezien de trend dat er een afname zal plaatsvinden van de hoeveelheid vrije tijd.
De toename van het aantal ouderen leidt tot een toename van het aantal korte vakanties. De groep ouderen is niet gebonden aan het hoogseizoen, gaat relatief veel in eigen land op vakantie, vraagt een goede kwaliteit van voorzieningen en heeft redelijk veel geld te besteden. Door het groter aantal korte vakanties neemt het aantal recreatiebewegingen toe. Door de multimediale toepassingen in huis is het verkrijgen van informatie over recreatie steeds gemakkelijker en sneller. Ook het milieuvriendelijk handelen en denken wordt van groter belang.
Voor de gezinnen en jongeren geldt dat recreatievoorzieningen vooral toegankelijk moeten zijn. In deze categorie zal het accent liggen op de groei van outdooractiviteiten en kwaliteit waarbij een divers aanbod van recreatieve voorzieningen van belang is. Vrije tijd wordt immer steeds kostbaarder.
De bijzondere kenmerken en kwaliteiten van het landelijk gebied van Voorst maken dat het gebied zeer aantrekkelijk is voor recreanten. Dat biedt kansen voor een verdere ontwikkeling van de recreatiesector, zowel voor gespecialiseerde bedrijven als voor agrarische bedrijven die een recreatieve nevenfunctie willen ontwikkelen of uitbouwen.
In het noorden en zuiden van het plangebied zal naar verwachting de ontwikkeling van recreatieve voorzieningen op kleine schaal plaatsvinden in de vorm van verbreding bij agrarische bedrijven. Gezien de kenmerken van het landschap en de geografische ligging, wordt in het midden van het plangebied, het Groene Carré en het Open Middengebied, een sterkere ontwikkeling van de recreatie voorzien. Hierbij moet vooral gedacht worden aan versterking van de recreatieve functie van het Middengebied, de realisatie van recreatieve verbindingszones tussen de aanwezige landgoederen en een versterkte ontwikkeling van nevenfuncties bij agrarische bedrijven. Verder kan dit gebied een rol vervullen als doorgangsgebied voor noord-zuidverbindingen.
Voor het Middengebied, waarvan het recreatiegebied Bussloo deel uitmaakt, is de Thematische Structuurvisie Recreatie Middengebied (ontwerp november 2010) opgesteld. Deze Structuurvisie is bedoeld als toetsingskader voor initiatieven op het gebied van de recreatie. Mogelijke nieuwe ontwikkelingen worden niet rechtstreeks in het bestemmingsplan Buitengebied mogelijk gemaakt. Als aan deze ontwikkelingen na toetsing aan de Structuurvisie kan worden meegewerkt, zullen hiervoor afzonderlijke procedures worden gevolgd.
Opgaven voor het bestemmingsplan