Plan: | Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20100-VS00 |
Het ruimtelijk beleid voor het buitengebied van Voorst is constant in beweging als reactie op ontwikkelingen die plaatsvinden en worden voorzien. Het bestemmingsplan voor het buitengebied komt dan ook tot stand binnen een dynamische beleidsomgeving, waarin velen zich op uiteenlopende wijze reeds hebben uitgesproken over de gewenste inrichting en ruimtelijke kwaliteit van dit gebied. Het dynamische karakter van de plan- en visievorming wordt zichtbaar in de bijgevoegde tijdlijn (figuur 2.1).
Het gemeentelijk beleid voor het buitengebied en de vertaling daarvan in een nieuw bestemmingsplan, dient vorm en inhoud te krijgen binnen de krijtlijnen van de geldende beleidskaders van Rijk, provincie en regio en voort te borduren op eerdere gemeentelijke beleidsnota's. In bijlage 2 zijn de voor het buitengebied belangrijkste beleidsdocumenten samengevat.
De opgave voor het buitengebied die uit de onderliggende beleidsdocumenten naar voren komt, is gericht op het behoud en waar mogelijk versterken van de economische en sociaal-maatschappelijke vitaliteit van het gebied die als gevolg van maatschappelijke, demografische en economische ontwikkelingen onder druk staat. Om dit te bereiken wordt ingezet op een, ook op langere termijn, duurzame en vitale landbouw en overige economische activiteiten die passend zijn in het buitengebied. Gestreefd wordt naar een nieuw evenwicht tussen functies die aan het buitengebied gebonden zijn, zoals de agrarische sector en functies die gebruikmaken van en inspelen op de grote en veelvormige ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied. Hieraan nevengeschikt en in samenhang hiermee richt het beleid zich ook op het beschermen en het versterken van de aanwezige kwetsbare waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie. Het zijn deze breed onderkende en gedragen gebiedsspecifieke kwaliteiten die het buitengebied van Voorst bijzonder maken voor bewoners, gebruikers en bezoekers. Deze waarden vormen tevens het fundament voor een duurzame sociaaleconomische ontwikkeling van het buitengebied.
Ruimtelijke ontwikkelingen die worden nagestreefd en in het bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt dienen te passen binnen de sectorale wet- en regelgeving. Gegeven het karakter van het buitengebied en de hier aanwezige waarden zijn met name de aspecten milieu en ecologie van belang. Deze aspecten waarborgen en beschermen de aanwezige waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie en dragen bij aan het behoud van een gezonde woon- en leefomgeving van het gebied. In hoofdstuk 4 wordt verslag gedaan van de uitgevoerde toetsing. Daarin wordt geconcludeerd dat de voorgenomen ontwikkelingen voldoen aan het toetsingskader en de normstelling van wet- en regelgeving en dat deze de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan derhalve niet in de weg staan.