Plan: | Buitengebied West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0246.00000800-va01 |
De aanwezige natuur is een belangrijke kwaliteit van het landelijk gebied. Dit maakt het landelijk gebied tevens aantrekkelijk voor de recreant. Voor wat betreft natuur is voornamelijk de Veluwe van groot belang. Maar ook de overige natuurgebieden in Heerde hebben belangrijke natuurwaarden.
Bij de functie natuur sluit de gemeente Heerde aan bij het provinciaal natuurbeleid, zoals dat is geformuleerd in de Structuurvisie Gelderland en de Ruimtelijke Verordening Gelderland. De gemeente wil met het bestemmingsplan bestaande natuurwaarden beschermen en randvoorwaarden scheppen voor herstel en ontwikkeling. Hierna wordt dit algemene beleidsuitgangspunt verder toegelicht.
Het plangebied kent een beschermde status op basis van de Natuurbeschermingswet, Flora- en faunawet en de gedeeltelijke ligging in de (provinciale) Ecologische Hoofdstructuur.
In het bestemmingsplan zijn de bestaande natuurgebieden positief bestemd als "Natuur". Het gaat hierbij niet alleen om bosgebieden. Binnen het Centraal Veluws Natuurgebied gaat het ook om heideterreinen. Via de bestemmingsomschrijving binnen de bestemming "Natuur" worden de gebieden beschermd tegen ongewenste handelingen. Door de bestaande natuurgebieden positief te bestemmen, wordt een planologische basis gelegd voor het behoud van het leefgebied van veel dier- en plantensoorten.
Voor natuurwaarden in het agrarisch cultuurgebied geldt dat het plan randvoorwaarden schept voor herstel en ontwikkeling. De planologisch-juridische regeling voor herstel en ontwikkeling van natuurwaarden wordt afgestemd op het provinciaal natuurbeleid. In het Streekplan Gelderland 2005 is de Ecologische HoofdStructuur (EHS) begrensd en op 1 juli 2009 door Provinciale Staten geactualiseerd. In het Natuurbeheerplan 2010 wordt aangegeven welke natuur-, bos- en landschapsdoelen de provincie waar wil realiseren en met de inzet van welke (subsidie)middelen.
Subsidie voor natuurbeheer kan worden verkregen op basis van het Programma Beheer (zie paragraaf 2.4.6), dat per 1 januari 2010 is overgaan in het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL). Op 16 september 2010 heeft het Interprovinciaal Overleg (IPO) in overleg met het ministerie van LNV besloten om de SNL-natuur in werking te laten treden.
Aanvragen hiervoor kunnen vanaf 15 november 2010 worden ingediend bij de Dienst Regelingen (DR). Bij de verdeling van de subsidiemiddelen over het Gelders grondgebied wordt in het Natuurbeheerplan naast concrete begrenzing gebruik gemaakt van zoekgebieden. Bij concrete begrenzing is voor het gehele oppervlak subsidie aan te vragen, in zoekgebieden voor slechts een deel van het oppervlak van het betreffende gebied.
In het bestemmingsplan is aan de EHS en/of aan de in het Natuurbeheerplan aangewezen gebieden de bestemming "Agrarisch" toegekend, tenzij inmiddels al sprake is van bestaande natuur dan wel de gronden al aangekocht zijn door een natuurbeschermingsorganisatie. In deze situaties zijn de gronden bestemd als "Natuur". De gebieden die zijn aangewezen als 'EHS - natuur', maar nog niet daadwerkelijk zijn omgezet, hebben de gebiedsaanduiding 'ehs - natuur' gekregen. Met een wijzigingsbevoegdheid kunnen deze gronden alsnog worden omgezet naar de bestemming 'Natuur'.
Omdat de aangewezen gronden en gebieden tevens belangrijke natuurwaarden bezitten, dan wel de potentie hebben deze te ontwikkelen, is, voor gronden die onderdeel uitmaken van de EHS-verweving, de gebiedsaanduiding 'ehs - verwevingsgebied' opgenomen. Door middel van een wijzigingsbevoegdheid kunnen deze gronden worden omgezet naar de bestemming 'Natuur'. Deze aanduiding heeft verder geen gevolgen voor het huidige gebruik van de gronden. Gebieden die zijn aangewezen als ecologische verbindingszone hebben de dubbelbestemming 'Waarde - Ecologie" gekregen.
Gebieden die door de provincie zijn aangewezen als natte natuurparel hebben de bestemming 'Natuur' gekregen. De bijbehorende bufferzone is bestemd als 'Waarde - Beschermingszone natte natuurparel'. Met deze bufferzone is de bescherming van de chemische en ecologische kwaliteit van grond- en oppervlaktewater geregeld, alsmede de waterkwantiteit en stand en stroming van het grondwater waarvan de natte landnatuur afhankelijk is.
In de Flora- en faunawet is de bescherming van planten- en diersoorten geregeld (zie paragraaf 2.3.5). Het soortenbeleid dat door de provincie Gelderland voor de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur wordt gevoerd (bepaalde soorten zijn binnen de EHS beschermd) overlapt voor een belangrijk deel met de bescherming door de Flora- en faunawet. Meer informatie hierover staat in het PlanMER.