Plan: | Buitengebied West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0246.00000800-va01 |
De gemeente schept in het bestemmingsplan ruimtelijke condities voor een veilige gemeente met gezonde en veerkrachtige watersystemen.
Voor wat betreft de watergangen kiest de gemeente Heerde er in principe voor alleen de hoofdwatergangen (de A watergangen) positief te bestemmen, omdat anders de waterafvoer een probleem kan worden. Deze watergangen krijgen de bestemming "Water". Wanneer de watergang tevens een functie voor de natuur vervult, watergangen die onderdeel uitmaken van een ecologische verbindingszone, is aan de watergang de bestemming "Water - Landschappelijke en Natuurlijke waarden" toegekend.
De HEN-wateren (zie paragraaf 2.4.1) zijn eveneens van belang voor de natuur en maken sinds de herijking van de EHS allen onderdeel uit van de EHS. Deze wateren zijn, samen met de SED-wateren, bestemd als "Water - Landschappelijke en Natuurlijke waarden". Voor ontwikkelingen in de HEN-wateren geldt een 'nee, tenzij' principe. 'Nee, tenzij' wil zeggen dat een bestemmingswijziging niet mogelijk is als daarmee de wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied significant worden aangetast, tenzij er geen reƫle alternatieven zijn en sprake is van redenen van groot openbaar belang. In de regels is daarom geen wijziging van deze bestemming naar een andere bestemming opgenomen. Om de instandhouding van de HEN- en SED-wateren te garanderen, is in het omgevingsvergunningstelsel geregeld dat voor bepaalde werken en werkzaamheden die zorgen voor verstoring van de natuurlijke morfologie, waterkwaliteit, watervoering of verbondenheid met het landschap een omgevingsvergunning is vereist, voor zover deze plaatsvinden binnen de bestemming "Water - Landschappelijke en Natuurlijke waarden".
In het bestemmingsplan is geen beschermingszone voor de HEN- en SED-wateren (water met van het Hoogste Ecologische Niveau of met een Specifieke Ecologische Doelstelling) opgenomen, omdat deze met de herijking van de EHS is komen te vervallen.
De overige (detail)watergangen zijn meegenomen binnen de (gebieds)bestemmingen, waarin ze liggen. Daartoe is geregeld dat de gronden mede zijn bestemd voor voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, waaronder begrepen sprengen en beken, en voorzieningen ten behoeve van het vasthouden, bergen en aan- en afvoeren van water.
Wanneer de watergang positief is bestemd, is alleen de watergang, inclusief de oeverzone, meegenomen binnen de bestemming water. Het waterschap kent daarnaast een zogenaamde beschermingszone, die dient voor het uitvoeren van onderhoud en ter bescherming van het profiel van de watergang. Omdat hiervoor de Keur van het waterschap geldt, acht de gemeente het niet noodzakelijk voor deze keurzone aanvullende bepalingen op te nemen. Op deze manier wordt dubbele regelgeving voorkomen. Overigens geldt de Keur van het waterschap voor alle belangrijke waterlopen, dus ook voor waterlopen van een lagere orde, die in het bestemmingsplan niet positief bestemd zijn.
De regeling voor de grondwaterbeschermingsgebieden is afgestemd op de provinciale milieuverordening Gelderland. Het bestemmingplan bevat de voorkomende grondwaterbeschermingsgebieden, de bijbehorende waterwingebieden vallen echter buiten het plangebied. Aan de grondwaterbeschermingsgebieden is de aanduiding 'milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied' toegekend.
In het oosten van het plangebied komen zogenoemde 'te verruimen watergangen' voor, die de mogelijkheid bieden tot waterberging. De inrichting en het beheer van het waterhuishoudkundig systeem in deze gebieden is gericht op het behoud van het overwegen aanwezige grondgebruik (grasland, bouwland of natuur), de mogelijkheid om het gebied te laten inunderen met oppervlaktewater bij extreme neerslag, het voorkomen van schade of overlast aan het huidige grondgebruik, wegen en bebouwing en tot slot het verbeteren van de kwaliteit van het inundatiewater. Voor de waterbergingsgebieden is de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterbergingsgebied' opgenomen. De bijbehorende regeling is afgestemd op het provinciaal waterplan Gelderland.