direct naar inhoud van 4.2 Differentiatie in regeling
Plan: Kom Ermelo
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0233.BPkomermelo-0401

4.2 Differentiatie in regeling

In het plangebied is sprake van een verscheidenheid aan gebieden. Met deze gebieden wordt in de regeling gedifferentieerd en genuanceerd omgegaan. Er wordt onderscheid gemaakt in vier verschillende zones. (I, II(a,b), III en *) Deze indeling is gemaakt met de gebiedsindeling welstandsnota als onderlegger.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPkomermelo-0401_0018.jpg"

Gebiedsindeling Kom
Bron: gemeente Ermelo

Het onderscheid in gebieden komt met name tot stand door de bebouwingsdichtheid en de uitstraling van verschillende wijken. Deelgebied I is een bosachtig gebied met vrijstaande woningen. Deelgebied II zijn de woonwijken van Ermelo met vrijstaande, halfvrijstaande en rijwoningen. Deelgebied IIa betreft het gebied met vrijstaande en halfvrijstaande woningen. Deelgebied IIb is een gebied met voornamelijk rijwoningen. Deelgebied III is het centrumgebied en bedrijventerrein Kerkdennen. Daarnaast zijn er een aantal plekken in het plangebied die niet in de deelgebieden passen. Voor deze gebieden is een logische indeling van de bestemmingen ter plaatse opgenomen. Deelgebied I is volgens de volgende systematiek bestemt:

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPkomermelo-0401_0019.jpg"

Deelgebied I, ruime kavels met vrijstaande woningen

De bestemming Wonen is ingekaderd in een Tuinbestemming. Hiermee kan het groene karakter van Deelgebied I gewaarborgd blijven. Voor dit gebied is, gekoppeld aan de kavelgrootte, een groter bijgebouw mogelijk. Voor deelgebied IIa en b wordt de volgende systematiek toegepast:

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPkomermelo-0401_0020.jpg"

Deelgebied II, halfvrijstaande woningen en strokenbouw

In dit deelgebied zijn woonpercelen aangrenzend gelegen waarbij de Tuinbestemming verspringt tot achter de voorgevelrooilijn van de woning. Op deze manier blijft de tuinstructuur langs de straten en wegen gehandhaafd. Voor de deelgebieden I en II geldt dat de diepte en de ligging van het bouwvlak uit het oude bestemmingsplan Kom is overgenomen. Voor deelgebied III wordt de volgende systematiek toegepast:

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPkomermelo-0401_0021.jpg"

Deelgebied III, bouwblokken met percelering

De systematiek in dit deelgebied bestaat uit een strak bouwblok om het perceel.

Voor de met een ster (*) aangeduide gebieden geldt dat er in beginsel wordt aangesloten bij de het bestemmingsplan Kom Ermelo 2002. Verder geldt voor deze gebieden dat zo nodig maatwerk geleverd.

Bestemmingssystematiek centrum.

Het bestemmingsplan Kom 1998/2002 kent ruime bebouwingsmogelijkheden. Hierdoor zijn in het verleden gebouwen gerealiseerd die in de optiek van de inwoners en het bestuur van de gemeente Ermelo als te grootschalig worden ervaren voor een dorpscentrum. Dit bestemmingsplan zal daarom op een andere manier met de bebouwingsmogelijkheden van het centrumgebied omgaan dan het voorgaande bestemmingsplan. In dit nieuwe bestemmingsplan wordt gewerkt met bouwvlakken. Hiermee wordt bijvoorbeeld voorkomen dat in het centrum bepaalde percelen maximaal volgebouwd worden met appartementen en ook wordt voorkomen dat in het Noordelijk deel van Ermelo ongewenste verdichting optreedt. De begrippen korrel- en pandbreedte leiden nu tot veel interpretatie problemen. Door het gebruik van bouwvlakken zijn deze begrippen niet meer nodig.

Voor het centrum van Ermelo wordt een Masterplan opgesteld. Bij de totstandkoming van het Masterplan wordt aandacht besteed aan de manier van bouwen in een dorpscentrum. Daarnaast heeft in het verleden de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit advies gegeven over hoe wij als gemeente om kunnen gaan met de bebouwingsmogelijkheden in het centrum. Zowel in het Masterplan als in het advies van de Commissie wordt geadviseerd om voorzichtiger om te gaan met de bebouwingsmogelijkheden in het Centrum en bij nieuwbouw te zoeken naar een breedte en bouwhoogte die goed past in het dorpscentrum van Ermelo.

Rekeninghoudend met deze adviezen zijn de bestemmingsplanregels van dit bestemmingsplan Kom Ermelo nu zo opgesteld dat er bij nieuwbouw niet op alle locaties grotere en/of hogere bebouwing mogelijk is dan in de huidige situatie is gerealiseerd. De huidige situatie is als uitgangspunt genomen voor het leggen van de bouwvlakken en bepalen van de goot- en bouwhoogte in het nieuwe bestemmingsplan. Vervolgens is een verfijning toegepast waarbij voor locaties waar afwijken op basis van het concept Masterplan Centrum ruimtelijk verantwoord is meer ruimte in het bestemmingsplan is opgenomen.

Bestemmingssystematiek parkeren

Aan de regeling van dit bestemmingsplan zijn parkeernormen toegevoegd. De regeling is opgenomen bij elke bestemming waar parkeernormen van toepassing zijn. De regeling is gesplitst in een bepaling onder de bouwregels en onder de gebruiksregels. In de bouwregels is opgenomen dat bij nieuw- en verbouw de inrichting van de gronden zodanig moet plaatsvinden dat wordt voldaan aan de gemeentelijke parkeernormen. In de gebruiksregels is bepaald dat een gebruik van een parkeerplaats voor ander gebruik dan parkeren in strijd is met het bestemmingsplan. Daarnaast zijn afwijkingsregels opgenomen voor de bouw- en gebruiksregels, analoog aan de regeling in de Bouwverordening Ermelo 2012. Ook is in de regeling een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die de mogelijkheid biedt om de parkeernormen te vervangen door een nieuwe bijlage.