Plan: | Bestemmingsplan Presikhaaf 3 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.742-0302 |
In het plangebied is oppervlaktewater aanwezig in de vorm van watergangen. Deze watergangen zijn onderdeel van het watersysteem Arnhem-Noord en hebben een streefpeil van 9 meter boven N.A.P. De watergangen zijn eigendom van en in beheer bij het waterschap Rijn en IJssel. Via het Dunogemaal en het Broekgemaal wordt overtollig oppervlaktewater afgevoerd.
In de nabijheid van het plangebied stroomt de IJssel die een grote invloed heeft op de
grondwaterstand binnen onder meer het plangebied.
Toename van verhard oppervlak moet gecompenseerd worden. Deze compensatie kan op meerdere manieren gerealiseerd worden. Als gekozen wordt voor het aanleggen van open water, dan is de vuistregel dat het oppervlak aan open water ongeveer 10% van de toename aan verharding bedraagt. De exacte toename wordt door het Waterschap Rijn en IJssel bepaald.
In het kader van het Nationaal Bestuursakkoord Water is onderzocht of het watersysteem van Arnhem-Noord voldoende buffering heeft. Uiteindelijk resultaat van dit onderzoek is dat binnen Presikhaaf, ’t Broek en Het Broek een tekort van 2,5 ha. aan open water is ontstaan. Een groot deel van deze benodigde berging is gevonden in het plangebied van Presikhaaf 3. In de Natte Ecozone (zie paragraaf 5.2 Natte ecozone) is ruimte gevonden om een deel van deze waterberging te realiseren. Op de attentiekaart zijn deze gebieden aangegeven.
Figuur 4.3 Attentiekaart Water - Presikhaaf 3
Hoge grondwaterstanden spelen een rol in de fysieke woonomgeving en worden vaak ervaren als wateroverlast. Deze grondwaterstand wordt door verschillende factoren bepaald.
Zo is de bodemopbouw in de wijk divers met verschillende moeilijk doorlatende lagen zoals klei en veen op de zandgronden die door de stuwwal zijn afgezet. Bodems met deze moeilijk doorlatende lagen aan of dichtbij het maaiveld, hebben over het algemeen een hoge grondwaterspiegel. Bij langdurige regenval kan door de bodemopbouw de bodem verzadigd raken en het water op het maaiveld blijven staan.
Het diepe grondwater stroomt globaal van noord naar zuid, vanaf de Veluwe richting de IJssel en de Betuwe. Het diepe grondwater bevindt zich tussen de 8,5 en 9,0 m. + N.A.P. Het maaiveld varieert van 10 tot 11 m. + N.A.P. Hier bovenop komt nog het effect van het infiltrerende regenwater. Dit water zijgt vanaf het maaiveld naar beneden en stagneert op de waterstroom vanuit de Veluwe. De werkelijke ontwatering, de afstand tussen maaiveld en grondwater, is dan ook kleiner.
Daarnaast heeft de IJssel een grote invloed op de grondwaterstand. Bij een hoge rivierstand ontstaat een kwelstroom vanuit de rivier de wijk in. Hierdoor wordt de afstroming vanuit de Veluwe belemmert, waardoor deze stagneert en opstuwt. De opstuwing heeft een hogere grondwaterstand tot gevolg.
In nieuwe ontwikkelingen zullen voor het verbeteren van de ontwateringsdiepte aanvullende maatregelen genomen moeten worden.
In het plangebied ligt een gescheiden rioolstel. Bij dit stelsel wordt het vuilwater en hemelwater gescheiden ondergronds afgevoerd. Het hemelwater komt in de omliggende watergangen terecht.
Op de hoek Honigkamp – Lange Water staat een rioolgemaal die het afvalwater van de wijken Over het Lange Water, Elsweide en een klein deel van Presikhaaf 3 inzamelt en verpompt richting de Driepoortenweg.
Bij ontwikkelingen moet een geïntegreerd rioolstelsel worden aangelegd; dit houdt in dat alleen afvalwater ondergronds wordt afgevoerd en dat het hemelwater op eigen terrein moet worden verwerkt. Als blijkt dat dit niet (geheel) mogelijk is, dan kan in overleg met de beheerder van het openbaar gebied dan wel van het watersysteem, hiervan onder voorwaarden worden afgeweken. Hemelwater afkomstig van verontreinigde oppervlakten zoals parkeerplaatsen en wegen moet worden gereinigd voordat het op het oppervlaktewater mag worden geloosd.
Ter hoogte van de ontwikkellocatie tussen de Houtmanstraat en het Lange Water, zal voor het hemelwater afkomstig van het winkelcentrum Presikhaaf, een bodempassage komen.