Plan: | Bestemmingsplan Presikhaaf 3 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.742-0302 |
Bestaande situatie
In 2005 is door Eelerwoude een inventarisatie uitgevoerd naar natuurwaarden in Presikhaaf. Voor het verstoren van de aanwezige beschermde soorten binnen het ontwikkelingsplan Presikhaaf is een ontheffing artikel 75C conform de Flora- en faunawet verkregen, nummer FF/75C/2006/0051B (zie Bijlage 1)
Ontheffing is verkregen van de verbodsbepalingen genoemd in artikel 11 van de Flora- en faunawet voor zover dit betreft het beschadigen, vernielen, wegnemen of verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van de baardvleermuis (Myotis mystacinus), gewone dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus), laatvlieger (Eptesicus serotinus), ruige dwergvleermuis (Pipistrellus nathusii) en de watervleermuis (Myotis daubentonii).
De ontheffing is geldig tot 1 juli 2011. Voor de werkzaamheden zijn in de ontheffing voorwaarden gesteld, waaronder een protocol voor de uitvoering van het werk en het inpassen van verblijven voor gierzwaluw, huismus en vleermuis. Zo blijft de functionaliteit van de verblijven van de soorten gegarandeerd.
Voor Presikhaaf 3 gelden specifieke voorwaarden:
In 2011 moet de ontheffing dus worden verlengd. Voor de verlenging wordt in de periode maart – november 2010 een volledige inventarisatie uitgevoerd naar de natuurwaarden in het plangebied Presikhaaf en dus ook in het plangebied Presikhaaf 3.
Natuurwaarden 2005
In Presikhaaf 3 zijn diverse beschermde soorten aangetroffen. In het gebouw aan de Bitterstraat zit een kolonie van de gewone dwergvleermuis. Verder worden de singels door de watervleermuis, de gewone grootoorvleermuis en de gewone dwergvleermuis gebruikt als foerageergebied. De kleine watersalamander, middelste groene kikker en gewone pad en enkele broedvogels verblijven in het water en aan de wateroever van de singels. En in het bosplantsoen aan de spoorzone broeden diverse vogelsoorten, waaronder de pimpelmees en de koolmees. Egels verblijven in het grote groen en in de tuinen bij woningen.
Beschrijving van de groenstructuur
De hoofdgroenstructuur is vastgelegd in de Ecozones Presikhaaf (Veenenebos en Bosch, 2004). De groenzone langs het spoor en het park aan de Honigkamp vormen een onderdeel van de Natte ecozone. Het nieuwe park aan de Honigkamp vervangt het vele versnipperde groen van de huidige situatie in dit deel van Presikhaaaf. In het park is zowel plek voor natte natuur als voor recreatieve voorzieningen. Het park is middels twee stevige singels met de natte ecozone langs het spoor verbonden.
Conclusie
Er zijn geen beperkingen. Er is een ontheffing Flora- en faunawet (FF/75C/2006/0051B) voor de herontwikkeling in Presikhaaf, inclusief Presikhaaf 3. Verder zal de ontheffing in 2011 worden verlengd, waarbij aanvullende voorwaarden van toepassing kunnen zijn.