Plan: | Assendorp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP09011-0004 |
Artikel 30 Anti-dubbeltelregel
De anti-dubbeltelregel moet op grond van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) worden opgenomen om bijvoorbeeld te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen en bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een perceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
Artikel 31 Algemene bouwregels
In dit artikel wordt geregeld dat een bouwplan moet voorzien in voldoende ruimte voor parkeren, laden en lossen. Wat voldoende is, wordt op basis van het algemene parkeerbeleid van de gemeente Zwolle bepaald tijdens de beoordeling van een bouwplan.
Bij een omgevingsvergunning kan hiervan worden afgeweken, indien anderszins in voldoende ruimte kan worden voorzien. Hierbij kan gedacht worden aan het betalen van een compenserende bijdrage aan de gemeente Zwolle. Ten slotte kan bij een omgevingsvergunning worden afgeweken in bijzondere omstandigheden, onder andere op basis van criteria van het algemene parkeerbeleid.
Artikel 32 geluidzone - industrie
Deze gebiedsaanduiding betreft de vastlegging van de bestaande geluidszone rond het industrieterrein Marslanden. Deze zone ligt aan de zuid-oostzijde op een klein gedeelte van het plangebied. Er worden geen wijzigingen in de zonegrens aangebracht. (zie kaart 8 in paragraaf 4.2.1).
Artikel 33 veiligheidszone - bevi
Rond de in het plan aangeduide opslag van gevaarlijke stoffen aan de Marsweg 1 is een veiligheidszone in de vorm van een gebiedsaanduiding aangegeven. Het gebruik van gronden en bouwwerken ten behoeve van nieuwe kwetsbare objecten in de zin van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) is op de gronden gelegen binnen de in het plan aangegeven gebiedsaanduiding van deze veiligheidszone niet toegestaan.
Artikel 34 Algemene afwijkingsregels
In deze regels is als eerste de op grond van vaste jurisprudentie vereiste algemene afwijking in de vorm van de zogenaamde 'toverformule' opgenomen. Bij een omgevingsvergunning moet van het gebruiksverbod worden afgeweken, indien strikte toepassing zou leiden tot een beperking van het meest doelmatige gebruik, welke niet door dringende redenen wordt gerechtvaardigd.
Daarnaast wordt in deze regels de bevoegdheid gegeven om bij een omgevingsvergunning af te wijken van bepaalde in het bestemmingsplan geregelde onderwerpen. Hierbij gaat het om afwijkingsregels die gelden voor alle bestemmingen in het plan. Deze regels zijn niet van toepassing, indien en voor zover er specifieke in de bestemming zelf geregelde afwijkingsregels van toepassing zijn.
In de Algemene afwijkingsregels is onder h een afwijking opgenomen om af te wijken van de maximale goothoogte van hoofdgebouwen. Dit om toe te staan dat de goothoogte van een gebouw wordt vergroot voor de bouw van één extra bouwlaag in de vorm van een kapverdieping of een terugliggende bouwlaag (zie afbeelding). Het begrip terugliggende bouwlaag: is overigens beschreven in de begrippenlijst. Hierin staat onder andere dat het straatgerichte voorgevelvlak van de extra bouwlaag tenminste 1 meter terug moet liggen ten opzichte van het daarmee corresponderende straatgerichte voorgevelvlak. De stedenbouwkundige gedachte achter deze mogelijkheid is dat bij afwijking een extra bouwlaag kan worden gerealiseerd die gezien vanaf straat minder opvalt en een minder stenig beeld creëert.
afbeelding: afwijken van de goothoogte t.b.v. één extra bouwlaag in de vorm van een terugliggende bouwlaag.
De afwijkingsbevoegdheid kan niet worden toegepast bij gebouwen waarvan de maximaal toegestane goot- en bouwhoogte gelijk zijn of bij gebouwen waarop de dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie van toepassing is.
Artikel 35 Algemene wijzigingsregels
Deze regel maakt het mogelijk de bestemmingen Groen, Tuin, Verkeer - Erftoegangsweg, Wonen alsmede Wonen - Meergezinshuis onder in deze regel omschreven voorwaarden zodanig te wijzigen dat de situering en de vorm van de in het plan aangegeven bouwvlakken met bijbehorende tuinen, erven, wegen en groenvoorzieningen worden gewijzigd dan wel nieuwe bouwvlakken met bijbehorende tuinen, erven, wegen en groenvoorzieningen worden aangegeven.
Artikel 36 wro-zone - wijzigingsgebied 1
Deze gebiedsaanduiding is gegeven aan het parkeerterrein tussen de Van der Laenstraat en de Van Karnebeekstraat. De wijzigingsbevoegdheid heeft tot doel dat bij beëindiging van het gebruik van deze gronden voor parkeervoorzieningen de bestemming Verkeer - Erftoegangsweg kan worden gewijzigd in bestemmingen ten behoeve van wonen, maatschappelijke voorzieningen, parkeervoorzieningen en erftoegangswegen. De wijzigingsbevoegdheid was in deze vorm ook opgenomen in het geldende bestemmingsplan Assendorp-Pierik.
Zie voor de ligging van het wijzigingsgebied kaart 2 in paragraaf 1.4.
Artikel 37 wro-zone - wijzigingsgebied 2
Deze gebiedsaanduiding is gegeven aan het gebied tussen Enkstraat en de achterzijde van de woningen aan de Molendwarsstraat. Het gebied is nu ingericht met woningen (met kleinschalig bedrijf), parkeerterrein, groen en een speelvoorziening. De wijzigingsbevoegdheid heeft tot doel dat bij beëindiging van het gebruik van de gronden en bouwwerken ten behoeve van het bedrijf de bestemmingen Wonen, Verkeer - Erftoegangsweg en Groen kunnen worden gewijzigd in bestemmingen ten behoeve van wonen, groenvoorzieningen, parkeervoorzieningen en erftoegangswegen. De wijzigingsbevoegdheid was in deze vorm ook opgenomen in het geldende bestemmingsplan Assendorp-Pierik.
In de wijzigingsregels wordt verwezen naar bijlage 4.1 wro-zone - wijzigingsgebied 2, die een verbeelding van het wijzigingsgebied laat zien.
Zie voor de ligging van het wijzigingsgebied kaart 2 in paragraaf 1.4.
Artikel 38 wro-zone - wijzigingsgebied 3
Deze gebiedsaanduiding is gegeven aan de locatie van de Gereformeerde Hogeschool aan de Grasdorpstraat 2. De wijzigingsbevoegdheid heeft tot doel dat bij beëindiging van het gebruik van de gronden en bouwwerken ten behoeve van maatschappelijke doeleinden de bestemming Maatschappelijk kan worden gewijzigd in bestemmingen ten behoeve van wonen en/of maatschappelijke voorzieningen. De wijzigingsbevoegdheid was in deze vorm ook opgenomen in het geldende bestemmingsplan Assendorp-Pierik.
In de wijzigingsregels wordt verwezen naar bijlage 4.2 wro-zone - wijzigingsgebied 3, die een verbeelding van het wijzigingsgebied laat zien.
Zie voor de ligging van het wijzigingsgebied kaart 2 in paragraaf 1.4.
Artikel 39 wro-zone - wijzigingsgebied 4
Dit wijzigingsgebied betreft de percelen Assendorperplein 19B/Coetsstraat 1. Deze wijzigingsbevoegdheid betreft de voormalige moskee. Voor dit perceel, dat één geheel vormt met het naastgelegen perceel Assendorperplein 19A, is er voor gekozen ruimte te bieden aan de mogelijkheid appartementen te realiseren. Dit mede gezien de vorige functie van het gebouw en de ligging van het pand. De bestaande bebouwing blijft ongewijzigd. De wijzigingsbevoegdheid ziet enkel op het gebruik en maakt de realisatie van appartementen mogelijk. Om deze wijziging van bestemmingen te bewerkstelligen zal een wijzigingsplan moeten worden opgesteld.
Zie voor de ligging van het wijzigingsgebied kaart 2 in paragraaf 1.4.
Artikel 40 Algemene procedureregels
Hierin wordt de standaardprocedure bij Zwolse bestemmingsplannen voor de voorbereiding van een besluit tot het stellen van een nadere eis beschreven.