direct naar inhoud van 4.8 Waarden
Plan: Buitengebied 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2009000002-0002

4.8 Waarden

Bescherming van waarden

Natuur en landschap

Het bestemmingsplan richt zich op de bescherming van de aanwezige waarden in het gebied.

Waarden komen dan ook terug in de hoofdbestemmingen en daaraan gekoppelde bouw-, ontwikkelings- en gebruiksmogelijkheden; daarnaast worden waarden beschermd via het stelsel van aanlegvergunningen. Met het oog op behoud, herstel en ontwikkeling van droge en natte natuurgebieden en wateren met natuurwaarden zijn deze gebieden specifiek bestemd. In vergelijking met het vorige bestemmingsplan “Buitengebied '85” worden natuur en landschap onder meer extra beschermd doordat kuilvoeropslag niet meer bij recht is toegestaan op de veldkavels (alleen nog binnen of direct aansluitend aan de agrarische bouwpercelen). Tevens is de oprichting van (boom-)kwekerijen in waardevolle landschappelijke gebieden niet langer mogelijk. De totale bouwmogelijkheden in het bestemmingsplan zijn eveneens afgenomen door de hoeveelheid stoppende/afbouwende agrarische bedrijven.

Aangezien onderhavig plan een consoliderend plan is, waarmee geen grootschalige ontwikkelingen rechtstreeks worden toegestaan, heeft het plan geen nadelige gevolgen voor de aangewezen Natuurbeschermingsgebieden. Wel zal er - indien wordt gebouwd of een andere activiteit plaatsvindt in de nabijheid van het habitatrichtlijngebied - rekening worden gehouden met de doeltypen waarvoor het gebied is aangewezen. Aandachtsgebieden in het buitengebied van Wierden zijn de zones rondom het Wierdense Veld, rondom de Sallandse Heuvelrug (gelegen in de gemeente Hellendoorn) en rondom de Borkeld (gelegen in de gemeente Hof van Twente).

Door de bestaande natuurgebieden en bossen positief te bestemmen is verkleining van het bosareaal in principe niet mogelijk. De bestemming Bos heeft een veelzijdige doelstelling. Dit betekent dat de bossen zowel een functie hebben voor landschap, cultuurhistorie, natuur, bosbouw en recreatie.

Er is een faunapassage (ecoduct) mogelijk gemaakt in de EHS-verbinding tussen het Wierdense Veld en het Notterveld, vanwege de barrièrewerking van de rijksweg RW35 en het spoor. Uit onderzoek blijkt dat een ecoduct een duurzame ontsnippering kan bieden van de EHS op leefgebied niveau voor alle daaraan gekoppelde soorten. De barrièrewerking van de rijksweg en het spoor wordt daarmee opgeheven.

Cultuurhistorie

De bouwkundige monumenten (rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten) zijn op de plankaart apart aangeduid. Door het Oversticht zijn de karakteristieke panden in de gemeente geïnventariseerd (zie paragraaf 3.3.1). Deze lijst is in Bijlage 12opgenomen en wordt als positieve lijst gebruikt. In dit bestemmingsplan zijn mogelijkheden opgenomen om karakteristieke bedrijfsgebouwen te verbouwen en te gebruiken voor bewoning.

Archeologie

In de gemeente Wierden komen enkele archeologische monumenten voor. Deze zijn als dubbelbestemmming op de plankaart opgenomen. Daarnaast kennen veel gronden een hoge archeologische verwachtingswaarde op de IKAW (Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden). Aan deze gronden is een dubbelbestemming "Waarde - Archeologische verwachtingswaarde" gegeven. Gronden met deze bestemming zijn, naast de andere voor die gronden aangewezen bestemmingen (basisbestemmingen), tevens bestemd voor het behoud, de bescherming en/of het herstel van de voorkomende archeologische waarden. Op Bijlage 11 zijn de archeologische monumenten en de gronden met een hoge archeologische verwachtingswaarde weergegeven.

De gemeente Wierden is gestart met het opstellen van een eigen archeologie beleid. Wanneer dit is afgerond zal dit via een aparte procedure juridisch-planologisch worden vastgelegd.

Ontwikkeling van waarden

Behalve de bescherming hecht de gemeente aan de ontwikkeling van ecologische en landschappelijke waarden. Het beleid hiervoor staat beschreven in het Landschapsontwikkelingsplan (zie paragraaf 2.4). Met het bestemmingsplan wordt in dit kader geen actief beleid gevoerd, wel worden bestaande en nieuwe projecten ruimtelijk gefaciliteerd.