Plan: | Buitengebied 2009 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2009000002-0002 |
Bestaande burgerwoningen
De woningen die in de vigerende plannen een woonbestemming hadden, hebben de bestemming "Wonen" gekregen. Agrarische bedrijven waar de agrarische bedrijfsvoering is gestaakt, en momenteel enkel een woonfunctie hebben, hebben eveneens deze bestemming gekregen.
Voor woningen geldt een maximale inhoud van 750 m3. De woningen die bij de terinzagelegging van het bestemmingsplan al een grotere inhoud hebben, hebben de aanduiding "maximum volume" gekregen, de maximale inhoudsmaat voor deze woningen is op de plankaart vastgelegd. Voor woningen die kleiner zijn dan 750 m3wordt de mogelijkheid geboden om deze uit te breiden tot aan het geldende maximum. Dit is echter niet overal wenselijk. Daarom is door Het Oversticht bekeken of het wenselijk is dat bij verbouwing wordt afgeweken van de hoofdregel met betrekking tot de maximale inhoudsmaat van 750 m3 voor het hoofdgebouw (zie ook paragraaf 3.3.1.). In de bijlage bij de regels is een lijst met adressen opgenomen waarbij het wenselijk is dat een beperking in volume van bebouwing wordt vastgesteld (maximaal 600 m3 in plaats van 750 m3) vanwege de volgende redenen:
Voor voormalige noodwoningen geldt dat vanwege de kleinschaligheid van de bebouwing een beperkt aantal m3 gewenst is (600 m3 in plaats van 750 m3). Een aantal voormalige noodwoningen zijn in dit bestemmingsplan positief bestemd en hebben de bestemming "Wonen" gekregen. In het navolgende is aangegeven voor welke woningen dit geldt en om welke redenen deze woningen positief bestemd zijn in dit bestemmingsplan.
2e Nieuwstadsweg 6
De woning wordt sinds 1962 bewoond. In 2005 is er een bouwvergunning verleend voor de bouw van een woning. Hiervoor is gebruik gemaakt van een vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19, lid 2 WRO (met aanvraag van een verklaring van geen bezwaar). Agrarische bedrijven in de omgeving ondervinden geen hinder van de woning. Vanuit milieuhygiënisch, landschappelijk en ecologisch oogpunt bestaat er geen bezwaar tegen de positief bestemde woning.
Bullenaarsweg 2
De woning ligt op de grens tussen de gemeenten Hof van Twente en Wierden. De woning wordt sinds 1941 bewoond. In de omgeving van het perceel liggen enkele burgerwoningen en agrarische bedrijven. Deze worden door de woning niet belemmerd. Vanuit milieutechnische aspecten zijn er geen belemmeringen voor het positief bestemmen van de woning. Een regulier bouwblok zou afbreuk doen aan het waardevolle landschap. Om deze reden is reeds in 2000 een relatief beperkt bouwblok toegekend, waarbij de inhoud van de woning maximaal 600 m3 mag bedragen.
Dennenweg 4a
In 1975 is reeds een bouwvergunning verleend voor het opknappen van de woning. Agrarische bedrijven in de omgeving ondervinden geen hinder van de woning. Vanuit milieuhygiënisch, landschappelijk en ecologisch oogpunt bestaat er geen bezwaar tegen de positief bestemde woning.
Huurnerweg 19
Deze woning is reeds sinds 1952 bewoond. Vanuit milieuoogpunt zijn er geen belemmeringen voor een positieve bestemming. Agrarische bedrijven worden niet belemmerd in hun ontwikkeling door een positieve woonbestemming. De voorkeursgrenswaarde op grond van de Wet Geluidhinder wordt niet overschreden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de bodem geschikt is voor bewoning; wel dient bij herbouw een bodemonderzoek te worden uitgevoerd. Vanuit landschappelijk, archeologisch en ecologisch opzicht zijn er evenmin aspecten die een positieve bestemming in de weg staan.
Piksenweg 19
Voor dit perceel is reeds een bouwvergunning verleend voor de bouw van een reguliere woning.
Schietbaanweg 4a
Voor de herbouw van de noodwoning is reed een verklaring van geen bezwaar afgegeven door de provincie. Het bouwplan om te komen tot nieuwbouw is in procedure gebracht.
Schapendijk 25
Ook voor de woning op dit perceel geldt dat hier reeds sprake is van een reguliere woning.
Witmoesdijk 1b
Deze woning is via het bestemmingsplan "Buitengebied '85, gedeeltelijke herziening Witmoesdijk 3" reeds positief bestemd. De woning wordt al sinds 1965 bewoond. In de omgeving liggen enkele burgerwoningen en een agrarisch bedrijf. De woning vormt geen belemmering voor agrarische bedrijven in de omgeving. De bodem is geschikt voor woningbouw, wel zal bij herbouw een nieuw onderzoek moeten worden uitgevoerd. De voorkeursgrenswaarde wordt waarschijnlijk niet overschreden. Waarden in de omgeving ondervinden geen significant negatieve effecten door het positief bestemmen van deze woning.
Witmoesdijk 4
Sinds 1962 wordt deze woning, die vergund is als schuur, bewoond. De woning ligt in een agrarisch gebied, in de nabijheid van een bungalowpark. De woning vormt geen belemmering voor de ontwikkeling van omliggende bedrijven. Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat de maatgevende geluidsbelasting voor de situatie 2011 ten aanzien van de woning 50 dB(A) bedraagt. Bij herbouw van de woning wordt geadviseerd een akoestisch onderzoek uit te voeren. Het milieuaspect vormt geen belemmering voor het positief bestemmen van deze woning.
Nieuwbouw
De bouw van nieuwe woningen (toevoeging) in het buitengebied wordt in principe niet toegestaan. Hierop geldt een uitzondering voor de bouw van een nieuwe woning bij de sloop van bedrijfsgebouwen en de bouw van een tweede dienstwoning bij agrarische bedrijven (zie paragraaf 4.2.1.). De bouw van (een) extra woning(en) in het kader van "Rood voor rood met gesloten beurs" is enkel onder voorwaarden mogelijk via een ontwikkelingsregeling. In de ontwikkelingsregeling zijn voorwaarden opgenomen over de hoeveelheid te slopen bedrijfsgebouwen en de positionering van de nieuwe woning, aansluitend op de gemeentelijke notitie die hiervoor is opgesteld.
Daarnaast worden aan de rand van de kern Hoge Hexel twee woningen aan de Oude Schoolweg gerealiseerd. Dit gebeurt in samenhang met de realisatie van het Kulturhus in Hoge Hexel. De onderbouwing hiervan is opgenomen in Bijlage 20 bij dit bestemmingsplan is gevoegd.
Inwoning en woningsplitsing
Vanuit sociaal-maatschappelijk oogpunt is er een toenemende behoefte aan mogelijkheden voor inwoning van bijvoorbeeld zorgbehoevende familieleden (mantelzorg). Het beleid voor inwoning in het bestemmingsplan "Buitengebied 2009" sluit aan op de actualisatie van het inwoonbeleid buitengebied dat in september 2006 door de gemeente is vastgesteld. Om van inwoning te kunnen spreken dient op zijn minst sprake te zijn van gemeenschappelijke voorzieningen en een gezamenlijke toegang. Inwoning is in het hele buitengebied toegestaan.
Als er sprake is van een aparte voordeur (en vaak een apart huisnummer) dan is er geen sprake van inwoning, maar van woningsplitsing. Bij woningsplitsing is vaak een tussenwand tussen woningen aanwezig en daarnaast zijn er bij woningsplitsing in het algemeen geen gemeenschappelijke voorzieningen. Toevoeging van een burgerwoning door splitsing van woningen is niet toegestaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor de splitsing van een voormalige agrarische bedrijfswoning (het hoofdgebouw) in meerdere afzonderlijke wooneenheden. Hiervoor zijn wel mogelijkheden in de regels opgenomen; dit is via een wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt.
Beroep/activiteiten bij huis
Bij woningen zijn ondergeschikte beroepsmatige en bedrijfsmatige activiteiten toegestaan. Woningen waar activiteiten met een bedrijfsmatig karakter plaatsvinden, zijn op de plankaart aangeduid met de aanduiding "bedrijf aan huis". In de regels is hiervoor een lijst met nevenfuncties bij de bestemming "Wonen" opgenomen. De regeling gaat uit van de bestaande bebouwing, uitbreidingen ten behoeve van de nevenactiviteit worden niet toegestaan. Ook het hobbymatig houden van dieren (waaronder paarden) valt onder de woonfunctie.
Bijgebouwen
De oppervlakte van aan- en bijgebouwen mag gezamenlijk ten hoogste 100 m2bedragen. Indien een grotere oppervlakte aanwezig is, is de oppervlakte zoals die per bijgebouw bestond op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerpplan toegestaan. Bij woningen in het buitengebied is in veel gevallen een relatief groot oppervlak aan aan- en bijgebouwen aanwezig (in vergelijking met de oppervlakte aan aan- en bijgebouwen bij woningen in de kernen). Bovendien is een oppervlakte van 100 m2 uit ruimtelijk oogpunt over het algemeen niet problematisch.
Wanneer er reeds een grotere oppervlakte aan bijgebouwen op een erf aanwezig is (bijvoorbeeld bij een voormalig agrarisch bedrijf) dan kan de oppervlakte aan bestaande bijgebouwen op het erf 1:1 worden vervangen tot een maximale oppervlakte van 250 m2. Een goede landschappelijke en ruimtelijke kwaliteit is hierbij een belangrijke randvoorwaarde.
Omschakeling
In het bestemmingsplan is een wijzigingsmogelijkheid opgenomen die het mogelijk maakt om (wanneer er sprake is van een voormalig agrarisch bedrijf) de bestemming "Wonen" te wijzigen in "Agrarisch-Agrarisch bedrijf" ten behoeve van de oprichting van een grondgebonden agrarisch bedrijf op een voormalig agrarische bedrijfslocatie. Door middel van een bedrijfsplan dient aangetoond te worden dat het om een volwaardig agrarisch bedrijf gaat.