Plan: | Emmeloord, de Deel - Stadshart |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0171.BP00512-VS02 |
De versterking van het centrum van Emmeloord is in 1997 in gang gezet met het opstellen van de structuurvisie Emmeloord Centrum. In het verlengde daarvan zijn, zoals genoemd in paragraaf 2.2, verschillende beleidsstukken opgesteld: onder meer het Masterplan (2003), de Markttoets (2004/2005) en het Ontwikkelingsplan (2006). Recente ingrepen zoals de opknapbeurt voor de Lange Nering en de Poldertoren en de verplaatsing van het busstation zijn onderdeel van het ontwikkelplan. In juli 2011 is begonnen met de reconstructie van de Paardenmarkt. De volgende stap is de ontwikkeling van De Deel.
In de plannen voor De Deel is ook ruimte opgenomen voor een behoorlijke uitbreiding van de winkelvloeroppervlakte (wvo). Om de haalbaarheid hiervan te toetsen is d.d. april 2008 door BRO een aantal analyses uitgevoerd om de effecten nader te kunnen onderbouwen en ook aanbevelingen daartoe te kunnen doen voor mogelijke oplossingsrichtingen. Uit het rapport, dat als Bijlage 2 aan het plan is toegevoegd, blijkt met betrekking tot de ontwikkelingen van De Deel het volgende.
Toevoeging van de geplande winkelmeters in De Deel zal naar verwachting slechts geringe effecten hebben op het bestaande aanbod. Wel is het wenselijk om een bestaande supermarkt uit de gemeente te verplaatsen naar De Deel en in omvang te moderniseren. Op deze manier is er in 2013 afdoende ruimte voor toevoeging van de geplande winkelmeters.
Het is van belang dat er op korte termijn zichtbaar kwaliteit wordt toegevoegd aan het centrum om het imago van het centrum en indirect de gemeente te verbeteren. De opwaardering van de Lange Nering is, gezien de uitkomsten van het koopstromenonderzoek, al een aanzienlijke stap geweest, terwijl het om een relatief kleine inspanning ging. Met een impuls als De Deel ervaart de consument de verbeteringen direct, waardoor de oriƫntatie op het centrum verder zal toenemen. Dit zal nodig bijdragen aan de versterking van de concurrentiepositie van Emmeloord.
Toevoeging van een sterke nieuwe concentratie in het centrum zal zorgen voor een differentiatie in het centrumgebied. De nieuwe concentratie zal gedeeltelijk bestaan uit verplaatsers uit andere delen van het centrum. Hierdoor kunnen heldere submilieus ontstaan, zoals een foodcluster, modecluster of een doelgericht (grootschalig) cluster. De achtergebleven locaties moeten dan wel (binnen de mogelijkheden van sturing) worden ingevuld met winkels of bedrijven die deze sublocaties versterken. De diversiteit die hierdoor in het centrum ontstaat zal leiden tot een versterking van de kwaliteit.
Conclusie
Om het centrum van Emmeloord haar regioverzorgende functie te laten behouden is een zichtbare versterking noodzakelijk. Met name toevoeging in de recreatieve branches is gewenst. Er vloeit nu nog veel koopkracht af richting grote steden als Zwolle. Het aanbod in Emmeloord moet met name in de branches kleding, mode & schoenen versterkt worden om de consument een alternatief te kunnen bieden. Daarnaast is het wenselijk om het aanbod in alle branches te completeren en te verdiepen. Hierbij is modernisering van de omvang van diverse winkels wenselijk.
Met de realisatie van De Deel kan deze versterking worden gerealiseerd in het centrum van Emmeloord. Behalve de toevoeging van een supermarkt, leidt deze versterking niet tot ontwrichting van de detailhandelsstuctuur. Het is juist een kans die op korte termijn gegrepen moet worden om de concurrentiepositie te behouden. De opwaardering van de Lange Nering is de eerste aanzet geweest en dit dient navolging te krijgen met een verdere uitbreiding van het aanbod.