direct naar inhoud van 3.3 Gebiedsbeschrijving centrum Emmeloord
Plan: Emmeloord, de Deel - Stadshart
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00512-VS02

3.3 Gebiedsbeschrijving centrum Emmeloord

Structuur

Emmeloord is letterlijk en figuurlijk het centrum van de Noordoostpolder. Het hart van het centrum wordt gevormd door De Deel met de Poldertoren als blikvanger, de omgeving van De Deel met kantoren en openbare gebouwen en het winkelgebied aan de Lange Nering.

De Deel wordt aan één zijde begrensd door de Korte Dreef.

De andere wanden bestaan uit een verzameling gebouwen, die in stijl en afmetingen onderling sterk verschillen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0171.BP00512-VS02_0003.jpg"

De Deel, Beursstraat

Bebouwing

De architectuur van Emmeloord wordt gekenmerkt door de typisch Hollandse baksteentraditie uit de jaren 50 waar de Delftse School dominant deel van uitmaakt. Deze bouwstijl is ook kenmerkend voor het centrumgebied. Een zorgvuldig opgebouwde hoofdvorm van het gebouw, in baksteen opgetrokken gevelvlakken en met pannen belegd dakvlak waarbij de sobere architectuur wordt ondersteund door een detaillering met duurzame accenten en een ingetogen ornamentiek. Voorbeelden van deze traditionele architectuur zijn terug te vinden binnen het centrumgebied aan de Lange Nering, de Beursstraat en aan de Korte Dreef. Aan de rand van het centrumgebied zijn aan de Koningin Julianastraat nog zeer gave voorbeelden van de Delftse School aanwezig die zelfs als rijksmonument zijn aangewezen. De gebouwen rondom de Deel vertonen thans bouwstijlen uit verschillende periodes. De jaren vijftig met zijn bakstenen architectuur en zorgvuldige detailleringen, naast hedendaagse glas-architectuur. De meeste gebouwen bestaan uit drie bouwlagen met een plat of flauw hellend dak. Een aantal gebouwen is met respect voor het oude gemoderniseerd, zoals het Voorhuys.

Helaas zijn ook in de loop van de tijd veel van deze voorbeelden aangetast door de vele toevoegingen en is plaatselijk een rommelig beeld opgeroepen.

Er is een afwisseling in grote en kleinere architectonische eenheden. Ook subtiele hoekverdraaiingen en de markering van hoeken is opvallend.

De Deel

Het huidige plangebied betreft het verharde plein De Deel, in gebruik als parkeerterrein annex manifestatieruimte en als busstation, en het park aan de Koningin Julianastraat. Op het plein staat de Poldertoren, het meest markante gebouw van de hele polder. Op de noordoostelijke hoek staat het complex van 't Voorhuys met de schouwburg/bioscoop en het hotel-café-restaurant. Op de noordwestelijke hoek stond het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en daarachter de Résidence De Deel. Tussen de Résidence en 't Voorhuys staat nu nog een kantoorgebouw (Sinke).

afbeelding "i_NL.IMRO.0171.BP00512-VS02_0004.jpg"  







afbeelding "i_NL.IMRO.0171.BP00512-VS02_0005.jpg"  

De Poldertoren en 't Voorhuys

Beleving/Knelpunten

Het centrum had tot de herinrichting weinig allure en werd als saai ervaren. Het winkelcentrum was sterk naar binnen gekeerd en de toegangen waren deels onduidelijk en onaantrekkelijk. Het plein De Deel wordt ervaren als kaal, leeg en winderig en de aanliggende bebouwing en de inrichting van de openbare ruimte als onaantrekkelijk. De winkelstraat i.c. de Lange Nering, was vol, rommelig en onoverzichtelijk en dringend toe aan onderhoud. De beleving van de Lange Nering West en Oost is door de herinrichting gewijzigd in een aantrekkelijk winkelgebied.