direct naar inhoud van 6.2 Toelichting op de bestemmingen
Plan: Bedrijventerreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0085.Bedrijventerreinen-VG01

6.2 Toelichting op de bestemmingen

Agrarisch

De bestemming "Agrarisch" is van toepassing op een deel van de bedrijventerreinen in Donkerbroek en Haulerwijk die nog als zodanig in gebruik zijn. Binnen deze bestemming zijn geen gebouwen toegestaan. Door middel van een wijzigingsbevoegdheid kunnen deze gebieden, overeenkomstig de mogelijkheden uit het voorheen geldende bestemmingsplan, onder voorwaarden worden gewijzigd naar de bestemming "Bedrijventerrein". Naast een goede ruimtelijke en stedenbouwkundige inpassing zijn deze voorwaarden onder andere ook afgestemd op het provinciale beleid. Dit betekent dat alleen lokaal gebonden bedrijven zijn toegestaan op bedrijfskavels tot maximaal 2.500 m² en dat vooraf onderzoek wordt gedaan naar verschillende omgevingsaspecten, waaronder archeologie. In Donkerbroek zijn na wijziging bedrijven uit ten hoogste milieucategorie 2 toegestaan, in Haulerwijk ten hoogste milieucategorie 3.2. Deze mogelijkheden zijn afgestemd op de geldende bestemmingsplannen. Voor Haulerwijk geldt dat deze hogere bedrijfscategorieën ook op de overige percelen van het bedrijventerrein mogelijk zijn en dat dit qua milieuzonering niet op problemen stuit. Voor milieucategorie 3.2 geldt namelijk een aan te houden richtafstand van 100 meter tot aan gevoelige functies zoals woningen. De dichtstbijzijnde woning is op meer dan 200 meter vanaf de wijzigingsgebieden gelegen. Hiermee kan op voorhand worden gezegd dat de wijzigingsbevoegdheid op dit onderdeel uitvoerbaar is.

Bedrijf

Voor de bedrijvenstrook aan de Venekoterweg, aan de overzijde van bedrijventerrein Venekoten, is de bestemming "Bedrijf" van toepassing. Hier zijn bedrijven tot ten hoogte milieucategorie 2 toegestaan. Langs de Venekoterweg, tussen het Kuunderhof en de Lage Haer bestaan mogelijkheden voor bedrijfswoningen (maximaal 1 per bedrijf en 3 in totaal). De afstand tot de weg die hier is aangehouden heeft te maken met geluid. Voor deze woningen worden hogere grenswaarden vastgesteld. De locatie voor de bedrijfswoningen is specifiek aangeduid.

Bedrijventerrein en Bedrijventerrein - Opslag

Het overgrote deel van het plangebied is geregeld door middel van de bestemming "Bedrijventerrein". Ook de grasdrogerij en de gemeentewerf zijn onder deze bestemming opgenomen. Een deel van de wegenstructuur op de bedrijventerreinen zelf (in Donkerbroek en op bedrijventerrein Venekoten) is tevens opgenomen in deze bestemming. Het betreft hier niet de hoofdwegen, maar de ondergeschikte wegen. De regeling hiervoor komt overeen met het voorheen geldende bestemmingsplan.

Ten behoeve van de selectie van de toe te laten typen bedrijven is gebruik gemaakt van de categorie-indeling zoals opgenomen in de VNG-publicatie "Bedrijven en milieuzonering". Bij recht zijn bedrijven tot en met milieucategorie 2 en dienstverlening toegestaan. Dit is onder andere van toepassing op de bedrijventerreinen in Appelscha, Donkerbroek en de bedrijventerreinen langs de Nanningaweg in Oosterwolde. Al naar gelang de afstanden tot de woonomgeving groter worden, zijn in Haulerwijk en op Venekoten in Oosterwolde ook bedrijven uit hogere categorieën mogelijk. Deze regeling is afgestemd op de geldende rechten. Dit houdt voor beide gebieden in dat er bedrijven uit respectievelijk tot ten hoogste milieucategorie 4.1 (in Haulerwijk) en milieucategorie 4.2 (op Venekoten) zijn toegestaan. Op de terreinen van bijvoorbeeld de grasdrogerij, de gemeentewerf en de NUON-locatie zijn naast de bestaande bedrijven ook bedrijven tot en met categorie 3.2 respectievelijk categorie 3.1 mogelijk. Dit is mogelijk gezien de afstand tot omliggende woningen.

Er is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om ook bedrijven uit een hogere categorie toe te staan die naar aard en invloed op de omgeving gelijk te stellen zijn met de bij recht toegestane bedrijven. Het kan ook gaan om bedrijven die niet in de lijst staan, maar naar de aard en invloed op de omgeving gelijk te stellen zijn met de toegestane bedrijven.

Op de bedrijventerreinen zijn geluidszoneringsplichtige inrichtingen en risicovolle inrichtingen en/of vuurwerkbedrijven niet toegestaan. Op bedrijventerrein Venekoten zijn geluidzoneringsplichtige inrichtingen wel toegestaan, dit is namelijk een geluidgezoneerd bedrijventerrein. Voor de bestaande risicovolle inrichtingen is een regeling geboden die is afgestemd op de huidige situatie. Een soortgelijke regeling geldt ook voor de bedrijfswoningen, bedrijven uit een hogere categorie dan bij recht is toegestaan en andere functies op de bedrijventerreinen. Deze mogen op de huidige locaties blijven functioneren. De bebouwingsmogelijkheden bij de bedrijfswoningen zijn grotendeels afgestemd op de reguliere woningen in het plangebied (zie hiervoor de bestemming "Woongebied").

Voor perifere detailhandel wordt onderscheid gemaakt in twee categorieën, zoals in het hoofdstuk 5 is beschreven. Waar dit het geval is, zijn de bedrijven voorzien van een aanduiding op de verbeelding. Hiermee zijn de bestaande perifere detailhandelsbedrijven geregeld.

Binnen de gehele bestemming geldt een afwijkingsmogelijkheid waarmee de beperktere vorm van perifere detailhandel onder voorwaarden is toegestaan. Ook voor de uitgebreidere vorm van perifere detailhandel geldt een soortgelijke afwijkingsmogelijkheid. Deze is echter niet van toepassing op alle bedrijventerreinen, maar alleen de zichtlocaties in het gebied op het noordwesten van bedrijventerrein Venekoten en langs de Venekoterweg. Deze mogelijkheid is overgenomen uit het voorheen geldende bestemmingsplan.

Voor de houtsingels langs de Opsterlandse Compagnonsvaart op bedrijventerrein Venekoten is een omgevingsvergunningstelsel opgenomen. Hiermee moet het behoud van de landschappelijke en natuurlijke waarde van de houtsingel worden beschermd. Op Venekoten is ook nog een zandpad aanwezig die specifiek is aangeduid. De reden hiervoor is om het pad onverhard te laten blijven. Dit zandpad ligt voor een deel ook in de bestemming 'Groen', binnen deze bestemming geldt dezelfde beschermde regeling.

De gebouwen moeten binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken worden gebouwd. Hiermee is de situering van de gebouwen vastgelegd. De maximale bouw- en goothoogten van de bedrijven evenals het bebouwingspercentage is op de verbeelding aangegeven. Deze zijn afgestemd op de bestaande situatie en vigerende bestemmingsplannen. Onder voorwaarden is de goot- of bouwhoogte te verhogen. Op de bedrijventerreinen Haulerwijk en Venekoten in Oosterwolde geldt bij recht een maximale hoogte van 12 meter, verhoging is op deze terreinen mogelijk tot maximaal 14 meter. Voor de antennemast op bedrijventerrein Venekoten en de schoorsteen bij de grasdrogerij is in verband met de grotere bouwhoogte een specifieke regeling getroffen.

Voor het gebied aan de zuidwestzijde van bedrijventerrein Venekoten geldt de bestemming "Bedrijventerrein - Opslag". Hier zijn geen gebouwen maar alleen opslag en stalling bij de bedrijven toegestaan. Ook deze regeling is afgestemd op het voorheen geldende bestemmingsplan.

Bedrijventerrein - Rioolwaterzuiveringsinstallatie

Voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie geldt een specifieke bestemming die is afgestemd op de geldende mogelijkheden. Dit houdt onder andere in dat hier alleen een rioolwaterzuiveringsinstallatie en geen andere bedrijven zijn toegestaan.

Centrum, Horeca, Kantoor, Sport en Maatschappelijk

Deze bestemmingen zijn van toepassing op de niet-woonfuncties in het gebied binnen en in of nabij de geluidszone van bedrijventerrein Venekoten in Oosterwolde. De mogelijkheden in deze bestemmingen zijn afgestemd op het voorheen geldende bestemmingsplan en de huidige situatie.

Groen, Verkeer, Verkeer - Parkeerterrein, Verkeer - Verblijf en Water

Een groot deel van de openbare ruimte op en langs de bedrijventerreinen in het plangebied is verdeeld in de bestemmingen “Groen”, "Verkeer", "Verkeer - Parkeerterrein", “Verkeer - Verblijf” en "Water". Deze regeling geldt onder andere voor een deel van de Opsterlandse Compagnonsvaart en de wegen langs de bedrijventerreinen in Appelscha en langs de Nanningaweg. Ook de groenstroken bij het bedrijventerrein in Haulerwijk en de zuidwestzijde van bedrijventerrein Venekoten zijn specifiek bestemd. Daar waar sprake is van een 30 km/uur-gebied geldt de bestemming "Verkeer - Verblijf", voor de overige wegen geldt de bestemming "Verkeer". In de bestemming "Verkeer" is ook het busstation aan het Stationsplein te Oosterwolde geregeld conform de in het voorheen geldende bestemmingplan opgenomen mogelijkheid. De bestemming "Verkeer - Parkeerterrein" is van toepassing op het parkeerterrein bij de grasdrogerij en het parkeerterrein gelegen in het centrum van Oosterwolde.

In alle bestemmingen zijn geen gebouwen toegestaan. Uitzondering hierop is een bestaande kas binnen de bestemming "Groen'.

De openbare functies kunnen in beperkte mate onderling worden uitgewisseld. Het bestemmingsplan biedt hiermee een basis voor eventuele kleinschalige herinrichting van het openbare gebied.

Woongebied

Deze bestemming is gelegd op de bestaande woningen op de bedrijventerreinen in Appelscha en Donkerbroek en op een deel van de bebouwde kom van Oosterwolde binnen en rondom de geluidszone. De regeling van deze bestemming is afgestemd op de bestaande situatie. De bestemming is zo gelegd dat een uitbreiding van het aantal woningen niet mogelijk is, uitgezonderd het perceel ten zuiden van de Snellingerdijk 35a waar een nieuwe woning kan worden gebouwd.

Ook hier zijn de bouwregels grotendeels afgestemd op de voorheen geldende bestemmingsplannen. Dit betekent dat woningen kunnen worden gebouwd met een maximale goothoogte van 3,5 meter, tenzij de bestaande goothoogte hoger is.


Bij woonhuizen is (net als bij bedrijfswoningen), afhankelijk van de oppervlakte van het bouwperceel, een maximale oppervlakte van bijbehorende bouwwerken toegestaan. Hoe groter de oppervlakte van het bouwperceel, hoe groter de oppervlakte van de bijbehorende bouwwerken mag zijn. Voor grotere percelen geldt dus dat meer oppervlakte is toegestaan, maar met de regeling wordt wel voorkomen dat percelen te vol worden gebouwd. Voor overkappingen en andere bouwwerken (zoals erf- en terreinafscheidingen) op de percelen gelden specifieke bouwregels.

Daarnaast is in de juridische regeling aangesloten bij de (beleids)standaarden van de gemeente. Dit houdt in dat er bij (bedrijfs)woningen mogelijkheden worden geboden voor aan-huis-verbonden beroepen/bedrijven, mantelzorg en Bed&Brochje.

Voor de houtsingels ten noorden van de Opsterlandse Compagnonsvaart geldt eenzelfde regeling als in de bestemming "Bedrijventerrein" van toepassing is, zoals hiervoor beschreven.

Dubbelbestemmingen

Leiding - Hoogspanningsverbinding

Ter plekke van de 110 kV-hoogspanningsverbinding bij het bedrijventerrein in Donkerbroek geldt een beschermende regeling door middel van de dubbelbestemming "Leiding - Hoogspanningsverbinding". Alleen indien er uit contact met de leidingbeheerder blijkt dat er geen bezwaar bestaat, kan er worden gebouwd onder de voorwaarden van de daar voorkomende hoofdbestemming.

Leiding - Riool

Ook voor de rioolpersleidingen in Donkerbroek en Oosterwolde geldt een beschermende regeling. Dit houdt in dat geen gebouwen binnen deze zones worden gebouwd, tenzij uit afstemming met de leidingbeheerder blijkt dat hiertegen geen bezwaar bestaat. Ook geldt ter bescherming van de leidingen dat voor het uitvoeren van bepaalde bodemwerkzaamheden van te voren een omgevingsvergunning verkregen dient te worden.

Waarde - Archeologie

Voor de archeologisch waardevolle gebieden in Oosterwolde biedt het bestemmingsplan ter plekke van de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie" een beschermende regeling. Bodemingrepen (waaronder ook ophogingen) die de archeologische waarden kunnen aantasten, zijn alleen toegestaan met een omgevingsvergunning. Indien de bodemingreep een groter oppervlak beslaat dan 50 m2, is tevens archeologisch onderzoek vereist. Ook kunnen er in bepaalde gevallen voorwaarden aan de omgevingsvergunning voor bouwactiviteiten worden verbonden ter bescherming van de archeologische waarden.

geluidzone - industrie

In verband met de geluidszone van bedrijventerrein Venekoten is op de gronden rondom dit bedrijventerrein de gebiedsaanduiding "geluidzone - industrie" van toepassing. Op deze plaatsen zijn de gronden, behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor het tegengaan van een te hoge geluidsbelasting vanwege een industrieterrein van geluidsgevoelige objecten.

gezoneerd terrein

Op het geluidgezoneerde bedrijventerrein Venekoten in Oosterwolde is de gebiedsaanduiding 'gezoneerd terrein' gelegd. Hiervoor is gebruik gemaakt van de hoofdgroep 'Overig' van de SVBP. Met deze gebiedsaanduiding is de ligging van het terrein weergegeven. Hier om heen ligt de gebiedsaanduiding geluidzone - industrie. De gebiedsaanduiding is voornamelijk gelegen op de bestemming Bedrijventerrein, maar valt ook deels op de bestemmingen Bedrijventerrein - Opslag, Groen, Verkeer, Water en Woongebied die zijn gelegen aan de zuidzijde van Venekoten en zijn opgenomen voor de landschappelijke inpassing van het bedrijventerrein.

veiligheidszone - lpg

Rondom de afleverpunten, de reservoirs en de afleverinstallaties van de LPG-inrichtingen in het plangebied geldt een veiligheidszone waarbinnen geen kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten gebouwd mogen worden. Beperkt kwetsbare objecten zijn binnen deze gebieden alleen onder voorwaarden mogelijk door middel van een afwijkingsmogelijkheid.

Parkeernormen

Binnen de gemeente gelden parkeernormen waaraan voldaan moet worden. Deze zijn onderdeel gemaakt van het bestemmingsplan en opgenomen in een bijlage bij de regels. Via de algemene afwijkingsregels kan met omgevingsvergunning van deze normen worden afgeweken indien op een andere wijze kan worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid.