Plan: | Bedrijventerreinen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0085.Bedrijventerreinen-VG01 |
Het onderhavige bestemmingsplan betreft een actualisering van de in het plangebied geldende bestemmingsplannen. Het bestemmingsplan gaat uit van de bestaande karakteristiek en functies van de bedrijventerreinen. De bedrijfsfunctie is de belangrijkste functie in het plangebied. Het handhaven en waar mogelijk versterken en opwaarderen van de huidige ruimtelijk-functionele structuur, rekening houdend met de omliggende woonbebouwing en milieuhygiënische mogelijkheden, is het hoofduitgangspunt. Het plan brengt geen wijziging aan in het beleid van de gemeente Ooststellingwerf.
In de vorige hoofdstukken is de huidige situatie van het plangebied weergegeven. Tevens is aandacht besteed aan de milieu- en omgevingsaspecten in het plangebied en is het relevante beleid samengevat. Op basis hiervan zijn de volgende uitgangspunten voor het onderhavige bestemmingsplan geformuleerd.
Bedrijven en overige functies
Voor zover de aanwezige bedrijven in het bezit zijn van de benodigde bouw- en/of milieu- c.q. omgevingsvergunningen c.q. onder een AMvB op grond van de Wet milieubeheer vallen, mogen deze hun bedrijfsactiviteiten voortzetten. De milieuhinder zal zoveel mogelijk worden beperkt.
Het bedrijventerrein en het woongebied in Oosterwolde zijn conserverend bestemd. Dat wil zeggen dat de bedrijven en andere functies die er zitten, mogen blijven, maar dat nieuwe zware bedrijven zullen worden geweerd waar dat niet is toegestaan. Hiervoor is het bedrijventerrein qua categorisering opgesplitst in een aantal delen, die planologisch zijn afgestemd op de woonbebouwing in de omgeving van de bedrijventerreinen. Afhankelijk van de afstand tot de woonbebouwing is de vestiging van bepaalde categorieën bedrijven mogelijk. Het uitgangspunt is dat de geluidszone rondom bedrijventerrein Venekoten grotendeels behouden blijft en dat geluidsgevoelige objecten binnen deze bestemming alleen onder voorwaarden gerealiseerd kunnen worden. Aan de zone vindt een kleinschalige wijziging plaats, waardoor voor enkele bestaande woningen en enkele nieuwe bedrijfswoningen een hogere grenswaarde vastgesteld wordt.
Voor perifere detailhandel is onderscheid gemaakt in twee categorieën, namelijk:
De tweede categorie biedt ruimere mogelijkheden dan de eerste categorie en is grotendeels geconcentreerd langs de Venekoterweg maar komt ook op enkele andere locaties verspreid over het plangebied voor.
Het bestemmingsplan voorziet in een regeling waarmee beide vormen van perifere detailhandel volgens de huidige situaties (voor zover legaal uiteraard) is vastgelegd. Voor nieuwe situaties bestaan afwijkingsmogelijkheden. Op alle bedrijventerreinen is een binnenplanse afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor perifere detailhandel categorie A. In de zone langs de Venekoterweg (op bedrijventerrein Venekoten in Oosterwolde) is perifere detailhandel categorie B via binnenplanse afwijkingsbevoegdheid mogelijk. Voor beide afwijkingsmogelijkheden geldt dat er moet worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid en dat vestiging in de nabijgelegen kernwinkelgebieden vanwege het ruimtebeslag en/of de verkeersoverlast ongewenst is. Het gaat hier namelijk om goederen die vanwege de aard ervan een groot oppervlakte nodig hebben (grote gebouwen en terreinen) en daardoor niet passend in een kernwinkelgebied. Van belang is daarnaast dat er voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn of worden aangelegd. Dergelijke functies hebben doorgaans een grote verkeersaantrekkende werking en er is veel parkeergelegenheid nodig.
Voor de bestaande risicovolle inrichtingen in het plangebied geldt dat hiervoor een goed woon- werk- en leefklimaat gewaarborgd moet blijven. Het plaatsgebonden risico en het groepsrisico mag ten opzichte van de huidige situatie niet toenemen. Binnen de plaatsgebonden risicocontouren geldt het uitgangspunt dat kwetsbare functies niet zijn toegestaan. Tevens geldt het uitgangspunt dat het groepsrisico aanvaardbaar moet zijn. Dit betekent dat het niet toegestaan is nieuwe gevoelige functies in het plangebied te vestigen, zoals woningen, scholen en/of verzorgingshuizen. Ook dient de bereikbaarheid van de risicovolle inrichtingen gewaarborgd te zijn en te blijven. Voor nieuwe risicovolle inrichtingen biedt het bestemmingsplan geen mogelijkheden.
Ten aanzien van nieuwe bedrijven op de bedrijventerreinen geldt dat alleen bedrijven tot en met de aangegeven milieucategorie mogen worden gevestigd. De categorisering (en ook de milieu- of omgevingsvergunning) speelt hierbij een sturende rol.
De bebouwingsmogelijkheden op de bedrijventerreinen is afgestemd op de huidige situatie. Door het bedrijventerrein bij Donkerbroek en bij de gemeentewerf loopt een hoogspanningsverbinding, waar alleen bebouwing mogelijk is als blijkt dat dit geen belemmering oplevert voor de leiding. Hiervoor is een dubbelbestemming in het plan opgenomen. Ook is een dubbelbestemming opgenomen voor de rioolpersleidingen in Donkerbroek en Oosterwolde waarvoor eenzelfde constructie geldt.
Wat betreft het woongebied, wordt qua regeling aangesloten bij de standaardregeling van de gemeente die ook in de nieuwe beheersverordeningen van de dorpen is toegepast. Dit houdt onder andere in dat alleen het bestaande aantal woning is toegestaan. Een uitzondering hierop wordt gevormd door het perceel ten zuiden van de Snellingerdijk 35a, waar in overeenstemming met de mogelijkheden uit het geldende bestemmingsplan een nieuwe woning mag worden gebouwd.
Openbare ruimte
Wat betreft de openbare ruimte geldt dat de wegenstructuur gericht is op een goede interne en externe ontsluiting naar het hoofdwegennet. Het karakter van de wegen is afgestemd op het bedrijventerrein en de ontsluitingsstructuur. Het uitgangspunt is om deze functie te behouden dan wel te versterken.
Het groen en water geeft de bedrijventerreinen en het woongebied in Oosterwolde een representatief beeld. Het beleid is gericht op het handhaven en waar mogelijk versterken van beide functies. Dit geldt in het bijzonder voor de houtsingels in Oosterwolde, hiervoor geldt een beschermende regeling. Ook heeft het water in het plangebied een belangrijke functie voor de waterberging. Deze functie moet gewaarborgd blijven. Om deze reden is een waterbestemming in het plangebied opgenomen.