Plan: | Buitengebied 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0070.BPBUITENGEBIED2013-VAS2 |
In paragraaf 5.2 Toelichting bestemmingen zijn de onderdelen waaruit een bestemming bestaat, toegelicht en in paragraaf 5.1 Algemene uitgangspunten zijn de algemene uitgangspunten die voor het gehele buitengebied gelden, weergegeven.
Het algemene uitgangspunt is beschreven onder de bestemming Wonen - 1 in paragraaf 5.28.2 Algemeen uitgangspunt.
De bestemmingsomschrijving is beschreven onder de bestemming Wonen - 1 in paragraaf 5.28.3 Bestemmingsbeschrijving.
Tweede takken zijn niet zonder meer toegestaan binnen de bestemming (zie paragraaf 5.29.6 Afwijken van de gebruiksregels). De bestaande tweede takken zijn daarom aangeduid.
Het hobbymatig houden van dieren is toegestaan net zoals andere hobby's uitgevoerd mogen worden.
De algemene toelichting op de bouwregels is opgenomen in de bestemming Wonen - 1 in paragraaf 5.28.4 Bouwregels.
De verspreid liggende burgerwoningen in het buitengebied zijn bestemd als 'Wonen - 2'. In de bouwregels is aangegeven wat er binnen het bestemmingsvlak gebouwd mag worden (zie artikel 30.2 Bouwregels). In tegenstelling tot de bestemming Wonen-1 is geen bouwvlak opgenomen. De situering van de woning is hiermee niet exact vastgelegd op het perceel en kent hiermee enige flexibiliteit. Een exacte ligging van de woning op het erf is vanuit stedenbouwkundig oogpunt niet nodig, aangezien het om verspreid liggende en over het algemeen niet karakteristieke woningen gaat. De woning mag maximaal 200 m2 zijn. Daarmee is de maximale oppervlakte van de woning bepaald. De goothoogte mag maximaal 4,00 meter zijn, de bouwhoogte 9 meter en de dakhelling ten minste 30° en ten hoogste 60º.
De afwijkingsmogelijkheden van de bouwregels (zie artikel 30.3 Afwijken van de bouwregels) is toegelicht in paragraaf 5.28.5 Afwijken van de bouwregels.
Artikel 30.3.3 Afwijken maatvoeringen kleine woonhuizen
Onder Wonen - 2 valt een aantal kleine woonhuizen. Dit zijn geen woonhuizen die alleen vanwege de oppervlakte klein zijn, maar de woonhuizen moeten ook klein zijn vanwege de cultuurhistorische betekenis van de woonhuizen. De woonhuizen moeten iets over de geschiedenis van het gebied vertellen. Vanuit de huidige woonwensen kan het gewenst zijn om de woonruimte te vergroten, maar dit is niet mogelijk in het hoofdgebouw gezien de beperkte afmetingen. Om dit toch mogelijk te maken, kan met een omgevingsvergunning toegestaan worden dat de afmetingen van de aan- en uitbouwen en bijgebouwen zodanig mogen worden dat het vergroten van de woonruimte wel mogelijk is. De aan- en uitbouwen en bijgebouwen zullen dan niet meer ondergeschikt zijn aan het hoofdgebouw, maar hierdoor blijft het kleine woonhuis behouden. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet er onder andere sprake zijn van een architectonisch hoogwaardig bouwplan waarbij geen afbreuk wordt gedaan aan de waarden van het kleine woonhuis.
Artikel 30.5 Afwijken van de gebruiksregels (tweede takken)
De volgende tweede takken kunnen met een omgevingsvergunning mogelijk worden gemaakt: Theeschenkerij, (Mantel)zorg, Recreatieappartementen, Logies met ontbijt, Klein kamperen en daarnaast Paardrijbakken. De tweede takken zijn toegelicht in paragraaf 5.46.2 Tweede takken en paardrijbakken in paragraaf 5.46.1 Paardrijbakken. Productiegebonden detailhandel is niet toegestaan.
Artikel 30.7.1 Woningsplitsing
De woonhuizen die bestemd zijn als 'Wonen -2' hebben vaak een zodanige omvang dat splitsing in twee woningen mogelijk is. Hiervoor is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Onder meer moet het hoofdgebouw voor de splitsing minimaal 300 m2 zijn, mogen er niet meer dan 2 woningen worden gerealiseerd en moet de nieuwe woning opgenomen zijn in een door GS geaccordeerd woningbouwprogramma. De nieuwe woning moet passen binnen het volkshuisvestingsbeleid van de gemeente vastgelegd in de 'Regiovisie Volkshuisvesting regiogemeenten Noordwest Friesland'.