direct naar inhoud van 2.3 Voorzieningen en bedrijvigheid
Plan: Bestemmingsplan Lewenborg/Ruischerwaard
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP497LewenborgRuis-oh01

2.3 Voorzieningen en bedrijvigheid

Binnen het plangebied komen diverse voorzieningen voor. Het betreft met name wijkgerichte voorzieningen. De meeste zijn geconcentreerd in en rond het winkelcentrum. Een aantal liggen verspreid over de wijk.

detailhandel

Het grootste deel van de detailhandel is gevestigd in het winkelcentrum Lewenborg. Hier bevinden zich twee supermarkten en diverse speciaalzaken. Daarnaast zijn er verschillende voorzieningen aanwezig zoals een videotheek, kappers en banken. Aan de Rijksweg bevindt zich een supermarkt en een tankstation. Van deze voorzieningen wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt door de bewoners van Ruischerwaard, Ulgersmaborg en Ten Boer.

onderwijs / kinderopvang

Binnen het plangebied staat een aantal basisscholen. Aan een aantal hiervan is een buitenschoolse opvang gekoppeld. Aan de Vaargeul is de Catamaran gevestigd. De school ligt temidden van woningbouw en groen. In de scholendriehoek aan De Kiel zijn de Swoaistee en het Kompas gelegen. Dit complex ligt verder van woningen af aan de groenstructuur van de Lewenborgsingel. Aan de Valreep bevindt zich de Tweemaster. Aan de Kluiverboom is in 2009 de nieuwbouw van De Kimkiel geopend, een basisschool voor speciaal onderwijs. Het opvallend ontwerp ligt in een groene ecozone. Het ontwerp volgt de rondingen van de Kluiverboom. De lokalen en gemeenschappelijke ruimten zijn georiënteerd op het binnenterrein. Naar de Kluiverboom is een dichte wand geplaatst.

Aan de Kluiverboom / Langszij is een nieuw scholencomplex ontwikkeld. Hier zijn drie scholen (Werkmancollege, Wessel Gansfortcollege en Star Numanschool) in één gebouw gehuisvest. Bij het ontwerp voor het nieuwe gebouw heeft duurzaamheid een belangrijke rol gespeeld. Er is een combinatie gemaakt met de voetbalvereniging FC Lewenborg. Deze beschikt over een aantal kunstgrasvelden aan de overkant van de Stadsweg. Hier is een sportzaal met kantine gerealiseerd. De sportzaal is tevens bedoeld voor het scholencomplex. Beide gebouwen zijn middels een brug over de Stadsweg met elkaar verbonden. Voor de nieuwbouw is een afzonderlijke procedure gevolgd, waardoor deze ontwikkeling in het bestemmingsplan kan worden opgenomen.

overige voorzieningen

Aan de noordkant van de Kluiverboom, tegenover De Kimkiel, is een kinderboerderij gelegen. Deze kinderboerderij met dierenweide behoort tot de Stichting Dierenweides Groningen. Hierbij zijn ook een spelotheek en kinderdagopvang gevestigd. In het centrum van Lewenborg ligt een sporthal en aan de westkant van het plangebied, grenzend aan de oostelijke ringweg, liggen diverse voetbalvelden. Hier is ook een tennisvereniging met een tweetal tennisbanen gelegen. Net buiten het plangebied bevindt zich aan de noordkant het sport- en recreatiegebied Kardinge.

overige bedrijvigheid

Zelfstandige bedrijven komen in de wijken bijna niet voor. Alleen de bebouwing aan de Rijksweg kent vanuit de historie een veelheid aan functies. Met name meer oostelijk, ten oosten van de ongelijkvloerse kruising met de Beneluxweg (Ringweg), is dit het geval. Ter hoogte van Lewenborg is de bebouwing aan de Rijksweg daarom van eenzelfde bestemming voorzien dan het meer westelijk gelegen deel van de Rijksweg (in paragraaf 4.3.1 Artikelsgewijze toelichting is deze bestemming beschreven. Ook hier kunnen nieuwe functies naast het wonen ontstaan.

Tot slot kunnen de aan-huis-verbonden-beroepen worden genoemd. Dit zijn de (dienstverlenende) bedrijfjes en praktijkruimten aan huis.

uitgangspunten

Het doel van dit bestemmingsplan is om de bedrijven en voorzieningen, zoals weergegeven in het kaartje, van een adequate bestemming te voorzien. Het huidige gebruik wordt planologisch geregeld en waar mogelijk biedt het plan enige uitbreidingsruimte, wat betreft de bebouwing. Dit is mogelijk omdat de functies in een lage milieucategorie (zie paragraaf 3.4.2) vallen en zich goed verhouden tot de woonfunctie.

De eerder genoemde aan-huis-verbonden-beroepen passen zonder meer in de woonbestemming. Deze, over het algemeen dienstverlenende bedrijfjes en voorzieningen, krijgen in het bestemmingsplan daarom geen specifieke bestemming of aanduiding. Uiteraard geldt voor de aan-huis-verbonden-beroepen dat de woonfunctie de hoofdfunctie van het betreffende pand moet blijven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP497LewenborgRuis-oh01_0017.jpg"

Spreiding van de voorzieningen in de wijk