direct naar inhoud van 2.2 Wonen
Plan: Bestemmingsplan Lewenborg/Ruischerwaard
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP497LewenborgRuis-oh01

2.2 Wonen

Beleid

De centrale ambitie van het gemeentelijke woonbeleid de komende jaren is om een ieder zoveel mogelijk naar zijn zin te laten wonen. Daarom moet er genoeg te kiezen zijn in woningtype, woonmilieu en wijk. Kwaliteit is daarbij het sleutelbegrip. Het gaat dan niet alleen om de woning maar ook om de woonomgeving. Dit betekent dat de openbare ruimte goed en bruikbaar is ingericht en dat de voorzieningen zoveel mogelijk aansluiten bij de verschillende leefstijlen in de wijk of buurt. Maar ook dat er in wijken en buurten naar elkaar omgekeken wordt (WMO-beleid) en dat ze duurzaam ingericht zijn.

Woningvoorraad

In het structuurplan van 1969 zijn voor het eerst de contouren geschetst van Lewenborg als antwoord op de destijds toenemende suburbanisatie naar omliggende gemeenten. De woningen in Lewenborg zijn gebouwd vanaf 1971. Om gezinnen te behouden zijn met name grondgebonden woningen gebouwd, alhoewel in Lewenborg ook hoogbouw in het centrum van de wijk gerealiseerd is. In het kader van fysieke wijkvernieuwing zijn inmiddels wel een aantal flats gesloopt, waarvoor in de plaats grondgebonden woningen zijn gebouwd. Rond het winkelcentrum zijn daarentegen in 2009 wel nieuwe appartementen gebouwd. Van de totale woningvoorraad in Lewenborg, die 3900 woningen telt, is grofweg twee derde een eengezinswoning. Het betreft bijna alleen maar rijwoningen. Het merendeel van deze woningen zijn in bezit van eigenaar-bewoners. Dit geldt voor twee derde van het aantal grondgebonden woningen. Bij de gestapelde woningen is de verhouding andersom. Van de gestapelde woningen hebben de corporaties 70% in bezit. In Lewenborg worden door de woningcorporaties de komende jaren nog 100 woningen nieuw gebouwd, allemaal in het centrum van de wijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP497LewenborgRuis-oh01_0016.png"

Rondom Lewenborg zijn in de jaren '90 van de vorige eeuw drie nieuwe buurten gekomen. Dit zijn Drielanden, Ruischerwaard (vooral als aanvulling op Ruischerbrug) en Zilvermeer. In deze drie wijken zijn alleen maar grondgebonden woningen gebouwd.

De buurt Drielanden, die 400 woningen telt, bestaat uit drie delen: Waterland, Zonland en Mooiland. In Waterland en Zonland staan rijwoningen. In Mooiland staan vrijstaande en twee-onder-een-kap-woningen. Het overgrote merendeel van de woningen in Drielanden zijn van eigenaar-bewoners. In Drielanden staan twee blokken woningen die in bezit zijn van een woningcorporatie.

In Zilvermeer staan 86 vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen. Dit zijn allemaal woningen die in bezit zijn van eigenaar-bewoners.

Ruischerwaard heeft ruim 500 woningen, vooral rijwoningen (70%). De overige 30% zijn twee-onder-een-kap en gestapelde woningen. Het percentage eigen-woning bezit bedraagt 94%.

Bevolkingsontwikkeling

Lewenborg is ontwikkeld als gezinswijk. Die zijn er dan ook in grote getale komen wonen. Als gevolg van de instroom van gezinnen in het begin, treedt nu een te verwachten demografisch proces op: de huishoudens die vlak na oplevering van de woningen in Lewenborg kwamen wonen en er nog steeds wonen, zijn aan het vergrijzen en de kinderen hebben het huis veelal verlaten.

Uitgangspunt voor het bestemmingsplan

Ten aanzien van het wonen is het de bedoeling dat het bestemmingsplan de huidige structuur vastlegt. Mede met het oog op de demografische ontwikkelingen moeten er voldoende mogelijkheden zijn om woningen uit te breiden, bijvoorbeeld in verband met levensloopbestendigheid of ter verhoging van de toekomstige gebruikswaarde.