Plan: | Bestemmingsplan De Hunze / Van Starkenborgh |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP473DeHunzeVanSta-oh01 |
Binnen het plangebied komt een viertal vormen van bedrijvigheid en voorzieningen voor. Ten eerste kan het bedrijventerrein Het Witte Lam worden genoemd. Paragraaf 2.4.2 gaat in op dit terrein. Ten noorden van dit bedrijventerrein ligt de Hornbachlocatie. Deze bouwmarkt is hier sinds het begin van deze eeuw gevestigd. Andere detailhandelsvestigingen komen in het plangebied niet voor.
De sociaal-maatschappelijke voorzieningen, zorgvoorzieningen en enkele dienstverlenende bedrijven bevinden zich voornamelijk in de woonwijken De Hunze en Van Starkenborgh. Het meest in het oog springend zijn het Wessel Gansfort College en de tennisbanen van Tennisvereniging Van Starkenborgh in het zuidoosten van het plangebied.
Tot slot kunnen de aan-huis-verbonden-beroepen worden genoemd. Dit zijn de (dienstverlenende) bedrijfjes en praktijkruimten aan huis (zie ook paragraaf 4.3.2).
Op onderstaand kaartje is de spreiding van de bedrijven en de voorzieningen te zien. Niet alle aan-huis-verbonden-beroepen zijn opgenomen in het kaartje. In de praktijk zijn er veel verschuivingen in deze vorm van bedrijvigheid.
Spreiding van bedrijven en voorzieningen
Op het parkeerterrein van de voormalige Tuinland aan de Cuypersweg kan de zone met gemengde voorzieningen langs de Granpré Molièreweg worden voortgezet. Hiervoor is in het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen (zie ook paragraaf 2.7).
Uitgangspunten
Het doel van dit bestemmingsplan is om de bedrijven en voorzieningen, zoals weergegeven in het kaartje, van een adequate bestemming te voorzien. De huidige bedrijfsvoering of het huidige gebruik wordt planologisch geregeld en waar mogelijk biedt het plan enige uitbreidingsruimte, wat betreft de bebouwing. Dit is mogelijk omdat de functies in een lage milieucategorie (zie paragraaf 3.4.1) vallen en zich goed verhouden tot de woonfunctie.
De eerder genoemde aan-huis-verbonden-beroepen passen zonder meer in de woonbestemming. Deze, over het algemeen dienstverlenende bedrijfjes en voorzieningen, krijgen in het bestemmingsplan daarom geen specifieke bestemming of aanduiding. Uiteraard geldt voor de aan-huis-verbonden-beroepen dat de woonfunctie de hoofdfunctie van het betreffende pand moet blijven.
Ten westen van het Boterdiep en de Groningerweg is aan het begin van deze eeuw bedrijventerrein Het Witte Lam gerealiseerd. Hiervoor is destijds een globaal bestemmingsplan opgesteld waarin de functionele en ruimtelijke uitgangspunten zijn vastgelegd. Het terrein is conform deze principes aangelegd en inmiddels bijna volledig uitgegeven. In de nieuwe bestemming voor het bedrijventerrein is daarom aansluiting gezocht bij de huidige regeling.
Bedrijven met bedrijfswoningen op het Witte Lam
Functionele uitgangspunten
Het karakter van het bedrijventerrein zal vanwege de inmiddels aangelegde wegenstructuur kleinschalig blijven. Bedrijvigheid tot en met milieucategorie 3.2 (zie ook paragraaf 4.3.1)is bij recht toegestaan, en detailhandel in volumineuze goederen en detailhandel als nevenactiviteit bij de bedrijven kan bij ontheffing worden toegestaan.
Conform het in 2007 door de raad vastgestelde beleidsdocument Terrein in bedrijf kunnen nu eveneens zelfstandige kantoren tot een oppervlakte van 500 m2 en kantoorachtige bedrijven worden toegestaan. Kantoorachtig wil zeggen dat het aandeel kantoorvloer maximaal 50% per bedrijfspand bedraagt. Dit kan worden opgerekt naar 70%.
Op basis van de nota Werk aan de winkel (2007) is het bij perifere grootschalige detailhandel op 10% van het oppervlak mogelijk om branchevreemde producten (exclusief food) te verkopen, met een maximum van 500 m2 bij perifere detailhandelsvestigingen met een oppervlakte groter dan 5000 m2. Op bedrijventerrein Het Witte Lam komt detailhandel met deze oppervlakte niet voor.
Bedrijfswoningen zijn, conform het vorige bestemmingsplan, toegestaan op het zuidelijke en oostelijke gedeelte.
Ruimtelijke uitgangspunten
Binnen een rondgaand wegencircuit liggen de kleinschalige bedrijfskavels. De kavels hebben een maximale diepte van 50 meter, de breedte varieert. Er zijn (medio 2009) nog twee kavels in te vullen.
De bedrijven aan de buitenranden zijn georiënteerd op de Noordzeeweg en de Groningerweg. Op het hele terrein, met uitzondering van een strook achter de bebouwing aan de oost-west gerichte Groningerweg is bebouwing in twee bouwlagen toegestaan. Dit houdt een maximale bouwhoogte van 10 meter in. Met name aan de westzijde, langs de Noordzeeweg, is gebruik gemaakt van de vrijstellingsbepaling uit het vorige bestemmingsplan om hoger te mogen bouwen. Het uitgangspunt voor dit bestemmingsplan is om de destijds vastgestelde maatvoeringseisen van bedrijfsgebouwen en bedrijfswoningen aan te houden. Daar waar de maximale mogelijkheden qua bebouwing nog niet zijn benut, liggen nog beperkte uitbreidingsmogelijkheden voor de bedrijven.