direct naar inhoud van 3.7 Bodem en water
Plan: Buitengebied Liesveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1927.BuitengebiedLSV-VG01

3.7 Bodem en water

In deze paragraaf is bestaande situatie van de bodem en het grond- en oppervlaktewater beschreven. Tevens wordt ingegaan op de nieuwe beleidslijn Grote Rivieren.

3.7.1 Bodem en grondwater

Het plangebied bestaat voornamelijk uit agrarische gronden met bijbehorende bebouwing en verharding. In het grootste gedeelte van het plangebied bestaat de bodem uit veen. In het oosten van het plangebied komt langs de Lek een kleilaag op veen voor. Aan de Lek in het westen van het plangebied bestaat de bodem uit zeeklei.

3.7.2 Waterkwantiteit

Binnen het plangebied zijn een groot aantal A-watergangen aanwezig, waarvan het merendeel oost-west georiënteerd is, zoals de Noorder- en Zuiderwetering, de Broekwetering, de Middelwetering en de Groote- of Achterwaterschap. De Ammersche Boezem is tevens aangemerkt als A-watergang. Op de verbeelding zijn alle A-watergangen opgenomen met de bestemming Water.

3.7.3 Watersysteemkwaliteit en ecologie

De Ammersche Boezem, de Groote- of Achterwaterschap, de Oude Wetering, de Vliet en twee watergangen ten zuiden van Streefkerk maken onderdeel uit van het KRW-waterlichaam 'Veenvaarten Overwaard'. Verder maakt de Lek deel uit van het KRW-waterlichaam 'Zoet getijdenwater op zand/klei'. Een deel van het plangebied is aangewezen als grondwaterbeschermingsgebied.

3.7.4 Veiligheid en waterkeringen

De waterkering langs de Lek is aangemerkt als primaire waterkering. Daarnaast zijn de keringen langs de Groote- of Achterwaterschap en de Ammersche Boezem aangemerkt als boezemkade. De waterkering langs de Lek en de boezemkades van de Groote- of Achterwaterschap zijn aangemerkt als primaire waterkering. De Lekdijk en de nabije omgeving kunnen als gevolg van de dijkverbetering wijzigen.

3.7.5 Afvalwaterketen en riolering

Binnen het plangebied is een gemengd rioleringsstelsel aanwezig.

3.7.6 Nieuwe beleidslijnen Grote rivieren

De nieuwe beleidslijn heeft een ontwikkelingsgerichte opzet, die in het verlengde van de Nota Ruimte gewenst wordt. Er komen meer mogelijkheden voor ruimtelijke ontwikkelingen binnen de randvoorwaarden die een veilige afvoer en berging van het rivierwater waarborgen.

Er wordt onderscheid gemaakt in twee regimes: stroomvoerend en bergend regime. De Lek is volledig aangewezen stroomvoerend regime. Onder dit regime zijn alleen riviergebonden activiteiten toegestaan. Niet-riviergebonden activiteiten zijn hier niet toegestaan, tenzij sprake is van onder meer een groot openbaar belang. Voor functieveranderingen binnen bestaande gebouwen óf activiteiten die met rivierverruiming per saldo meer ruimte voor de rivier opleveren op een rivierkundig bezien aanvaardbare locatie, is toestemming mogelijk. Rijkswaterstaat is momenteel doende om deze beleidslijn Grote Rivieren concreter uit te werken met een consequente visie voor het wel of niet toestaan van bepaalde ruimtelijke ontwikkelingen. De definitieve invulling van deze visie laat echter voorlopig nog op zich wachten.