direct naar inhoud van 4.2 Vastleggen huidige situatie
Plan: Katwijkerbuurt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.bp140091-4001

4.2 Vastleggen huidige situatie

Zoals reeds in de inleiding is vermeld, is het bestemmingsplan in hoofdzaak conserverend van aard. Om over een actueel overzicht te beschikken welke functies in het plangebied aanwezig zijn, is voorafgaand aan dit bestemmingsplan een uitgebreide veldinventarisatie uitgevoerd. Hierbij is naast een inventarisatie van de functies ook gekeken naar aanwezige bebouwing en bouwhoogten.

4.2.1 Ruimtelijke uitgangspunten

Ligging bouw- en bestemmingsgrenzen
In voorliggend bestemmingsplan zijn de grenzen van de bestemmingen zoveel als mogelijk overgenomen uit de geldende bestemmingsplannen. Hetzelfde geldt voor de bouwgrenzen uit de geldende bestemmingsplannen. Met het overnemen van de bestaande grenzen worden de bestaande rechten gerespecteerd.

Bouw- en goothoogtes
Voor de bouwvlakken binnen de verschillende bestemmingen is een maximale goot- en bouwhoogte opgenomen. De gehanteerde bouwhoogten binnen de bestemmingen zijn op basis van de inventarisatie bepaald. Over het algemeen vallen de nu opgenomen maximale toegestane bouwhoogten binnen de vigerende hoogte.

Water en infrastructuur
De in het plangebied aanwezige watergangen en wegen zijn conform de huidige situatie bestemd. Met het toekennen van passende bestemmingen voor deze ruimtelijke structuurelementen zijn ze voor de komende planperiode gewaarborgd.

4.2.2 Functionele uitgangspunten

Het plangebied wordt gekenmerkt door een veelvoud aan functies. De meeste onbebouwde percelen zijn in gebruik als agrarische weide. De bebouwde percelen zijn voornamelijk in gebruik voor wonen of bedrijf. Incidenteel komen in het gebied glastuinbouwpercelen, recreatieve kavels voor. Voor de verschillende functies zijn specifieke bestemmingen opgenomen.

4.2.3 Invulling percelen Reesloot 15, Katwijkerlaan 46 en Keulseweg 4

Het zuidelijk deel van het plangebied valt onder het bestemmingsplan Groenzone Berkel-Pijnacker. Dit bestemmingsplan is in 2006 door de gemeenteraad vastgesteld en derhalve nog niet aan actualisatie toe. Uitzondering hierop vormen drie percelen die bij vaststelling door de gemeenteraad dan wel goedkeuring door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland buiten de begrenzing van dat plan zijn komen te liggen. Op die locaties geldt nog het bestemmingsplan Buitengebied. Met het voorliggende bestemmingsplan wordt ook voor deze percelen een actuele juridisch-planologische regeling opgesteld. Hieronder wordt per perceel een korte toelichting gegeven.

Reesloot 15
Op dit perceel is een transportbedrijf gevestigd. Hieraan is in het verleden door middel van een aparte juridische procedure medewerking verleend. Het perceel krijgt een bestemming die aansluit op het vergunde gebruik. De uitbreidingsruimte voor het bedrijf is beperkt tot de gebruikelijke mogelijkheid van 10% van de bestaande bebouwing.

Katwijkerlaan 46
Op dit perceel staat een monumentale boerderij. Deze krijgt conform het huidige gebruik een woonbestemming. Bij de boerderij staat een kas. Deze kas grenst direct aan de Molenlaan. In het kader van het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit, versterken van de entree van de Groenzoom en het afronden van de bomenlaan langs de weg zal deze kas worden verplaatst. De huidige locatie van de kas krijgt een bestemming Agrarisch-Weide en de kas komt terug op een nieuwe locatie. Deze locatie is gelegen achter de boerderij Katwijkerlaan 46. Het perceel waarop de kas terug wordt gebouwd, maakt deel uit van een groter perceel waarop de bestemming Glastuinbouw rustte. Deze bestemming wordt omgezet in de bestemming Agrarisch-Weide met een bijzondere aanduiding die een kas van een beperkte omvang mogelijk maakt. Doordat de nieuwe locatie achter de boerderij Katwijkerlaan 46 ligt, wordt het doorzicht vanaf de Katwijkerlaan niet belemmerd. Met de bestemmingswijzigingen neemt bovendien het oppervlak aan glastuinbouw af en neemt de afstand tot bestaande (burger)woningen toe.

Keulseweg 4
Een belangrijk deel van de weidegronden die voor het agrarisch bedrijf op het perceel Keulseweg 4 gebruikt worden, krijgen met dit bestemmingsplan een nieuwe bestemming. De gronden gaan namelijk deel uitmaken van de Groenzoom. Hierdoor kan het agrarisch bedrijf in zijn huidige vorm niet worden voortgezet. Binnen de bestaande bebouwing zijn nieuwe bedrijfsvormen mogelijk gemaakt.

4.2.4 Overige uitgangspunten

Archeologie
In het plangebied zijn op basis van het gemeentelijke archeologiebeleid verschillende archeologische (verwachtings)waarden aanwezig. Het bestemmingsplan heeft als uitgangspunt om de aanwezige (verwachtings)waarden zo goed mogelijk te beschermen. Het beschermen van de gronden met bepaalde archeologische (verwachtings)waarden in het plangebied gebeurt door middel van het opnemen van meerdere dubbelbestemmingen.

Waterkeringen
Langs de Katwijkerlaan en ten zuiden daarvan liggen in totaal twee dijken met een waterkerende functie. De functie van de dijken worden in het bestemmingsplan door middel van een dubbelbestemming gewaarborgd. De basis voor deze dubbelbestemming is de Keur van het Hoogheemraadschap Delfland.

Leidingen
De leidingen die door het gebied lopen zijn door middel van een specifieke dubbelbestemming voorzien van een passende regeling. Met het gebruik van de dubbelbestemming wordt onder andere de onderhoudsstrook en veiligheidscontour in acht genomen.