direct naar inhoud van 6.4 Bestemmingsregels
Plan: Pijnacker-Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.bp100057-4001

6.4 Bestemmingsregels

6.4.1 Bedrijf - Nutsvoorziening

De bestaande nutsvoorzieningen groter dan 45 m² zijn bestemd tot 'Bedrijf - Nutsvoorziening'. Dit geldt in één geval ook voor de kleinere nutsvoorziening op de hoek van de Goudenregensingel en de Meidoornlaan. De overige kleinere nutsvoorzieningen mogen vergunningvrij worden opgericht ingevolge Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor) en zijn op deze wijze zonder meer toegestaan.

6.4.2 Centrum

Binnen deze bestemming wordt op de begane grond detailhandel, publiekgerichte dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen en bij één en ander behorende werkplaatsen, ateliers, kantoor- en magazijnruimten en bergingen toegestaan. Op de bovenverdieping wordt alleen wonen toegestaan.

6.4.3 Groen

De bestaande groenstructuur is als zodanig bestemd. Binnen de groenbestemming zijn onder andere speelvoorzieningen, watergangen en -partijen met bijbehorende voorzieningen, fiets- en voetpaden, nutsvoorzieningen, straatmeubilair en geluidwerende voorzieningen toegestaan.

In verband met het optimaal kunnen herinrichten van het openbaar gebied, is het binnen de groenbestemming ook toegestaan parkeervoorzieningen aan te leggen.

6.4.4 Horeca

Binnen deze bestemming is horeca tot en met categorie 2 van de horecalijst zonder meer toegelaten. Het betreft hier alle bestaande horeca.
Categorie 1 bevat de zogenaamde 'lichte horeca' (o.a. broodjeszaak, restaurant en hotel) en categorie 2 bevat de 'middelzware horeca' (o.a. biljartcentrum, café en zalenverhuur). Bestaande bedrijfswoningen zijn als zodanig aangeduid en op die plaats toegestaan, met bijbehorende bouwwerken (vóór inwerkingtreding van Wabo / Bor: aan- of uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen). Daarop zijn de bouw- en andere bepalingen van de bestemming 'Wonen' van overeenkomstige toepassing.

6.4.5 Maatschappelijk

Deze bestemming regelt de bestemming van de gronden die thans in gebruik zijn ten behoeve van een kerk en van een aantal uiteenlopende, al of niet openbare functies op sociaal, medisch, cultureel, onderwijs en maatschappelijk gebied.

De verschillende maatschappelijke functies in het gebied zijn door middel van een specifieke functieaanduiding aangeduid. Enkele voorbeelden zijn de aanduiding 'religie' voor kerken en 'onderwijs' voor scholen. Met het opnemen van deze functieaanduiding wordt gewaarborgd dat binnen de maatschappelijke bestemming niet zondermeer gewisseld kan worden van maatschappelijke invulling.

6.4.6 Tuin

Om de openheid aan de voorzijde van de woningen en het aanzien van de voorgevel van de woningen te behouden, is de bestemming 'tuin' opgenomen. Binnen deze bestemming zijn aan het hoofdgebouw, meestal de woning, aangebouwde bijbehorende bouwwerken, zoals erkers en ingangspartijen, van beperkte omvang toegestaan. Verder mogen andere bouwwerken, zoals pergola's en erf- of perceelafscheidingen, worden gebouwd.
Het parkeren van auto's binnen deze bestemming is, conform het gemeentelijk beleid ter zake, niet toegestaan. Het is als strijdig gebruik aangemerkt. Het strijdige gebruik is niet van kracht ter plaatse van de specifieke aanduiding voor parkeren.

6.4.7 Verkeer - Garageboxen

De garages en bergingen die geclusterd voorkomen binnen Pijnacker-Noord zijn bestemd tot Verkeer - Garageboxen. Ook zijn deze gronden bestemd voor parkeer- en groenvoorzieningen.

6.4.8 Verkeer - Railverkeer

De voor deze bestemming aangewezen gronden zijn bestemd voor spoorwegen en de daarbij behorende voorzieningen, bermen, paden en sloten.

6.4.9 Verkeer - Wegen en Verkeer - Verblijfsgebied

Binnen deze bestemmingen zijn ook voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, alsmede parkeer- en groenvoorzieningen, straatmeubilair en ondergeschikte nutsvoorzieningen toegestaan.

Binnen de bestemming "Verkeer - Verblijfsgebied" is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Met deze wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk om naar wens/behoefte openbare ruimte (onder andere 'snippergroen'), die binnen 'Verkeer - Verblijfsgebied' niet meer nodig zijn, te wijzigen in de bestemming 'Tuin'. Afhankelijk van de hoeveelheid aanvragen voor koop van snippergroen zal per buurt een wijzigingsplan opgesteld worden. Voor een enkele tuin is het immers niet rendabel een wijzigingsplan op te stellen.

6.4.10 Water

Voor de bestaande waterstructuur is de bestemming 'Water' opgenomen.

6.4.11 Wonen

De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor wonen, met inbegrip van beroep aan huis. Er wordt onderscheid gemaakt in de volgende woningbouw categorieën, te weten: aaneengebouwd, gestapeld, twee-aaneen, vrijstaand en patiowoningen. Bij de opzet van het bestemmingsplan is gekozen voor een gedetailleerde regeling. De voorgevelrooilijn voor grondgebonden woningen is vastgelegd op de verbeelding. Voor gestapelde woningen is geen voorgevelrooilijn opgenomen. Binnen de woonbestemming zijn daarnaast maximale bebouwingspercentages, toegestane goot- en bouwhoogtes van de hoofdbebouwing op de verbeelding vastgelegd.

De gronden buiten het bouwvlak maar binnen de woonbestemming zijn de erven waarop de bebouwingsregeling voor bijbehorende bouwwerken en andere bouwwerken op van toepassing is. De gronden aan de voorzijde van de woningen zijn bestemd als tuin, zodat deze gronden zoveel mogelijk onbebouwd blijven.

6.4.12 Waarde - Archeologie

De bestemming 'Waarde - archeologie' bestaat uit vier varianten waarmee de bescherming van de aanwezige en naar verwachting aanwezige archeologische waarden wordt geregeld. Voor het bouwen ten behoeve van de andere daar geldende bestemmingen en voor het uitvoeren van bepaalde werken of werkzaamheden, met name grondroeringen, zijn regels opgenomen die specifiek zijn gericht op die bescherming.
Tot slot is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee de vlakken met deze dubbelbestemming kunnen worden vergroot of verkleind en eventueel worden verwijderd, al naar gelang de (verwachte) aanwezigheid of afwezigheid van archeologische waarden. Zo zal deze bestemming worden verwijderd van plaatsen waar geen archeologische waarden (meer) zijn.

6.4.13 Waarde - Ecologie

De bestemming 'Waarde - Ecologie' betreft een dubbelbestemming waarin de bescherming van het ecologisch netwerk en wettelijk beschermde groeiplaatsen van plantensoorten en verblijfplaatsen van diersoorten wordt geregeld. De regels binnen deze dubbelbestemming bepalen dat het bouwen, gebruik en toestaan van andere werkzaamheden alleen mogelijk is, indien deze geen afbreuk doen aan het ecologisch netwerk en de beschermde groei- en/of verblijfplaatsen.

6.4.14 Waterstaat - Waterkering

Deze dubbelbestemming maakt de functie 'waterkering' prioritair ten opzichte van de andere bestemmingen van deze gronden.
De regels van deze bestemming bepalen dat het bouwen en gebruik krachtens de andere bestemmingen geen afbreuk mogen doen aan de functie 'waterkering'.