direct naar inhoud van 2.2 Functionele structuur
Plan: Pijnacker-Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.bp100057-4001

2.2 Functionele structuur

2.2.1 Wonen

In Pijnacker-Noord bestaat de woningvoorraad voornamelijk uit eengezinswoningen en gestapelde woningen.
Zoals uit de historische schets is gebleken heeft Pijnacker-Noord eind jaren zestig in een tijdbestek van enkele jaren zijn huidige vorm gekregen. Over het algemeen kan worden geconstateerd dat de algemene onderhoudsstaat van de woningen redelijk tot goed is.
In het gebied Pijnacker-Noord wonen circa 4.100 inwoners. Pijnacker-Noord heeft een bevolking met een multiculturele samenstelling en een relatief groot aandeel ouderen. De wijk heeft een hoog aandeel sociale woningbouw in diverse woontypologieën.
Momenteel maken de gemeente en Rondom Wonen zich sterk om Pijnacker-Noord vitaal en leefbaar te houden.

2.2.2 Voorzieningen

Pijnacker-Noord kent een aantal voorzieningen die wat verzorgingsniveau betreft de wijk overstijgt. Het gaat hierbij met name om:

  • uitvaartcentrum;
  • creatief centrum, De Acker / De Poort;
  • bejaardentehuis, de Schakelaar;
  • gezondheidscentrum.

Het merendeel van de voorzieningen waarvan gebruik wordt gemaakt ligt buiten het plangebied. In het centrumgebied van Pijnacker zijn de meeste winkelvestigingen voor de dagelijkse levensbehoefte gevestigd. De detailhandel in Pijnacker-Noord is beperkt van omvang. Vanwege de nabijheid van het centrumgebied van Pijnacker blijven de winkelvestigingen in het plangebied beperkt tot onder andere een buurtsupermarkt aan de Nobellaan en enkele andere winkels aan de Meidoornlaan.

Binnen het plangebied zijn drie basisscholen aanwezig. De christelijke basisschool Willem-Alexander is gesitueerd aan de Groen van Prinstererlaan. Verder zijn er nog twee basisscholen gevestigd aan de Acacialaan: openbare basisschool Berkenhof (dislocatie van de Tweemaster) en Rooms Katholieke basisschool St. Joseph.

Op het gebied van de gezondheidszorg zijn in het plangebied verschillende voorzieningen aanwezig . Daarnaast ligt nabij het plangebied het gezondheidscentrum waar verschillende voorzieningen in zijn gevestigd, zoals de Stichting Maatzorg, wijkverpleging, bloedprikken, fysiotherapie, orthopedie, tandarts, trombosedienst en specialisten (longarts, internist en een huisarts).
Het plangebied wordt bediend door twee openbaar vervoer voorzieningen.
De lightrailverbinding (RandstadRail) Den Haag - Pijnacker - Rotterdam, loopt door de gemeente Pijnacker-Nootdorp met twee haltes in Pijnacker.

2.2.3 Werken

In het plangebied bevindt zich van oudsher een aantal bedrijfsmatige activiteiten. Deze waren oorspronkelijk geconcentreerd in het historisch lint langs de Noordweg. De activiteiten in de wijk variëren van bedrijfsmatige activiteiten in of rond de woning tot een bedrijfsvestiging. De activiteiten in de woningen betreffen onder andere een atelier en een pedicure. Dit soort activiteiten worden verspreid over de wijk aangetroffen.