Plan: | Emerald |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1926.bp00011069-4001 |
Bij vaststelling of herziening van een bestemmingsplan is het conform de Wet geluidhinder (Wgh) noodzakelijk dat er aandacht wordt besteed aan de akoestische situatie. Per 1 januari 2007 is de Wijzigingswet Wet geluidhinder in werking getreden. Voor wegen die deel (gaan) uitmaken van een 30 km-gebied geldt dat akoestisch onderzoek in principe niet uitgevoerd hoeft te worden. Als een geluidszone geheel of gedeeltelijk binnen het plangebied valt, moet bij de voorbereiding van een bestemmingsplan akoestisch onderzoek worden verricht naar de geluidsbelasting op nieuwe woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen binnen die geluidszone (artikel 77 Wgh). Dit heeft echter slechts betrekking op nieuwe ontwikkelingen die binnen tien jaar worden voorzien. In het voorliggende bestemmingsplan is dit niet aan de orde. Toekomstige ontwikkelingen die niet binnen voorliggend bestemmingsplan worden geregeld, (bijvoorbeeld via een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan artikel 2.12 Wabo) moeten ten aanzien van geluid getoetst worden.
Voorliggend bestemmingsplan maakt behoudens het bedrijventerrein Emerald geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk die in het kader van de Wet geluidhinder akoestisch moeten worden onderzocht. Dit betekent dat op grond van het bestemmingsplan en haar conserverende karakter kan worden vastgesteld dat de in het plangebied aanwezige geluidsgevoelige bestemmingen, zoals woningen, reeds aanwezig zijn. Op grond daarvan kan worden vastgesteld dat het uitvoeren van een akoestisch onderzoek daarom niet noodzakelijk is, voor wat betreft het conserverende gedeelte van het bestemmingsplan. Daarnaast wordt opgemerkt dat gelet op het woonkarakter van het grootste deel van het plangebied,de geluidsbelasting niet leidt tot een onaanvaardbaar woon- en leefklimaat.
Wegverkeerslawaai
Binnen het plangebied van het uitwerkingsplan worden geen geluidsgevoelige bestemmingen mogelijk gemaakt. Ten behoeve van de planontwikkeling is dan ook ingevolge de Wet geluidhinder (Wgh) geen akoestisch onderzoek en toetsing aan de normen van de Wgh vereist.
Uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening is echter wel beoordeeld of met de planontwikkeling in de naastgelegen woonwijk rond de Spiegelmakerstraat nog sprake is van een aanvaardbaar geluidsniveau voor de woningen aan de Spiegelmakerstraat. Met de Standaard Rekenmethode I, conform het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006 zijn hiertoe geluidsberekeningen uitgevoerd voor de dichtst bij de weg gelegen woningen langs de wegvakken 1a, 1b en 1c (Spiegelmakerstraat). Hierbij is uitgegaan van een toekomstige wegdekverharding in de Spiegelmakerstraat met een elementenverharding in keperverband. In de geluidsberekeningen is berekend welke verkeersintensiteit maximaal mag optreden op de wegvakken om overschrijding van de in de Wgh gehanteerde voorkeursgrenswaarde van 48 dB (inclusief aftrek artikel 110g Wgh) oftewel de 53 dB (exclusief aftrek artikel 110g Wgh), niet te overschrijden.
De maximale verkeersintensiteiten op de wegvakken van de Spiegelmakerstraat waarbij de 53 dB (exclusief aftrek artikel 110g Wgh) wordt bereikt bedragen:
De met het verkeersmodel berekende verkeersintensiteiten bedragen in 2020 op de desbetreffende wegvakken:
Op basis van de geprognosticeerde verkeersintensiteiten zal de geluidsbelasting van 53 dB (exclusief aftrek artikel 110g Wgh) niet worden overschreden. De maximaal optredende geluidsbelastingen aan de woningen langs de Spiegelmakerstraat bedragen:
Geconcludeerd wordt dat de maximale geluidsbelastingen langs de Spiegelmakerstraat na realisatie van de ontwikkeling, tussen de 51 en 52 dB zullen bedragen. Inclusief 5 dB aftrek conform artikel 110g Wgh bedragen de maximaal optredende geluidsbelastingen 46 tot 47 dB langs de 30 km/h-weg (Spiegelmakerstraat). Deze geluidsbelastingen worden als aanvaardbaar beschouwd langs 30 km/h-wegen aangezien de gevelwering van de woningen langs de Spiegelmakerstraat voldoende is om bij deze geluidsbelastingen aan de gevels een binnenwaarde van 33 dB te garanderen. Op basis van het bouwbesluit dienen woningen te voldoen aan minimale gevelreductie van 20 dB. De aanwezige woningen aan de Spiegelmakerstraat voldoen aan deze eis uit het bouwbesluit. Hiermee zal een binnenwaarde van 33 dB ook na ontwikkeling van het bedrijventerrein gewaarborgd zijn (52 dB-20 dB = 32 dB). De SRM I-berekeningen voor bepaling van de bovenmarges qua verkeersintensiteit en de daadwerkelijk optredende geluidsbelastingen zijn opgenomen in bijlage 1.