direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Duurzame Glastuinbouwgebieden
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.62112-4003

2.2 Provinciaal beleid

2.2.1 Streekplan Zuid-Holland West (2003)

In het kader van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), die vanaf 1 juli 2008 in werking is getreden, wordt het streekplan omgezet naar een provinciale structuurvisie (PSV). De PSV vormt de basis voor provinciale bestemmingsplannen en verordeningen. De PSV zal volgens planning eind 2009 gereed zijn. Totdat de PSV in werking is getreden geldt het huidige provinciale beleid als interimbeleid. Dit beleid is met name vastgelegd in het streekplan en de nota Regels voor ruimte (2005) met de daarbij behorende beleidsregels.

Het beleid geeft de visie van de provincie op de ruimtelijke ontwikkeling van Zuid-Holland West voor de periode tot 2015. Ruimte is meer dan ooit een schaars goed. Daarom is het belangrijk om de beschikbare ruimte beter te benutten en om meer dan voorheen te letten op ruimtelijke kwaliteit.

Op afbeelding 3 is het beleid voor het plangebied op kaart aangegeven:

  • Concentratiegebieden met duurzaam glas: Noukoop, Balijade en Pijnacker-West;
  • Transformatiegebieden: Dwarskade en Overgauw;
  • Het gebied Rijskade: dit ligt grotendeels binnen de bebouwingscontour van Pijnacker.

afbeelding "i_NL.IMRO.1926.62112-4003_0003.jpg"

Afbeelding 3: Uitsnede Streekplan Zuid-Holland West 2003

De glastuinbouw in concentratiegebieden is opgenomen als structurerend element en in dat verband dus onderdeel van de hoofdlijnen van het beleid. De concentratiegebieden vormen samen één ruimtelijk patroon, een eenheid van duurzame glastuinbouwconcentratiegebieden, de zogenaamde 'glas-as'. De glas-as is het geografisch samenhangende gebied waar de kern van de Zuid-Hollandse glastuinbouw is gevestigd. Pijnacker-Nootdorp maakt nadrukkelijk deel uit van deze glas-as. Vooral voor deze glas-as streeft de provincie naar het verbeteren van de ruimtelijke en waterhuishoudkundige kwaliteit. Het duurzaam glas moet gehandhaafd blijven, waarbij de inzet van de provincie is gericht op ontwikkeling en herstructurering. Verbetering van de ruimtelijke kwaliteit is een belangrijk aspect. Sommige gebieden kunnen duurzaam worden gemaakt.
Op de locatie Noukoop bij Nootdorp is sprake van een combinatie van verouderde en moderne glastuinbouwbedrijven. Deze locatie kan met beperkte ingrepen duurzaam gemaakt worden.
De glastuinbouwlocaties bij Pijnacker zijn in het Streekplan opgenomen. Er is hier sprake van een aanhoudende druk om deze locaties op termijn te bestemmen voor woningbouw. Omdat de provincie het bestaande glasareaal in Zuid-Holland wil handhaven (saldo nul) en gezien de beoogde transformaties in het Westland en de Westlandse Zoom, is het niet gewenst de locaties bij Pijnacker nu uit productie te nemen.
De glaslocatie Dwarskade in Nootdorp zal op termijn benut kunnen worden voor verstedelijking. Het gebied Rijskade is grotendeels binnen de bebouwingscontour van Pijnacker gelegen. Dit betekent dat op basis van provinciaal beleid in dit gebied een verdere verstedelijking mag plaatsvinden.

De beleidsinzet van de provincie is gericht op duurzaamheid, hoogwaardigheid, concentratie en landschappelijke kwaliteit. Het realiseren van herstructurering en het stimuleren van innovaties zijn hiertoe middelen. Voornamelijk in de glastuinbouwconcentratiegebieden wordt hierop ingezet. Samen met het beleid ten aanzien van het verspreide glas moet dit volgens het Streekplan in een provinciale Nota Glastuinbouw worden uitgewerkt. Dit is gedaan in de nota 'Naar een duurzaam en hoogwaardig glastuinbouwcomplex in Zuid-Holland'. Na vaststelling van deze nota werkt de provincie momenteel met de verschillende partners aan concrete projecten en/of maatregelen om tot de gewenste ontwikkelingen te komen.

Grenzend aan diverse delen van het plangebied is de zogenaamde Groenblauwe Slinger gelegen. Het groenblauwe raamwerk in de provincie bestaat uit het geheel van internationale, nationale, regionale en stedelijke groene gebieden en wateren, inclusief de verbindingen ertussen. De Groenblauwe Slinger maakt hier onderdeel van uit en is aangewezen als belangrijk groengebied waar natuur en recreatie een plaats krijgt. De Groenblauwe Slinger is niet direct in het plangebied gelegen, maar grenst dus wel aan een groot deel van het plangebied.

Voor Pijnacker-West geldt dat wordt gestreefd naar verbetering van de groenstructuur. In Pijnacker-West kan dit onder andere door de aanleg van een groene noord-zuidverbinding tussen Oude Leede en het Balijbos. Deze is op de plankaart aangegeven als 'Groene Verbinding'. Deze verbinding geeft de ecologisch-recreatieve verbinding van de Groenblauwe Slinger aan. Hoe deze verbinding vorm moet krijgen en waar deze exact moet komen te liggen is niet aangegeven en zal dus nader moeten worden bepaald.

Aanbevelingen voor visie en planopzet:  
*


*
*
 
Het duurzaam glas moet gehandhaafd blijven, waarbij de inzet van de provincie is gericht op ontwikkeling en herstructurering en verbeteren van de ruimtelijke en waterhuishoudkundige kwaliteit. Dit geldt met name voor de gebieden Noukoop, Balijade en Pijnacker-West;
In het plangebied zal ingezet moeten worden op een verduurzaming van de glastuinbouw;
Door het gebied Pijnacker-West zal in noord-zuid richting een ecologisch-recreatieve verbinding vorm moeten worden gegeven.  

2.2.2 Glasnota (2002)

Belangrijk in het provinciaal beleid is de zogenaamde saldo-nul benadering. In 2001 is door Provinciale Staten bepaald dat het glastuinbouw areaal op langere termijn niet boven de 5.800 ha mag komen. Als referentie gelden de CBS-gegevens van de jaarlijkse mei-tellingen. Deze gegevens gaan over het teeltoppervlak (netto glas), en niet de grotere, fysieke omvang van de bedrijven (met ketelruimtes, paden, verwerkingsruimte, opslag en kantoren).

In het coalitieakkoord 2007-2011 van de provincie is een nieuwe afspraak gemaakt, namelijk dat het teeltareaal glastuinbouw van 5.800 ha moet worden behouden om de (boven)regionale economische ontwikkeling te versterken. Bij een substantiële daling moeten GS compensatie gebieden aanwijzen om het teeltareaal op peil te houden.
De provincie wil de glastuinbouw in Zuid-Holland concentreren in aangewezen concentratiegebieden. Het belangrijkste gebied is de glas-as. Hierin liggen het Westland, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland en de Zuidplaspolder. De Nota Ruimte noemt dit gebied als één van de vijf Greenports het 'Zuid-Hollands glasdistrict'.

Aanbevelingen voor visie en planopzet:  
*   Voor het glastuinbouwareaal binnen de provincie geldt een saldo-nul benadering. Het teeltareaal glastuinbouw van 5.800 ha moet worden behouden en mag op langere termijn niet boven en ook niet onder de 5.800 ha uitkomen (maximale en minimale hoeveelheid ha glas).