Plan: | Buitengebied Oostflakkee |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1924.LGBOostflakkee12-BP42 |
Advies op maat Molenbiotopen Zuid-Holland
Om de vrije windomvang en het zicht op traditionele molens in het Zuid-Hollandse landschap te garanderen hanteert de provincie Zuid-Holland het begrip 'molenbiotoop'. De handreiking 'Advies op maat Molenbiotopen' levert een bijdrage bij het verbeteren van de molenbiotoop en het landschap. Kerktorens en molens vormden vroeger oriƫntatiepunten in het landschap. Nu dragen zij bij aan de ruimtelijke kwaliteit van de provincie Zuid-Holland.
De groenstructuur om een molen heeft een hoge landschappelijke waarde. De waarde van het groen staat dan lijnrecht tegenover de waarde van de molen. Tevens ondervindt de molen windbelemmering van het groen. Het kappen van een monumentale eikenlaan ten behoeve van de molenbiotoop zou de groenstructuur schade toebrengen en verdient niet de aanbeveling. Het volgroeien van de molenbiotoop ten behoeve van de groenstructuur evenmin.
Binnen een straal van 100 meter gerekend vanuit het middelpunt van de molen, mag geen bebouwing worden opgericht of beplanting aanwezig zijn, hoger dan de onderste punt van de verticaal staande wiek. De maximaal toegestane bebouwings- en beplantingshoogte op deze grens is het vertrekpunt voor de 1 op 30 lijn (vanuit dit punt dient een schuine lijn te worden getrokken met een stijging van telkens 1 meter hoogte per 30 meter afstand).
In situaties waarin de vrije windvang en het zicht op de molen reeds beperkt zijn door bebouwing is afwijking van bovengenoemd criterium mogelijk, mits de vrije windvang en het zicht op de molen niet verder beperkt worden.
Tussenbalans Molenbeleid 2010
De provincie zet zich in om de historische Zuid-Hollandse molens te bewaren voor de komende generaties. Zij streven naar het in stand houden en ontwikkelen van molens en molencomplexen als uniek Hollands beeldmerk. De provincie wilt dit cultureel erfgoed ontwikkelen en benutten voor recreatieve en toeristische doeleinden.
Molen De Bommelaer is een korenmolen aan de rand van het dorp Den Bommel in de gemeente Oostflakkee. De Bommelaer is de enige molen die nog over is van de Ambachtsheerlijkheid. Naast de Bommelaer liggen ook de biotopen van molen de Windlust in Achthuizen en molen de Korenbloem in Oude Tonge in het plangebied.
Om de molen De Bommelaer is veel beplanting te vinden. Deze groenstructuur is van landschappelijke waarde. Er dient dus een balans gevonden te worden tussen behoud van de groenstructuur en verbetering van de molenbiotoop. Dat houdt bijvoorbeeld in dat bij verwijdering van de bomen langs de dijk een nieuwe laagblijvende groenstructuur wordt aangeplant.
In de planregels is een gebiedsaanduiding opgenomen die de molenbiotopen beschermd. Deze hebben een straal van 400 m. Binnen de 400 m is bepaald dat binnen een straal van 100 m uit het middelpunt van de molen geen nieuwe bebouwing mag worden opgericht of beplanting aanwezig mag zijn hoger dan de onderste punt van de verticaal staande wiek.
Binnen een afstand van 100 tot 400 m tot het middelpunt van de molen mag geen bebouwing worden opgericht of mag geen beplanting aanwezig zijn met een hoogte die meer bedraagt dan 1/100 van de afstand van het bouwwerk tot het middelpunt van de molen (1 op 100-regeling) gerekend vanaf de onderste punt van de verticaal staande wiek.
Voor zover de molenbiotoop is gelegen buiten de bebouwingscontour (aangegeven met de aanduiding vrijwaringszone - molenbiotoop 2), geldt dat de maximale hoogte ten hoogste 1/100 bedraagt van de afstand tot het middelpunt van de molen (1 op 100-regeling).
Vanaf de grens van het bebouwd gebied wordt de hoogte die is toegestaan op basis van de 1 op 30-regeling horizontaal doorgetrokken. Indien op basis van de 1 op 100-regeling een hogere hoogte is toegestaan, prevaleert deze hoogte. In figuur 5.1 wordt deze regeling verduidelijkt.