direct naar inhoud van 5.7 Externe veiligheid
Plan: Kockengen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1904.BPkockengenKKG-VG01

5.7 Externe veiligheid

Externe veiligheid heeft betrekking op de veiligheid van degenen die niet bij de risicovolle activiteit zelf zijn betrokken, maar als gevolg van die activiteit wel risico’s kunnen lopen, zoals omwonenden. Het beleid is o.a. verankerd in het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi), de bijbehorende Regeling externe veiligheid inrichtingen (Revi), en verder uitgewerkt / toegelicht in onder andere de Handleiding Externe Veiligheid Inrichtingen en de Handreiking Verantwoordingsplicht Groepsrisico. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen is het beleid gebaseerd op de Nota Risiconormering Vervoer Gevaarlijke Stoffen (RNVGS). Deze is verder geoperationaliseerd en verduidelijkt middels de Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke
stoffen.
Het externe veiligheidsbeleid heeft vorm gekregen in de risicobenadering. Op grond
van de risicobenadering worden grenzen gesteld aan de risico’s gelet op de kwetsbaarheid van de omgeving en vice versa. De toepassing van de risicobenadering heeft dus primair betrekking op de onderdelen pro-actie, de preventie en de preparatie van de veiligheidsketen. Het beleid heeft tot doel zowel individuele burgers als groepen burgers te beschermen tegen de gevolgen van een ongeval met gevaarlijke stoffen. Dit kan door maatregelen te treffen bij of aan de bron (inrichtingen, auto’s etc.) en door de restrisico’s te beperken, bijvoorbeeld door zonering. Het doel wordt vertaald naar de begrippen plaatsgebonden risico en groepsrisico.

Op de risicokaart zijn verschillende kwetsbare objecten aangegeven in Kockengen namelijk het woonzorgcentra, de onderwijsinstellingen en het zwembad.

afbeelding "i_NL.IMRO.1904.BPkockengenKKG-VG01_0009.jpg"

Figuur - Risicokaart Kockengen

In het kader van de externe veiligheid wordt ingegaan op de volgende onderwerpen:

  • Bedrijven die vallen onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi).
  • Bedrijven die op grond van overige milieuwetgeving afstandsnormen voor veiligheid bezitten, zoals het Vuurwerkbesluit of het Besluit voorzieningen en installaties milieubeheer (bijv. propaantanks).
  • Het vervoer van gevaarlijke stoffen over weg, spoor en water.
  • Het vervoer van gevaarlijke stoffen door buisleidingen.

Bedrijven – Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi)
Er zijn in de directe omgeving geen bedrijven gevestigd die vallen onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi). Een nadere uitwerking hoeft niet plaats te vinden.

Bedrijven – overige veiligheidswetgeving
Er is in het plangebied één bedrijf gevestigd met een overig veiligheidsrisico. Dit is een inrichting met opslag en verkoop van consumentenvuurwerk aan de Nieuwstraat 16. De veiligheidsafstand bedraagt 8 meter uit de deur van de bewaarplaats. Deze contour heeft geen gevolgen voor het bestemmingsplan.

Tevens is een tankstation zonder LPG aanwezig aan de Kerkweg 34. Er is echter geen sprake van onbemand afleveren van brandstoffen aan het wegverkeer, zodat geen contour van 20 meter rondom de afleverzuil hoeft te worden aangehouden.

Propaantanks zijn in het bedrijvenbestand in dit gedeelte van Kockengen niet bekend. Een nadere uitwerking van dit onderwerp is niet nodig.

Transport van gevaarlijke stoffen over weg, spoor en water
Er moet rekening gehouden worden met het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor en water. Er ligt echter geen transportas met structureel en grootschalig vervoer van gevaarlijke stoffen in de buurt van deze locatie. Een nadere uitwerking hoeft niet plaats te vinden.

Transport van gevaarlijke stoffen door buisleidingen
Er moet rekening worden gehouden met transport van gevaarlijke stoffen door buisleidingen. Volgens de “Risico-evaluatie vervoer gevaarlijke stoffen per buisleiding van 25 april 2003 (AVIV Adviserende ingenieurs)” én de Belemmeringenkaart “infrastructuur” van het Streekplan ligt er in of bij het plangebied géén buisleiding voor transport van gevaarlijke stoffen zoals aardgas of benzine waar rekening mee gehouden zou moeten worden. Het normale gasnet voor huishoudens en bedrijven valt overigens niet binnen het kader van externe veiligheid.

Situatie Plangebied
Bij het opstellen van de actualisatie van het bestemmingsplan zijn er geen situaties gevonden die in strijd zijn met het beleid en de regelgeving ten aanzien van externe veiligheid. Behoudens bovenstaande uitleg is een nadere uitwerking van het onderwerp externe veiligheid in het bestemmingsplan niet noodzakelijk.