Plan: | Kockengen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1904.BPkockengenKKG-VG01 |
In de structuurvisie 2002 wordt aangegeven dat de gemeente Breukelen haar huidige inwonertal in ieder geval wil handhaven. Daarnaast worden in de Structuurvisie de volgende (algemene) uitgangspunten voor de gemeente benoemd, te weten:
In de structuurvisie is aangegeven dat in de noord-oosthoek van Kockengen een van de weinige nog te realiseren bouwpotentiëlen van de gemeente ligt. Dit zogenoemde 'Vierde Kwadrant' maakt geen onderdeel uit van dit bestemmingsplan. De bouwontwikkeling dient te voldoen aan een aantal randvoorwaarden om de status van Kockengen als Groene Hart dorp te waarborgen.
De woonvisie van de gemeente Breukelen spreekt van de volgende ambitie op het beleidsveld wonen: “We werken aan een gevarieerd aanbod in huisvesting voor de huidige bevolking, waarbij men in onze gemeente veilig, prettig en verantwoord kan wonen”. De beleidsdoelen luiden als volgt:
In de periode 2008 – 2012 is de gemeente Breukelen voornemens 390 woningen te realiseren. Het gaat dan om 78 woningen per jaar. In Kockengen vormt het gebied Vierde Kwadrant, dat gelegen is buiten het plangebied, de locatie om invulling te geven aan de woningbouwopgave.
Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) geeft een visie op de gewenste ontwikkelingen in het buitengebied. De visie vormt een toetsingskader voor initiatieven. In het gebied liggen diverse opgaven voor de toekomst:
Het LOP geeft aan dat handhaving van bestaande landschapswaarden moet worden gewaarborgd door het voeren van een goed ruimtelijk ordeningsbeleid, door onder andere het bestemmingsplan.
In het uitvoeringsprogramma van het LOP staat aangegeven dat het bouwplan 4e kwadrant landschappelijk ingepast moet worden. Daarnaast moet tussen Kockengen en de N401 ruimte komen voor moerasontwikkeling en waterberging. Verder dient de waterloop Bijleveld in Kockengen en naar het zuiden toe hersteld te worden als doorgaande waterloop. Deze ontwikkelingen maken echter geen deel uit van het voorliggende conserverend bestemmingsplan.
De doelstelling van het beeldkwaliteitplan buitengebied is om de bestaande beeldkwaliteit van het landelijk gebied te behouden en te versterken. Het plan richt zich op de ruimtelijke en landschappelijke samenhang van bepaalde structuren. Ook gaat het in op de landschappelijke kwaliteiten van erven, erfinrichtingen en beplantingen. Het beeldkwaliteitplan vormt een bindend toetsingskader voor de uitwerking van een nieuwe ontwikkeling.
Kockengen is gelegen in het gebied Veenweidelandschap-West. Het grootste gedeelte van het bestemmingsplan "Kockengen" is gelegen in de bebouwingskern. Het beeldkwaliteitplan Breukelen en Loenen gaat niet over dit deel. De Wagendijk, het in het westen gelegen lint, valt wel onder het beeldkwaliteitplan.
Voor het lint gelden algemene richtlijnen om de kwaliteiten te behouden en te versterken. De richtlijnen zijn:
Voor het gebied dat wel binnen de het beeldkwaliteitplan valt dient bij eventuele nieuwe ontwikkelingen rekening te worden gehouden met de kaders van het beeldkwaliteitplan.
Gelet op de Wet op archeologische monumentenzorg hebben de gemeenten Abcoude, Breukelen, Loenen en Maarssen een archeologische verwachtingskaart en de archeologische beleidsadvieskaart, met het daarbij behorende gezamenlijk archeologisch rapport voor de Vechtstreek opgesteld.
In het rapport staat gedetailleerd beschreven wat per gemeente en per locatie verwacht mag worden op archeologisch gebied. De archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart geeft gedetailleerd weer wat de archeologische verwachtingen en eventuele aanwezige waarden zijn. De gemeentelijke beleidsadvieskaart met het bijbehorende rapport is gestaafd op uitgebreid archeologisch (bureau)onderzoek. Bij dit onderzoek is onder andere gebruik gemaakt van historische kaarten en eerder uitgevoerde archeologische onderzoeken.