Plan: | Moordrecht Buiten |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1892.BpMoordrechtBuiten-Va01 |
Het plangebied van onderhavig bestemmingsplan is gelegen in de Oostpolder, een niet verveende polder. Het maakt deel uit van het uitgestrekte veenweidelandschap in Zuid-Holland. Bijzonder is de ligging op de grens met het verveende en lager gelegen polderlandschap (Zuidplaspolder). Het gebied wordt van de Hollandsche IJssel afgeschermd door Schielands Hoge Zeedijk, een circa 6 m hoge waterkering. Ten noordwesten van het gebied ligt de Zuidplaspolder, een droogmakerij waarvan het polderpeil circa drie meter lager ligt dan dat van de Oostpolder. Beide polders worden van elkaar gescheiden door de Ringvaart; de boezem van de Zuidplaspolder. Het talud aan de zijde van de Zuidplaspolder is circa tien jaar geleden voorzien van beplanting, waardoor het zicht vanuit de Zuidplas enigszins wordt begrensd.
In een groot deel van het plangebied is nog de oude kavelstructuur herkenbaar in het aanwezige slotenpatroon. Ook in de recreatieparken en op de bedrijfsterreinen is dit patroon nog herkenbaar. In een aantal gevallen wordt het patroon versterkt door bomenrijen of andere opgaande beplanting. Opvallend is dat het slotenpatroon over het algemeen doorloopt tot de Ringvaart, terwijl aan de zijde van het Oosteinde een meer rafelige beëindiging is te zien. De kwelsloot aan de teen van de dijk, op de kaart uit ca. 1860 nog te zien, is hier verdwenen. Rond de bebouwing en de bijkomende erven langs het Oosteinde bevinden zich veelal erfafscheidingen van opgaande beplanting, waardoor in de lengterichting een meer gesloten zone is ontstaan. Op een paar plaatsen is nog een doorzicht mogelijk over de Oostpolder in de richting van de Zuidplaspolder, waardoor het karakteristieke landschap ervaren worden. In het noordoosten van het plangebied is, grenzend aan het golfterrein een plasje aanwezig. Dit betreft een vroegere dijkdoorbraak, Het Wiel genaamd. Het verdient ten zeerste aanbeveling om deze laatste mogelijkheden om de karakteristieke hoofdstructuur van het gebied te ervaren te handhaven.
In de bebouwingsstructuur van de Oostpolder zijn drie patronen herkenbaar. In de eerste plaats is dit het lint met woon- en bedrijfsbebouwing langs het Oosteinde, dat gekoppeld is aan de oorspronkelijke kavelstructuur. In de tweede plaats zijn dat het kassencomplex aan het Oosteinde en het bedrijfsterrein aan de Oostpolderweg, die een duidelijk waarneembaar ander schaalniveau in het gebied geïntroduceerd hebben. Om voldoende aaneengesloten grondoppervlak te verkrijgen, zijn hier wel sloten gedempt en kavels samengevoegd.
Het meeste opvallende bebouwingspatroon wordt geleverd door de bebouwing van de recreatieparken. Hier is het oorspronkelijke kavelpatroon in grote mate gerespecteerd. Door de grote aandacht van de eigenaren aan de privé-buitenruimte is hier voor het overgrote deel een weelderig begroeid verblijfsrecreatiepark ontstaan. Voorkomen moet worden dat dit door de bouw van kleine bouwwerken, zoals schuren en perceelsafscheidingen, te veel wordt aangetast.
Het gebied Oostpolder kent een gevarieerde structuur, typerend voor een dorpsrandzone. Er wordt gewoond, er zijn bedrijven, er zijn vier grote recreatieparken en er is enige agro-industrie aanwezig (sierteelt, glastuinbouw). Daarnaast komen er nog enkele kleine weidegebiedjes in het plangebied voor. De vier recreatieterreinen zijn:
De huisjes hebben over het algemeen een beperkte omvang: een begane grond van 50 tot 65 m². Het parkeren van auto's vindt plaats op het parkeerterrein direct onderaan de dijk. De vakantiehuisjes en caravans zijn in eigendom van de gebruikers.
Op recreatiepark Klein-Moordrecht is een horecavoorziening aanwezig.
Door het gebied loopt de ontsluiting voor autoverkeer van Moordrecht naar Gouda: Schielands Hoge Zeedijk Oost. Deze weg ligt bovenop de dijk langs de Hollandsche IJssel. Onderaan deze dijk ligt de weg Oosteinde. Deze voor autoverkeer doodlopende weg dient ter ontsluiting van de aanliggende percelen en recreatieterreinen. De recreatieterreinen zijn tevens te bereiken met afritten vanaf de dijk. Vanaf de dijk aan het Oosteinde loopt een autoroute in de richting van de brug over de Ringvaart. Bedrijventerrein 't Ambacht wordt in zuidelijke richting via de Oostpolderweg en aan de noordkant via de Middelweg richting de rijksweg A20/A12 en de provinciale weg N456 ontsloten.
Langzaam verkeer maakt gebruik van het Oosteinde. Deze fietsroute is een belangrijke verbinding met Gouda. De busverbinding tussen station Gouda en Rotterdam Centraal loopt via Moordrecht, met halteplaatsen op de Schielands Hoge Zeedijk Oost en de Oostpolderweg.