Plan: | Kern Graetheide |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1883.BPKernGraet-VA01 |
In deze paragraaf wordt een beschrijving gegeven van de juridische regeling van het be-stemmingsplan. De juridische regeling bestaat uit de verbeelding (voorheen plankaart genoemd) en de planregels (voorheen voorschriften geheten). Deze onderdelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dienen dan ook altijd gezamenlijk geraadpleegd en gelezen te worden.
Op de (zowel analoge als digitale) verbeelding, met IMRO-ID: NL.IMRO.1883.BPKernGraet-VA01 zijn de bestemmingen in het plangebied weergegeven. Deze bestemmingen zijn gerelateerd aan de in de planregels opgenomen juridische regeling.
Bij de opzet van de verbeelding is de SVBP2008 (Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen2008) als uitgangspunt gehanteerd. In de SVBP2008 zijn onder andere bestemmingscategorieën vastgelegd en zijn uniforme kleuren en aanduidingen beschreven. De aanduidingen dienen voor de leesbaarheid van de verbeelding (kadastrale indeling of bestaande bebouwing) of hebben betrekking op wat er wel of niet is toegestaan. Met een bouwvlak is de mogelijkheid en situering van bebouwing aangeduid.
Naast de hoofdbestemmingen bevat het plan ook enkele dubbelbestemmingen welke gerelateerd zijn aan de ligging van belangrijke leidingen. Bovendien zijn binnen het plangebied twee bestemmingen aanwezig die toezien op het beschermen van archeologische waarden.
Het doel van dit bestemmingsplan is het opstellen van een adequate en actuele juridisch-planologische regeling. Binnen het plangebied zijn geen grote veranderingen te verwachten, daarom is gekozen voor en plansystematiek die de bestaande situatie consolideert. De bestemmingsplanbepalingen zijn ruim en flexibel opgezet waardoor beperkte ontwikkelings- en uitbreidingsmogelijkheden worden geboden. De planregels en verbeelding zijn opgesteld conform de standaard die de gemeente heeft ontwikkeld.
Hieronder volgt een artikelgewijze toelichting op de planregels:
Artikel 1. Begrippen
In dit artikel is voor een aantal in de planregels opgenomen begrippen een nadere uitleg opgenomen. Hierdoor wordt voorkomen dat er onduidelijkheid is over wat bedoeld wordt met een bepaald begrip.
Artikel 2. Wijze van meten
In de wijze van meten wordt uitgelegd op welke manier moet worden gemeten wanneer het om maatvoeringsregels gaat. Hiermee wordt eveneens getracht te voorkomen dat er discussie ontstaat over de toepassing van de manier van meten.
Artikel 3. Bedrijf
Deze gronden zijn bestemd voor de bestaande bedrijvigheid. Het gaat om bedrijven die qua aard en omvang de aan huis gebonden bedrijvigheid overschrijden. Er is voor gekozen om een bestemming bedrijven toe te kennen met een specifieke aanduiding voor het soort bedrijf. Dit omdat deze bedrijvigheid eigenlijk niet gewenst is in een woonwijk.
Omdat het echter om bestaande bedrijven gaat waar de gemeente niet tegen kan en wil optreden is besloten om de bestaande bedrijvigheid conform het gebruik te bestemmen. Via een binnenplanse afwijking kunnen andere bedrijven in de lichte milieucategorieën 1 en 2 worden toegestaan.
De bouwregels binnen deze bestemming regelen onder andere, dat gebouwen uitsluitend binnen de bouwvlakken mogen worden gebouwd. De goothoogte en bouwhoogte zijn op de verbeelding aangegeven.
Artikel 4. Bedrijf - Nutsvoorziening
De in het plan gebied voorkomende grotere nutsvoorziening is opgenomen binnen deze bestemming. Gebouwen zijn enkel binnen het aangeduide bouwvlak toegestaan.
Artikel 5. Groen
De gronden zijn onder andere bestemd voor een park, plantsoenen, groenstroken en overige aanplanten. De bouwregels binnen deze bestemming regelen dat geen gebouwen mogen worden gebouwd. Uitsluitend zijn bouwwerken, geen gebouwen toegestaan.
Artikel 6. Maatschappelijk
De in het plangebied aanwezige maatschappelijke voorzieningen zijn binnen deze bestemming opgenomen, met dien verstande dat kwetsbare objecten in de zin van artikel 1 van het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen niet zijn toegestaan. Op deze wijze zijn deze voorzieningen positief bestemd.
Voor het bouwen van gebouwen geldt dat deze uitsluitend binnen het bouwvlak mogen
worden gebouwd. De goothoogte en bouwhoogte alsmede het bebouwingspercentage zijn op de verbeelding aangegeven.
Artikel 7. Tuin
Deze bestemming heeft betrekking op de voortuinen van woningen binnen de bestemming ‘Wonen’ en 'Wonen - Wonen en detailhandel'. Binnen deze bestemming zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijde toegestaan.
Binnen de bestemming kunnen ook bij de woningen behorende stoepen, stoeptreden, trappen(huizen), galerijen, hellingbanen, funderingen, balkons, erkers, entreeportalen, veranda’s en afdaken worden gebouwd mits wordt voldaan aan de in de regels opgenomen bepalingen.
Artikel 8. Verkeer
Deze gronden zijn onder andere bestemd voor wegen en voet- en fietspaden ten behoeve van doorgaand en overig verkeer.
De bouwregels binnen deze bestemming regelen dat geen gebouwen ogen worden gebouwd en geven bepalingen voor de bouw van bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
Artikel 9. Wonen
De op de plankaart met ‘Wonen’ aangegeven gronden zijn bestemd voor wonen. Via afwijking binnen deze bestemming, is onder voorwaarden, de uitoefening van een aan huis gebonden beroep of een aan huis gebonden bedrijf toegestaan.
Voor de bebouwing geldt dat hoofdgebouwen uitsluitend binnen de bouwvlakken mogen worden gebouwd, waarbij de voorgevel in de voorste bouwgrens moet worden gebouwd.
De goot- en bouwhoogte van hoofdgebouwen zijn op de verbeelding aangegeven. De overige bebouwingsregels zijn in de regels bij deze bestemming opgenomen.
Artikel 10. Wonen en detailhandel
Binnen deze bestemming zijn de functies wonen en detailhandel toegestaan.
Via afwijking, is onder voorwaarden, de uitoefening van een aan huis gebonden beroep of een aan huis gebonden bedrijf toegestaan.
Artikel 11. Leiding - Brandstof (dubbelbestemming)
Binnen deze bestemming is de aanwezige brandstofleiding met de bijbehorende beschermingszone geregeld. Gebouwd mag uitsluitend worden ten behoeve van de bestemming leidingen; via afwijking mag, onder voorwaarden, worden gebouwd ten behoeve van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen.
Ter bescherming van deze leiding is voorts een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden opgenomen.
Artikel 12. Leiding - Gas (dubbelbestemming)
Binnen deze bestemming is de aanwezige hogedruk gasleiding met de bijbehorende beschermingszone geregeld. Gebouwd mag uitsluitend worden ten behoeve van de bestemming leidingen; via afwijking mag, onder voorwaarden, worden gebouwd ten behoeve van de overige voor deze gronden geldende bestemmingen.
Ter bescherming van deze leiding is voorts een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden opgenomen.
Artikel 13. Waarde - Archeologie - 1 (dubbelbestemming)
Binnen deze bestemming zijn de gronden opgenomen waar archeologische waarden aanwezig zijn, dan wel worden verwacht. Om die bescherming zeker te stellen is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden opgenomen.
Het onderscheid tussen deze bestemming en Waarde - Archeologie - 2 is gelegen in de oppervlakte van de aantasting. Deze is 50 m2 bij de bestemming Waarde - Archeologie - 1 en 500 m2 bij de Waarde - Archeologie - 2. Zie ook paragraaf 3.4.
Artikel 14. Waarde - Archeologie - 2 (dubbelbestemming)
Binnen deze bestemming zijn de gronden opgenomen waar archeologische waarden aanwezig zijn, dan wel worden verwacht. Om die bescherming zeker te stellen is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden opgenomen.
Het onderscheid tussen deze bestemming en Waarde - Archeologie - 1 is gelegen in de oppervlakte van de aantasting. Deze is 50 m2 bij de bestemming Waarde - Archeologie - 1 en 500 m2 bij de Waarde - Archeologie - 2. Zie ook paragraaf 3.4
Artikel 15. Anti-dubbeltelbepaling
Met de anti-dubbeltelbepaling wordt geregeld dat grond die reeds eerder bij een verleende omgevingsvergunning voor het bouwen is meegenomen niet nog eens bij de verlening van een nieuwe vergunning mag worden meegenomen.
De anti-dubbeltelbepaling heeft uitsluitend betrekking op situaties die plaatsvinden onder het geldende bestemmingsplan. Het is dus niet zo dat gronden die zijn meegeteld bij het verlenen van een bouwvergunning/omgevingsvergunning voor het bouwen onder een vorig bestemmingsplan ook buiten beschouwing moeten worden gelaten.
Artikel 16. Algemene bouwregels
Hierin zijn de bouwregels opgenomen die voor het hele plangebied gelden. Aangegeven is dat de bebouwingspercentages in acht moeten worden genomen. Voorts is er een regeling opgenomen die toeziet op bestaande afwijkingen ten opzichte van de nieuwe regeling. Voor zover deze afwijkingen legaal zijn, gelden die afwijkende maatvoeringen.
Ook is hier een regeling opgenomen voor ondergronds bouwen. Bepaald is waar wel en waar niet ondergronds gebouwd mag worden.
Ten slotte is het toegestane aantal woningen in dit artikel vastgelegd.
Artikel 17. Algemene gebruiksregels
In dit artikel staat welke vormen van gebruik in ieder geval in strijd met het bestemmingsplan worden geacht. Bij overtreding zal handhaving plaatsvinden.
Artikel 18. Algemene aanduidingsregels
In dit artikel is aangegeven dat binnen de op verbeelding aangegeven 'veiligheidszone - leiding' geen kwetsbare objecten mogen worden opgericht. Het betreft hier gronden die liggen binnen de 10-6 plaatsgebonden risicocontour vanwege de leiding.
Artikel 19. Algemene afwijkingsregels
In dit artikel wordt een aantal algemeen geldende afwijkingsmogelijkheden opgesomd, zoals het afwijken van maatvoeringseisen met maximaal 10% of het in beperkte wijze overschrijden van bestemmings- en bouwgrenzen.
Artikel 20. Algemene wijzigingsregels
In dit artikel wordt de mogelijkheid geboden om in bijzondere gevallen de bestemmingsgrenzen in beperkte mate aan te passen.
Artikel 21. Overige regels
Hierin zijn de regels opgenomen die toezien op uitsluiting van de aanvullende werking van de Bouwverordening alsmede regels die de verhouding tussen bestemmingen en dubbelbestemming aangeven.
Artikel 22. Overgangsrecht
In dit artikel is aangegeven hoe wordt omgegaan met legaal gebouwde bouwwerken en legaal bestaand gebruik dat afwijkt van de planregels van dit nieuwe bestemmingsplan.
Artikel 23. Slotregel
In dit artikel is de titel van het plan vermeld.