Plan: | Buitengebied Hengelo/Vorden 2010; Wolsinkweg 6 Keijenborg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1876.BP00935-VG01 |
Met het doel om wateroverlast te voorkomen dienen gemeenten, ontwikkelaars en waterschap vroegtijdig met elkaar de wettelijk verplichte watertoetsdialoog aan te gaan. Het doel van de watertoets is de negatieve effecten van besluiten op de waterhuishouding te voorkomen en mogelijke kansen voor het watersysteem benutten. De watertoets is een procesinstrument om in een vroeg stadium van de planvorming het aspect water te betrekken. Dit houdt in dat het waterschap in een vroeg stadium wordt betrokken om een wateradvies te geven over de omgang met water binnen het plangebied.
Waterhuishoudkundige aspecten
De bodem bestaat uit zandgrond. De gemiddelde hoogste grondwaterstand kan varieren tussen 0.40 en 3 meter beneden het maaiveld. Tijdens het bodemonderzoek bevond het grondwaterpeil zich op 2 meter beneden het maaiveld. Volgens de provinciale waterkansenkaart is het gebied neutraal tot geschikt voor het oprichten van nieuwe woonbebouwing.
De hemelwaterafvoer van de bestaande bebouwing en verharding is afgekoppeld en wordt naar de randen van het erf of de onverharde delen van het erf afgevoerd. Het afvalwater wordt afgevoerd naar het bestaande drukriool dat langs de Wolsinkweg ligt.
In de “Handreiking Watertoets 2” zijn inhoudelijke criteria aangereikt voor de watertoets, die basis vormen voor de planbeoordeling door het waterschap en het daaruit voortvloeiende wateradvies. In onderstaande watertoetstabel zijn de voor het bestemmingsplan van belang zijnde waterhuishoudkundige criteria opgenomen.
Nadere toelichting Riolering en afvalwaterketen
De nieuwe woningen op het perceel Wolsinkweg 6 zullen worden aangesloten op de bestaande drukpersleiding langs de Wolsinkweg.
Ten noorden van de bestaande woning Wolsinkweg 6 loopt een afvalwaterpersleiding. De grond boven de leiding zal niet bebouwd worden waardoor de strook waarbinnen de leiding ligt toegankelijk blijft voor onderhoud.
Nadere toelichting Wateroverlast (oppervlaktewater)
Het gebied is geschikt voor de infiltratie van hemelwater. Er is voldoende ruimte in de directe omgeving van de nieuwe woonbebouwing om het hemelwater dat op de daken en de verharde oppervlakken valt ter plaatse te infiltreren of dit af te voeren naar een greppel naast het terrein. Deze laatste mogelijkheid is aanwezig op de locatie Wolsinkweg 6.
Nadere toelichting Inrichting en beheer
Langs de oostrand van het perceel Wolsinkweg 6 ligt een A-watergang die in beheer is bij het Waterschap Rijn en IJssel. Het plan om ter hoogte van de nieuwe ingang van het woonerf van dit perceel de oever van deze watergang om te vormen tot en plas-draszone is naar aanleiding van een vooroverlegreactie van het waterschap vervallen omdat het onderhoud van de watergang in de weg zou kunnen staan.
Deze waterparagraaf is in het kader van voorovelreg voorgelegd aan het waterschap Rijn en IJssel. Het waterschap heeft enkele opmerkingen gemaakt over de aanleg van een plandraszone nabij de A-watergang. Naar aanleiding van de opmerkingen is de aanleg van een plasdraszone vervallen.