Plan: | Den Hoorn |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1842.bp11DH01-va02 |
Ruimtelijke structuur
Den Hoorn wordt gevormd door het centrumgebied, de linten Dijkshoornseweg en Hoornsekade/Woudseweg en de hier omheen liggende woongebieden.
Het centrumgebied, het oudste deel van het dorp dat is ontstaan aan de kruising van Dijkshoornseweg, Hoornsekade, Gaag en Woudseweg, behoort niet tot het plangebied.
Beeldbepalend voor het plangebied zijn de linten Dijkshoornseweg en Hoornsekade/Woudseweg. Binnen de woongebieden kan onderscheid gemaakt worden tussen het naoorlogse woongebied Den Hoorn, ten oosten van de Dijkshoornseweg en de nieuwste uitbreiding Look-West aan de westzijde.
Lint Dijkshoornseweg
De Dijkshoornseweg bestaat uit gevarieerde vooral vooroorlogse bebouwing aan overwegend stenige straten en beslaat het gebied tussen de Lookwatering en de Dijkshoornseweg. De bebouwing bestaat uit een afwisseling van vrijstaande woningen, kleine complexmatig gebouwde woonclusters en een aantal rijen kleine woningen dwars op de Dijkshoornseweg (Willibrordusstraat en G.J.A. van Marrewijkstraat). Vooral de kleinschaligheid, individualiteit en variatie zijn kenmerkend voor dit gebied.
Het lint Dijkshoornseweg is in de welstandsnota opgenomen als bijzonder welstandsgebied. Het beleid is hier gericht op behoud van de variatie zonder verrommeling, waarbij kleinschaligheid en individualiteit belangrijke aspecten zijn.
Lint Hoornsekade/Woudseweg
Dit lint wordt gekarakteriseerd door individuele bebouwing, veelal vrijstaande woningen in een groene omgeving. Ook woonbebouwing in korte rijen komt voor. De bebouwing is van verschillende leeftijd. Nieuwere woningen voeren echter de boventoon. Dit geheel levert een afwisselend beeld op met een heldere opzet.
In de welstandsnota is het lint opgenomen als regulier welstandsgebied, waarbij het beleid is gericht op behoud van het afwisselende beeld zonder grote dissonanten en beheer vanuit de openbare ruimte.
Woongebied Den Hoorn
Het woongebied Den Hoorn wordt gekenmerkt door straten met korte rijen woningen in één of twee lagen met kappen in diverse vormen. Door de voortuinen en straatbomen en de samenhangende bebouwing hebben de straten een rustige groene uitstraling. Verspreid over het gebied komen ook vrijstaande woningen voor met een variatie aan architectonische stijlen en enkele appartementengebouwen en voorzieningen zoals scholen. Deze gebouwen staan vrij op de kavel en hebben een afwijkende massa, opbouw en vorm. De bebouwing stamt uit verschillende (naoorlogse) bouwperiodes. Bijzonder groenelement is het park dat gedeeltelijk over de gemeentegrens in Delft is gelegen.
In de welstandsnota is het gebied opgenomen als welstandsluw gebied waarvoor terughoudend beleid geldt gericht op het beheer van de rust in het groene straatbeeld.
Woongebied Look-West
Look-West is de meest recente uitbreiding van Den Hoorn. De open, groene wijk heeft een heldere lineaire structuur, gebaseerd op het onderliggende landschap met een variatie aan vooral grondgebonden woningen die binnen stedenbouwkundige eenheden worden herhaald. Bijzondere elementen in het gebied zijn het appartementengebouw aan de Dirkjespeer en de multifunctionele accommodatie aan de Achterdijkshoorn. Deze hebben een afwijkende massa, opbouw en bouwvorm. De ruimtelijke opbouw in stroken wordt doorsneden door een reeks van groene ruimtes, met elkaar verbonden door een langzaamverkeersroute.
In de welstandsnota is dit gebied opgenomen als welstandsluw gebied. Het beleid is hier terughoudend en gericht op de opbouw en het beheer van de samenhang binnen de stedenbouwkundige eenheden.
Functionele structuur
Het plangebied is voornamelijk een woongebied. Binnen het plangebied zijn verschillende woningtypes te onderscheiden, zoals vrijstaande woningen in de linten en aan de randen, grondgebonden rijwoningen in de woongebieden en appartementen voor verschillende doelgroepen op markante plekken in het gebied.
Verspreid binnen het dorp zijn verschillende binnen de woonomgeving passende voorzieningen aanwezig, zoals de multifunctionele accommodatie in Look-West waarbinnen scholen, kinderopvang en sport een plek hebben. Verder zijn in het plangebied diverse locaties voor kinderopvang en scholen, een bibliotheek, een kerk, een scouting en een kapper aanwezig. Een van deze scholen is gevestigd in zogenaamde schoolwoningen. Deze kunnen, als de behoefte aan schoolruimte krimpt, zonder al te zware ingrepen worden omgevormd tot woningen. Dit is echter binnen de planperiode niet voorzien.
Winkels zijn in het centrumgebied van het dorp gelegen, dat buiten de plangrenzen van dit bestemmingsplan valt.
Vooral aan de randen van het gebied is enige kleinschalige bedrijvigheid te vinden. Opvallend is het kassencomplex achter de Hoornsekade, een overblijfsel van de tuinbouwgeschiedenis van dit gebied.
Uitgangspunten voor het bestemmingsplan
Belangrijkste uitgangspunt voor het bestemmingsplan is het vastleggen van de bestaande situatie op een zodanige manier dat de bestaande waarden in stand blijven, maar er voldoende ruimte is voor kleinschalige aanpassing van de individuele woonsituatie en de omgeving aan de veranderende gebruikswensen. Op basis hiervan en vanuit de huidige situatie volgen de volgende uitgangspunten voor het bestemmingsplan.
Behoud van de ruimtelijke structuur
De ruimtelijke structuur bestaat uit linten en woongebieden die ieder hun eigen karakteristiek hebben. Deze karakteristieken die hierboven beschreven zijn dienen behouden en waar mogelijk versterkt te worden. Belangrijk aandachtspunt hierbij is de onderliggende landschappelijke structuur die in het stratenpatroon en de water- en groenstructuur herkenbaar is.
Handhaving van het woon- en leefklimaat
Het wonen is de belangrijkste functie in het gebied. De uitbreidingsmogelijkheden van het dorp zijn zo goed als benut, inbreidingslocaties zijn nauwelijks voorhanden. Het dorp is af. In deze situatie blijven mensen lang in de huidige woning wonen en passen deze aan aan de veranderende woonwensen. Het bestemmingsplan moet hiervoor voldoende ruimte bieden door een regeling voor erfbebouwing, dakkapellen en in specifieke gevallen dakopbouwen.
De omgeving van de woning is een belangrijke factor voor de waardering van het woon- en leefklimaat. Om met het door de tijd veranderende gebruik van de openbare ruimte mee te kunnen bewegen, is het nodig flexibel om te kunnen gaan met de inrichting van deze ruimte.
Dit alles natuurlijk zonder de ruimtelijke kwaliteit uit het oog te verliezen.
Handhaving van het voorzieningenniveau
Binnen het plangebied zijn verschillende voorzieningen aanwezig die in de directe woonomgeving passen en thuishoren. Binnen de planperiode zijn hierin geen grote veranderingen voorzien. Wel kunnen kleine verschuivingen plaatsvinden in de behoefte, zoals die voor kinderopvang en scholen. Deze dienen gefaciliteerd te kunnen worden.