Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Glastuinbouwgebied Westland
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.abp00000013-vast

3.6 Bodem

3.6.1 Wettelijk kader
De Wet bodembescherming ziet, vanuit een goed milieubeheer, toe op de bodembescherming en bodemsanering. Met deze wet moet rekening worden gehouden met het ontwikkelen en realiseren van ruimtelijke plannen. In een bestemmingsplan dat voorziet in ruimtelijke ontwikkeling, moet verantwoord zijn dat het bestemmingsplan uitvoerbaar is op grond van de bodemkwaliteit voor die ruimtelijke ontwikkeling. 
Met het oog op een goede ruimtelijke ordening is het gewenst dat een bestemmingsplan dat geen ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk maakt, eveneens een zogenaamde bodemparagraaf omvat. Hierin wordt ingegaan op de door burgemeester en wethouders op grond van het Besluit bodembescherming vastgestelde bodemfunctieklassenkaarten van het gemeentelijk grondgebied. Het is verder wenselijk dat wordt ingegaan op de huidige bodemkwaliteit, vooral of die kwaliteit voldoet aan de (nieuwe) bestemming op die gronden.
3.6.2 Onderzoek
De bodemkwaliteitskaart van de gemeente Westland geeft een algemeen beeld van de bodemkwaliteit. Het gaat om diffuse/heterogene bodemkwaliteit (licht verontreinigd), waarbij de bodem wordt onderverdeeld in bovengrond (0-50 cm diep) en ondergrond (50-200 cm diep). 
Vanwege het gebruik van het plangebied voor de glastuinbouw zijn in het gebied verontreinigingen te verwachten die veroorzaakt zijn door een puntbron, zoals een olietank, opslag bestrijdingsmiddelen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de teeltruimten. 
Omdat er sprake is van een conserverend bestemmingsplan worden er geen projecten mogelijk gemaakt in het bestemmingsplan "Glastuinbouwgebied Westland", waarvoor bodemonderzoek op voorhand noodzakelijk is.